marți, 31 august 2010

Salata Cartago







Timp de preparare:
15 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
½ salata verde,
1 ardei rosu kapia; ½ ardei verde kapia,
1 piept de pui,
100 gr de rodii,
1 ceapa,
100 gr de capere,
150 gr de cascaval ras,

Dressing:
1-2 borcanele de iaurt mici sau 1 mare),
1 lingurita de mustar frantuzesc boabe Kamis,
½ lingurita mustar clasic,
½ de lamaie(juice-ul),
1 lingura de ulei de masline,
sare, piper

Mod de preparare: Se spala salata si ardeiul, se taie in cubulete mai mari ardeiul, salata se taie potrivit. Pieptul de pui se face pe gratar, dupa care se taie in cubulete si se adauga peste salata, se sareaza si pipereaza dupa gustul fiecaruia, se adauga caperele si rodiile, se amesteca bine, se adauga dressingul, se amesteca pentru a se intrepatrunde toate savorile legumelor si puiului, dupa care se rade si se adauga cascavalul.


Pofta Buna

Placinta cu branza si stafide





Timp de preparare:
3 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 pachet de foi de placinta Linco
5-6 oua
700 gr de branza de vaci
1 pachet de stafide
Sare
7-8 linguri de zahar tos
Zahar pudra pentru final
Ulei
50-100 gr unt

Mod de preparare: Se pune branza de vaci intr-un castron, se pune zaharul, se amesteca bine, dupa care se adauga ouale continuandu-se amestecarea compozitiei se adauga un praf de sare si stafidele, se gusta compozitia daca se constata ca nu este suficient de dulce se mai adauga zahar.
Se ia pachetul de foi de placinta, se-ntinde prima foaie se unge cu unt (untul trebuie sa-l topim), se-ntinde si a doua foaie care si ea se unge cu unt si se aseaza foaia a treia pe care se pune compozitia, se formeaza niste rulouri. Se mai sparge un ou si se ung rulourile. Acestea se pun in tava de aragaz care a fost in prealabil unsa cu ulei sau cu unt, se aseaza rulourile si se da la cuptor aproximativ 25 de minute. Dupa scurgerea timpului se verifica daca este placinta facuta, daca da se stinge focul si se mai lasa 10 minute, dupa care se pudreaza, se scoate din tava si se taie, daca mai necesita zahar se poate pudra.

Sfat : daca stafidele sunt cam tari se pot inmuia in apa, dar pentru un gust deosebit se pot inmuia in cogniac.

Pofta Buna

Tarta de mere cu sos dulce acrisor de coacaze




Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)

Ingrediente:
3-4 mere
2 plicuri de gelatina
2 linguri de amidon
100 gr de coacaze
scortisoara, vanilie, rom
2 linguri iaurt/smantana
4 linguri de zahar pentru mere
coaja rasa de lamaie
50 gr de zahar pudra


Aluat: 1/2 kg de faina
250 gr de unt(margarina)
1 ou
2 plicuri zahar vanilat
5 linguri de zahar(300 gr de zahar)
1 praf de copt stins in otet
un praf de sare
2 linguri iaurt/smantana

Mod de preparare: Se cerne faina, peste se adauga untul, se stinge praful de copt cu otet si se adauga si acesta, se adauga zaharul vanilat si cantitatea de zahar si se framanta se pune si un praf de sare, se adauga smantana, si se trece la framantat. Dupa ce se framanta bine ca toate ingredientele sa fie incorporate, se va trece la asezarea aluatului in forma de tarta. Se-ntinde aluatul inclusiv pe marginile laterale, grosimea va trebui sa fie cam de 0.5 cm, dupa care cu o furculita se va perfora aluatul pentru a iesti aerul, tarta se va da la copt aproximativ 10 minute, primele 5 minute la foc iute, urmatoarele la foc mic.

