sâmbătă, 24 septembrie 2011

Quique Lorainne1

Aluat:
250 g faina
2 oua
200 g unt
sare, piper
2 linguri de apa
3 oua
200-250 g de bacon
150 g de cascaval
200 g de smantana pentru gatit
sare
piper
nucsoara

Cernem faina dupa care punem untul faramandu-l in bucatele mai mici adaugam sare, ouale si apa se framanta bine si va rezulta un aluat sfaramicios, acesta se inveleste in folie de plastic si se da la frigider 15 minute.


Dupa ce timpul a expirat scoateti aluatul si il intindeti-o intr-o forma de tarta unsa in prealabil cu unt, aceasta se va aranja in forma se va intepa si se va da la cuptor 15 minute sa se coaca. In acest timp vom taia baconul julien, cascavalul sin cubulete, intr-un alt castron amestecam bine ouale cu smantana, sarea, nucsoara si piperul.


Scoatem forma din cuptor asezam baconul si branza iar deasupra adaugam ouale si smantana din aluatul ramas facem un fel de grilaj si il adaugam peste, dam la cuptor pentru 30 de minute.



Pofta Buna.

Crème brulee sau o alta adaptare a cremei de zahar ars

1 1 /4 de lapte(poate fi jumatate smantana lichida si jumatate lapte mai gras)
2-4










oua
250 g zahar
vanilie
1-2 linguri de miere

Laptele se amesteca cu ouale si cu 80 de grame de zahar, se amesteca bine si se lasa un pic in asteptare, caramelizam 150 de grame de zahar intr-o tigaie cand observam ca este aproape gata si a prins acea culoare ca de chihlimbar(maron-roscat) adaugam si mierea si am sa va spun de ce, ulterior caramelul care ramane se poate reincalzi si putem sa punem suplimentar la servire.

Acest caramel pe care il facem va trebui pus pe fundul formelor iar deasupra vom aseza compozitia de lapte, oua si zahar si vom da la cuptor 40-45 de minute, verificam inainte a de scoate de la cuptor si la sam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit, avem doua variante de servire, cu un cutit care nu are un varf foarte ascutit dezlipim crema din forma si o rasturnam incet pe farfurie daca se mai doreste caramel putem sa reancalzim si sa adaugam. A doua forma de servire este sa se manance crema din forma dar noi va trebui sa adaugam zahar brun deasupra si sa-l caramelizam cu lampa, se va forma o crusta crocanta deosebita, acum depinde de dumneavoastra cum doriti sa serviti.

Pofta Buna

Tarta Simeon al II-lea al Bulgariei

Aceasta reteta mi-a placut deosebit de mult si am gasit-o in cartea de bucate a Principesei Margareta a Romaniei, sa fiu cinstita cu voi, am citit aceasta carte de mai multe ori, prima data am fost captivata de povestiri si de istorie, ulterior am fost atenta la retete.

Mare placere imi face cand observ ca si capetele incoronate ale lumii au aceleasi hobbiuri ca noi ceilalti iar gastronomia, mancarea sanatoasa si delicioasa isi are adepti in toate paturile societatii.

Aceasta reteta este in onoarea regelui Simeon de Saxa-Coburg-Gotha. Asa ca am trecut la prepararea acestei tarte delicioasa care necesita ceva de lucru si putina pricepere.

Pentru 8 portii:

Blat:
250 g de biscuiti petit-Beurre
125 g de unt

Umplutura:
400 ml de lapte condensat
4 galbenusuri de ou
200 ml zeama de lamaie

Bezea:
4 albusuri
200 g de zahar tos

Se sfarama biscuiti si se vor pune in robotul de bucatarie peste care se adauga untul cubulete si se vor amesteca si sfarama la robot. Rezulta o compozitie omogena pe care va trebui sa o punem intr-o forma de tarta cu fundul mobil, presam bine, eu am uns un pic fundul tavii si am presarat un praf de faina dupa care am atasat patul de biscuti si l-am dat la cuptor la foc mic 5-10 minute la 180 grade.

Crema: Se bat galbenusurile se adauga laptele condensat(va voi atasa imediat procesul de obtinere al acestuia, mare atentie sa nu il confundati cu laptele pentru cafea din supermarket








uri) si zeama de lamaie se amesteca pana se obtine o crema omogena mai legata. Se va turna crema deasupra blatului de biscuiti.

