joi, 14 octombrie 2010

Galusti cu prune



1.3kg de cartofi
20 de linguri de masa de faina
150g de pesmet
200g zahar, rom
3-4 oua
scortisoara
500 g de prune
150-200 g de nuca

Se pun cartofii la fiert in apa, cartofii se lasa in coaja de preferat sunt cartofii cu coaja rosie cei albi sunt mai moi si cer faina mai multa. Dupa ce s-au fiert carfofii se curata de coaja se taie bucati mai mici si se pun in robotul de bucatarie, se adauga 3-4 oua si faina treptat, aluatul care rezulta trebuie sa nu fie moale.">










Prunele in prealabil au fost spalate, rupte in doua, s-a presarat, rom si zahar peste ele pentru a lua gustul respectiv.

Se va lua cu lingurita din aluat se va face o biluta pe care o presezi adaugi in mijloc ½ de pruna sau daca sunt mai mari doar un ¼ de pruna, presari nuca care a fost pisata in prealabil, se face o bila mai mare care se trece un pic prin faina, aceasta operatiune se repeta pana se termina tot aluatul.




Se pune pe foc o oala cu apa si se lasa ca apa sa fiarba si sa dea in clocot moment in care se vor adauga galustile, acestea vor fi fierte in momentul cand se ridica la suprafata. Atunci se scot si se lasa un pic la scurs pentru a scapa de surplusul de apa.





Intr-o cratita sau tigaie se pune zahar, pesmet si scortisoara si se lasa sa se rumeneasca un pic, se vor trece fiecare galusca ca in imaginile alaturate. Mie imi plac un pic mai colorate dupa cum se vede si in imaginile alaturate.

Pofta buna.

Rulada de pui cu anchoise si ciuperci la gratar














































1-2 pulpe de pui,
6-7 file de anchoise,
1 legatura de ceapa verde,
100-150 g de branza brie sau alta branza care va convine,
2 lingurite de hrean,
20-30 g de mac,
suc de rosii/ pasta de tomate,
10 ciuperci,
150-200 g de parmezan,
100 g de mustar,
50-75 g de unt,
1 ceapa, 2 catei de usturoi,
sare, piper, ulei, cimbru,

Se dezoseaza pulpele, se pregatesc in felul urmator, se sareaza carnea se pune primul strat de branza brie se adauga un pic de hrean ras, un strat subtire de mustar se adauga ceapa verde, fileurile de anchoise si mac se pipereaza, se adauga cimbru, in interiorul ruloului se poate adauga si parmezan daca se doreste, eu nu am adaugat) si se face un rulou, se prinde cu scobitori si se aseaza in tigaie unde un prealabil am incalzit uleiul, la inceput se prajeste un pic pe toate partile dupa care se va adauga sucul de rosii si se lasa sa fiarba 15 minute.

Curatam palariile ciupercilor iar piciorusele le tocam marunt. Facem compozitia pentru umplerea ciupercilor dupa cum urmeaza: intr-o alta tigaie cu ulei calim ceapa si usturoiul dupa care adaugam si ciupercile taiate marunt, se lasa putin dupa care cu respectiva compozitie umplem palariile ciupercilor, adaugam si parmezanul si le punem pe grill, pentru frigere.

Dupa 15 minute se verifica daca este gata rulada, daca este facuta se scoate si se aseaza pe farfurie, se aseaza si ciupercile langa si se poate servi ca in imaginile alaturate. Dintr-o pulpa pot iesi 3 felii consistente deoarece restul sunt capetele ruladei care nu sunt perfect drepte. Mare atentie daca carnea este proaspata la taiat se poate rupe, exact cum am patit si eu ar fi indicat sa indepartam capetele ruladei dupa care sa o taiem oblic numai in doua bucati mai consistente.

Pofta Buna.

Pentru design eu am folosit, cateva picaturi de wasabi.

luni, 11 octombrie 2010

Drob






























































6-7 legaturi de ceapa verde
7 oua ; 2 cepe potrivite
750 g de carne tocata(porc/vita)
750 g de organe (400 g ficat porc, 200 g inima porc, 200 g plamani porc, 150 g rinichi porc)
1 bucata prapor
boia, sare, piper, ulei

Se toaca verdeturile, separat se curata organele si se taie in bucati mai mici, rinichii se pun pentru ½ de ora in otet sa le dispara mirosul dupa ce am fost curatati bine, dupa care se vor da prin masina de tocat, se sareaza, pipereaza si se amesteca cu verdeata.

Separat se taie marunt 2 cepe si se calesc in putin ulei, dupa ce s-a aurit un pic se scot si se amesteca cu carnea tocata, se sareaza si se pune boia. Se amesteca totul organele cat si carnea cu 3-4 oua pana rezulta o pasta.

Se pune la fiert 3 oua, se vor fierbe tare. Se ia un prapor(e) care se va aseza intr-o tava de chec care in prealabil a fost unsa cu putin ulei.

Se adauga jumatate din pasta rezultata se introduc cele trei oua fierte dupa care se completeaza cu compozitia ramasa, astfel incat ouale sa fie asezate la mijlocul compozitiei in interior.

Se inchide cu praporul si se va bate un ou pe deaspura dupa care se va da la cuptor. Se presara boia pe deasupra.

Se lasa la cuptor 45 de minute dar evident se incearca faca mai trebuie lasat il mai lasati si verificati, cand este gata se scpoate de la cuptor se lasa sa se raceasca dupa care se va taia felii si poate fi servit.

Pofta Buna.