Intre timp se trece la taierea merelor felii subtiri( nu se curata de coaja, se scot cotoarele) peste care se adauga scortisoara, esenta de vanilie si rom si 2-3 linguri de zahar si se lasa aproximativ 10 minute. Feliile de mar se aseaza ca model solzi de peste(ca in imaginile alaturate)

Dupa ce s-au scurs cele 10 minute se scoate tava de la cuptor si se va trece la asezarea feliilor de mere, se vor pune si coacaze, precum si coaja de lamaie rasa si se mai adauga 1-2 linguri de zahar(se poate pune miere in loc de unt) dupa care se va da la cuptor 40 de minute.

Vom pregati gelatina conform indicatiilor de pe pachet, in principiu eu am pus 2 pachetele de gelatina, 1 ½ lingura de zahar, ½ de lamaie(juice) si aproxmativ 10-12 linguri de apa care se da pe foc aproximativ 1 minut, aceasta se va pregatii cand suntem aproape sa scoatem tarta de la cuptor. Cand tarta este fierbinte se unge cu gelatina pentru a prinde un luciu deosebit, tot atunci se va pudra cu un pic de zahar pudra.


Sos pentru tarta: 2 linguri de amidon alimentar
1 lingura de zahar pudra
100 gr de coacaze
2 linguri de smantana
10 linguri de apa

Pentru prepararea amidonului trebuiesc respectate indicatiile de pe pachet, eu am procedat in felul urmator: am pus amidonul, am adaugat zaharul pudra, am adaugat 10 linguri de apa si am dat pe foc, se amesteca in permanenta cu telul, amidonul trebuie adus la punctul de fierbere daca nu, vom avea arsuri. Se lasa pe foc pana se leaga bine dupa care se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca, pana cand putem sa punem mana pe vas. Cand s-a racit vasul adaugam coacazele si amestecam bine, aceasta compozitie o adaugam peste smantana si se amesteca bine.

Sper ca v-am facut pofta sa gustati din tarta mea.

Papanasi de proba








Timp de preparare:
30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
200 gr de branza de vaci
1 ou
7-8 linguri de faina
1 varf de bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie
1 praf de sare
1 plic zahar vanilat
ulei

Pt umplut: 1 borcanel de smantana
1 borcanel de dulceata

Mod de preparare: Am facut aceasta reteta la cantitati reduse deoarece doar incercasem cu o zi inainte si nu mi-au iesit, asa ca intre timp am mai invatat cateva trucuri de la Sidy care mi-au folosit.

Se pune intr-un vas branza de vaci se sparge oul peste se pune un praf de sare si se adauga bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, se incepe a se amesteca ingredientele si treptat se adauga si faina nu toata odata ci pe rand. Dupa ce a prins cat de cat o forma se scoate amestecul din castron si se va cauta sa se framante un pic observand daca mai este nevoie de faina sau nu, aluatul nu trebuie sa fie lipicios.

Se va rupe din aluat bucati si se vor forma bile mai mari si mai mici, bilele cele mari li se vor face un mijloc o gaura cu degetul trecut prin faina dupa care se vor pune la prajit, intr-un tuci in care uleiul va fi in exces sa depaseasca papanasi care vor fi pusi la prajit, cand acestia vor fi gata se vor ridica la suprafata. Se scot atat papanasii cat si bilutele mai mici si se vor pune pe servetele absorbante pentru a indeparta surplusul de ulei.

Papanasi vor fi ornati cu dulceata si smantana li se va pune biluta mica in varf si se vor servii calzi.

Din 200 de gr de branza de vaci mi-au iestit 6 papanasi, 3 mai mari si 3 mai mici, iar timpul aproximativ 25 de minute.


Pofta Buna

Inele de ceapa


Timp de preparare:
15 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
2-3 cepe albe potrivite
2 pahare de lapte
4 linguri de faina
2 oa
sare, piper
½ litru de ulei
salata
boia

Mod de preparare: Cepele de taie in rondele potrivite, se desface fiecare cerculet, se sareaza, separat se pregateste amestecul din faina si lapte caldut, ouale se sparg se amesteca si se pune un praf de sare, dupa ce ouale sunt batute bine se incorporeaza in amestecul rezultat din lapte si faina.