Deci sa revin, laptele condensat este format din 375-400 ml de lapte neaparat 3.5% grasime, 500 g de zahar pudra, 45 de g de unt si vanilie. Toate ingredientele se pun pe foc si se amesteca, vom observa ca laptele se va ingrosa formand o crema, aceasta va fi ceva mai groasa si mai legata, la inceput focul mic dupa ce s-a topit zaharul se poate da focul mai mare neaparat stati langa cratita. Dupa se s-a ingrosat se va da la o parte dupa foc. Se va racii si se va amesteca cu galbenusurile de ou si zeama de lamaie.

Bateti albusurile spuma adaugati zaharul si continuati baterea acestora pana bezeaua face varfuri adica este batuta bine. Adaugati bezeaua peste crema si dati la cuptor spre coacere 30-35 de minute la 180 grade, bezeaua trebuie sa prinda o culoare aurie.

Pofta Buna

Pui gatit cu orez basmati si mazare










500 g de carne de pui, de preferat pulpe superioare fara os si piele
3 cesti de orez basmati cu bobul lung
4-5 linguri de sos soia
1-2 lingurite sos de stridii
3 linguri vin de orez(vin alb sec)1 lingurita de sare
2 lingurite ulei de susan
1 lingurita amidon alimentar
2 linguri de ulei
1 bucatica de ginger, cat o nuca
70-100 g de mazare
optional ceapa verde

Se fierbe orezul astfel incat sa ramana bob cu bob, la o ceasca de orez se pun 3 cesti de apa, se sareaza un pic si se va fierbe, la fel procedam si cu mazarea o punem si pe aceasta la fiert pana se-nmoaie si poate fi adaugat peste orez.

Bucatile de carne se pun la marinat, dupa cum urmeaza: se taie mic patrate sau cubulete si se adauga in marinada formata din sosul de soia, vinul de orez, sare,uleiul de susan si amidonul. Se lasa cel putin 20 de minute dupa care incingem wok-ul si turnam uleiul care numai dupa ce este incalzit bine introducem gingerul tocat marunt care se projeste cateva secunde dupa care adaugam carnea pe care o lasam 4 minute sa se prajeasca frumos, dupa care tot continutul wok-ul se va rasturna peste orez si se mai da la foc inca 10 minute iar cratita va fi acoperita

La final se mai poate adauga sos de soia si se adauga optional ceapa verde tocata asiatic in unghi.

Pofta Buna

Pui Parmezan

2-4 bucati piept de pui
1-2 oua, 50 ml lapte
pesmet
2 catei de usturoi







suc de rosii
150 g de mozarella
150 g de parmezan
ulei
cimbru, busuioc
sare, piper
faina

Se iau bucatile de piept de pui se taie longitudinal si se pun 15 minute intr-o marinada dupa cum urmeaza: ulei, boabe de piper,1 catel de usturoi, 50 ml vin alb, boabe de ienupar sparte.
Dupa ceea se scot bucatile de pui se sterg de compozitia respectiva si vom proceda in felul urmator.

Luam folie de plastic si asezam pe rand bucatile de piept de pui acestea vor fi protejate si le vom bate cu ciocanul cu atentie sa nu se rupa, dupa care se vor da prin: faina, ouale le batem impreuna cu laptele si vom trece bucatile de carne prin aceasta compozitie si la final prin pesmet operatiunea se repeta de doua ori dupa care prajim bucatile de carne cu atentie pe fiecare parte.

Scoatem pieptii de pui si ii vom aseza intr-un vas termorezistent care a fot uns cu ulei si un pic de pesmet, aranjam pietii de pui punem branza mozarella, parmezanul, sucul de rosii, usturoiul si cimbru si busuiocul maruntit bine, dupa care il dam la cuptor aproximativ 20-25 de minute.

Pofta Buna.

Oua Benedict servite cu sos Holandaise






1-2 oua
2 felii de bacon
2 felii de paine toast
sare, piper

zeama de lamaie
boia pentru dessign


Pentru sosul Hollandaise:
2 galbenusuri
otet
piper
apa
100 g unt topit

Painea se taie de coaja si se va pune pe gratar sa se prajeasca, dupa ce este gata se lasa in asteptare.

Prajim baconul intr-o lingura de ulei, deoarece el este gras si deja va lasa grasime dupa care il scoatem si il punem
pe servetele absorbante pentru inlaturarea surplusului de grasime.