Se pune ulei intr-o friteuza, trebuie sa fie prajite inele de ceapa in baie de ulei, se trec inele de ceapa prin amestecul rezultat care trebuie sa fie mai fluid, dupa care se pun in friteuza la prajit(uleiul trebuie sa fie incins). Se lasa maxim 3-4 minute dupa care se scot si se pun pe hartie absorbanta pentru a se-ndeparta surplusul de ulei.

Se ia o farfurie pe care se aseaza salata verde se orneaza cu boia de ardei frunzele de salata se aseaza inele de ceapa, si se poate servii. Un antreu rapid si gustos.


Pofta Buna

Peste umplut cu legume



Timp de preparare:
30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
2 pesti(caras, de marime potrivita)
3-4 rosii
1 dovlecel
4 catei de ustoroi
1-2 ardei
3-4 morcovi mai mici
1 pastarnac mic
1 legatura de ceapa verde
marar
sare, piper boabe, boia, ulei, unt
sos de ardei iute, vin alb sec

Mod de preparare: Se ia pestele se taie pe burta, se curata in interior, se curata de solzi si se indeparteaza partea din interiorul urechii care este amara, se spala si se da cu sare. Separat se taie legumele, rosiile felii, dovleceii bare la fel morcovi si ardei, ceapa marunt atat albul cat si verdele, se curata si taie marunt usturoiul, cartofii cubulete si se pragateste tava pentru cuptor.

Se unge tava cu ulei si se adauga un pat de legume, se ia pestele se unge cu ulei, separat se pune la calit in putin unt 3 fire de ceapa taiata marunt, usturoiul, si o rosie taiata feliute, piper boabe, dupa ce s-au calit legumele se umple burta pestelui care se adauga peste patul de legume, se sareaza, se pune boia si sosul de ardei iute, se adauga si un fir de marar. Dupa aproximativ 15-20 de minute se incearca pestele si se adauga 1 pahar de vin alb sec, continuandu-se coacerea.

Se mai lasa 10 minute se incearca daca este gata si se poate servi, imaginile sper sa va incante si sa va faca pofta.

Pofta Buna.

luni, 30 august 2010

Surpriza din Vulcanul Arenal









Timp de preparare:
35 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
Preparat pentru 2 portii

4 fileuri de peste de maxim 6 cm
1 vanata
1 ou
rosie
ardei gras/iute
malai/ faina
sare, piper
lamaie
ulei
betisoare pentru frigarui
Dressing: iaurt si smantana degresata si nucsoara
Design: reductie de acetto balsamico si miere, salata verde precum si un aranjament o micuta chinezoaica (compusa din vanata, mandarina, ardei, morcov, masline)

Mod de preparare: Se iau fileurile de peste si se taie sa aiba lungimea maxima de 6cm(lungime si latime sub forma de patrat) acestea se sareaza, pipereaza se dau prin ou dupa care se da prin faina in amestec cu malai.Se prajesc si se pun pe servetele absorbante, separat se taie o vanata longitudinal in felii subtiri care se prajesc un alta tigaie nu in cea de peste, dupa ce s-au inmuiat fasiile de vinete vor fi scoase si vor fi si ele asezate pe servetele absorbante pentru indepartarea surplusului de grasime.

Se vor lua betisoare pentru frigarui se se va trece la aranjarea produsului final. Trecem betisoarele de frigarui prin vinete care se aseaza in X pe farfurie( ca in imaginea alaturata) se aseaza bucatile de pestele si se vine cu capetele de vinete peste peste pentru a inchide preparatul, deasupra se pune o felie de ardei gras sau un ardei iute si o felie de rosie.

Separat se face uin dressing format din: un iaurt mic 0% grasime si 2-3 linguri de smantana degresata se adauga un praf de nucsoara, se amesteca bine si se adauga peste preparatul nostru.

Dessign: salata verde si reductie de acetto balsamico

O reteta simpla foarte usor de preparat si cu un impact fantastic asupra musafirilor.

Pulpa de Vita cu legume la cuptor








Timp de preparare:
1 ora si 15 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
4-6 bucati de pulpa de vita cu un pic de grasime
2 cepe
1-2 ardei
6-7 buchetele de spanac
6-8 rosii cherry
1 fir de praz
150-200 ml bulion(pasta de tomate)facuta in casa
20 ml otet balsamic
1 cana vin rosu
1-2 catei de usturoi
boia dulce, sare, piper, ulei

Mod de preparare: Se unge tava cu ulei, se adauga bucatile de carne, separat se taie ceapa si ardeii julien, rosiile cherry in jumatate, firul de praz se taie longitudinal foarte subtire. Spanacul daca este congelat se iau buchetelele si se pot adauga, daca este proaspat se spala se toaca si se poate adauga. Se adauga cateii de usturoi taiati fasii subtiri, se adauga otetul balsamic, se lasa sa fiarba un pic(5-7 minute) dupa care se adauga vinul rosu, sare, piper si boia si se da la cuptor 15 minute.

Dupa terminarea celor 15 minute se adauga in tava o cantitate de apa pentru a se continua fierberea. Dupa 45 de minute se adauga bulionul(pasta de tomate) facuta in casa si se continua coacerea la foc potrivit deoarece a scazut cantitatea de apa si mai mult ingredientele acum se coc nu se mai fierb. Se incearca carnea din cand in cand, mancarea va trebui sa prinda o culoare deosebita care sa te imbie sa o mananci imediat. Pentru exemplificare anexez cateva fotografii.

Pofta Buna

Bors de Sfecla






Timp de preparare:
50 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
2 cepe
2 morcovi
1 telina potrivita
1 sfecla potrivita
2 ardei grasi
1 pastarnac
1 fir de praz
2 linguri de ulei
3-4 litri de apa
1 plic de bors Magic
1 borcanel de iaurt mic
sare si leustean
200 ml de sos tomat sau pasta de rosii

Mod de preparare: Se spala si se curata legumele: ceapa(cubulete mici), ardei(cubulete), morcovi, telina si pastarnacul(se curata si se da pe razatoarea mare), prazul se taie normal. Legumele se pun in tigaie in care a fost pus uleiul si se calesc un pic, dupa care se adauga 1 pahar cu apa, se pune capacul la oala si se continua fierberea aproximativ 10 minute.

Cand legumele s-au inmuiat se pun 3-3,5 litri de apa. Se lasa sa fiarba inca 10-15 minute, apoi se adauga sfecla rosie care a fost curatata si tocata in cubulete, continuandu-se fierberea.

Se lasa la fiert 20-30 de minute se adauga borsul Magic, sosul de tomate si leusteanul se mai da intr-un clocot


Se poate servi ca in imaginile alaturate se va adauga borcanelul de iaurt si se va decora cu felii foarte subtiri de sfecla.

Pofta Buna este buna atat rece cat si calda.

Piept de pui cu legume la gratar





Timp de preparare:
25 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:
1 piept de pui
2-3 felii de vinete
2-3 felii de dovlecel
2-3 felii de ardei gras rosu
1 ceapa

Dressing:
1-2 linguri de smantana mai slaba
1 iaurt degresat
1-2 lingurite de hrean
sare, piper

Mod de preparare: Pieptul de pui se condimenteaza si se pune pe grill aproximativ 15 minute, daca nu este facut se mai lasa.

Legumele: vinetele si dovlecei se taie in felii longitudinale, ceapa se taie in sferturi si ardeiul in bucati mai mari urmandu-se a se pune pe grill.

Se trece la prepararea dressing-ului: Se amesteca smantana cu iaurtul degresat se adauga si hreanul, se sareaza si pipereaza si se adauga peste legumele noastre.

Pofta Buna

Coaste de Porc si cartofi la cuptor



Va asteptam sa ne vizitati si pe blogul hostelului nostru Transilvania Hostel din San Jose, Costa Rica: www.transilvaniahostel.blogspot.com, sau pe pagina de FB, Transilvania Hostel Costa Rica.


Timp de preparare:
45 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
500-600 gr de cartofi,
4-6 coaste de porc,
100 gr de parmezan,
2 crengute de rozmarin,
sare, piper, ulei, unt

Marinada pentru carne este formata din:
1 ceapa tocata marunt,
3-4 catei de usturoi,
1 lingura de unt,
150 ml de vin alb demi-dulce,
sare, boia

Mod de preparare: Cartofii se spala se curata si se taie cu cubulete potrivite. Intr-o tava unsa cu unt se aseaza catofii si se presara rozmarinul peste ei, se sareaza si se da la cuptor la foc potrivit, se lasa 20-25 de minute si se-ncearca.

Coastele de porc se pun intr-o marinada formata din:
1 ceapa tocata marunt
3-4 catei de usturoi
1 lingura de unt
150 ml de vin alb demi-dulce
sare, boia
Se lasa aproximativ doua ore marinada la frigider, dupa care se scoate si se pot pune coastele pe gratar sau se pot pune in tigaie la prajit in ulei. Dupa care se scot si se pun pe servetele absorbante pentru a inlatura surplusul de grasime. Se-ncearca cartofii iar daca sunt facuti se poate pune cascaval sau parmezan si se mai da 10-15 minute la cuptor.

Dupa care se scot cartofii si se aranjeaza ca in imaginile alaturate.

Pofta Buna
www.reteteleluisupernico.blogspot.com

Zacusca de Vinete








preparare:
1 ora si 30 minute (complexitate ridicata)

Ingrediente:
2 kg de vinete
1 kg de rosii
1 kg de ardei kapia
0.500 kg ceapa
2 cutii de ciuperci
ulei, sare, boia

Mod de preparare: Vinetele se coc pe foc direct sau in tava la cuptor, dupa ce s-au copt se curata si se spala cu apa rece si se lasa la scurs aproximativ 30 min, ardeii kapia se coc pe tabla , cand sunt copti se iau de pe foc si se pun intr-un castron peste care se pune sare grunjoasa 15 minute si se acopera castronul.

Ardeii se vor curata foarte usor dupa aceasta operatie. Cepele se toaca marunt si se pun la calit, cand sunt gata se scot si se pun pe hartie absorbanta. Intre timp ardeii se rup fasii si se pun in mixer si se mixeaza dupa care se pune ceapa si se adauga si vinetele se sareaza se pune ulei si se continua mixarea.

Separat se curata ciupercile si se taie in cubulete punandu-se la calit, sau daca sunt la cutie se taie mai marunt si se pun la calit se sareaza un pic si se pune boia dulce, dupa ce sunt facute se lasa in asteptare. Dupa ce vinetele sunt mixate se scot si se pun intr-o tava care se va da la cuptor 30-45 minute sa fiarba, se gusta si daca mai trebuie sare sau ulei se completeaza. Dupa scurgerea timpului se scoate tava si se va pune sucul de rosii.

Rosiile au fost date pe razatoare si se adauga in acest suc si 3-4 catei de usturoi zdrobiti, dupa care se adauga peste vinete si se dau din nou la cuptor si se continua fierberea, dupa 15 minute se adauga 3 foi de dafin si 50 gr de piper boabe, continuam inca fierberea 15-20 minute. Dupa care se scoate tava din cuptor si se vor pregati borcanele.

Borcanele au fost sterilizate si pregatite pentru a se umple cu zacusca, eu am folosit borcane de 750 gr, iar din toata cantitatea mi-a iesit 2 borcane de 750 gr si un borcanel mic. Borcanele se umplu se leaga la gura cu celofan, se pune un prosop pe fundul oalei se introduc borcanele se umple cu apa si se continua fierberea la foc mic, aproximativ 30 de minute, dupa care se opreste focul si se acopera cu ceva gros pentru a pastra caldura, aceasta operatiune se va repeta si a doua zi, dupa care se va da la loc racoros si intunecat.

Pofta Buna