Pentru oua, punem apa intr-o craticioara adaugam un praf de sare si putin otet, lasam sa fiarba si cand apa este destul de fierbinte, amestecam(invartim) un pic in apa ca sa face cercuri si adaugam oul, datorita cercurilor facute in apa galbenusul va fi invelit de albus, lasam sa fiarba aproximativ 2-3 minute din momentul ce apa deja fierbea. Scoatem ouale cu mare atentie si le punem in apa rece. Trecem la pregatirea sosului hollandaise dupa cum urmeaza, intr-o craticioara adaugam 70 de ml de otet si 10 boabe de piper lasam sa fiarba dupa care scoatem boabele de piper si adaugam pentru fiecare galbenus de ou cate o lingura de apa deci vom adauga doua linguri de apa, amestecam bine cu telul si trecem la adaugarea celor doua galbenusuri de ou, punand vasul in care amestecam pe bain-marie, atentie mare fundul vasului nu trebuie sa atinga apa din celalalt vas, doar vaporii trebuie sa ajute la formarea sosului nostru. Se va amesteca energic si vom adauga si untul topit, dupa care la final vom adauga treptat si zeama de lamaie, ulterior cand a prins consistenta saram si gustam sa fim siguri ca ne-a iesit sosul bun.

Trecem la asamblarea produsului ca in imaginile alaturate.
Pofta Buna

Muschi de vita excentric

1-2 bucati de tornedo(muschi de vita)
2 ciuperci mari
2 bucati de pancetta / bacon
2 felii de branza topita / cascaval
4 ficatei de pui
14 cirese
1 morcov
4-5 cubulete de unt
30 ml sirop de cirese (visine)
2 morcov










1 telina
150 g de ciuperci
2 lingurite mustar cu bobite
50 g de parmezan
ceapa verde o legatura
piper
un galbenus de ou
30ml cognac
2 linguri de sos de soia
2 linguri de smantana lichida

Pt décor: morcov, coaja de portocala si varza rosie

Se ia carnea se curata de pielitele albe cu atentie sa nu se rupa, acestea trebuiesc indepartate deoarece daca nu va strange carnea si va avea o forma urata, dupa care o vom trage la tigaie. In prealabil carnea a stat 20 de minute minim (poate sta si mai mult de doua ore si va fi mult mai frageda), intr-o marinada formata din: cateva boabe de ienibahar, ulei, cimbru, menta, vin alb sec, zeama de portocala), dupa care oo tragem la tigaie in ulei si un cubulet de unt, pana cand prinde fata pe toate partile aproximativ 4-6 minute, dupa care o scoatem si o lasam in asteptare invelindu-l in folie de aluminiu.

Trecem la montarea preparatului dupa cum urmeaza, pe bucata de carne montam o felie de bacon, punem ciuperca, optional se poate pune si o felie de rosie si deasupra felia de barnza topita sau cascavalul. Se va lua o tava se unge cu putin ulei de masline se pune hartie de copt si se da preparatul la cuptor, urmand sa verificam cand este carnea facuta cu ajutorul unui termometru sonda Temperatura trebuie sa fie intre 68-71 grade Celsius, pentru medium-facut(centru roz).Dupa care il scoatem si il lasam in asteptare.

Intr-o tigaie prajim ficateii de pui si il scoatem pe servete absorbante pentru a indeparta surplusul de grasime.

Legumele(morcovi, telina si ceapa verde) precum si ciupercile le spalam si curatam de coaja(morcovi si telina) si le vom taia julien(foarte subtire), ciupercile le vom taia lamele iar ceapa verde un pic orizontal(stil chinezesc). Le punem la sotat in ulei de masline si un pic de unt intaii telina, morcovi, ceapa verde si ciupercile si le tragem la tigaie maxim 3-4 minute dupa care le scoatem si lasam in asteptare. Vom face o scarite din morcovul crud si pe aceasta o tragem la tigaie doar 1-2 minute si ultimele care vor intra in tigaie pentru a nu fi crude ci doar un pic sotate in ult vor fi ciresele.

Acum putem sa montam preparatul nostru, pestepreparul initial adaugam ficatelul de pui si perechea de cirese, una din cirese va fi data prin parmezan cealalta nu adaugam garnitura din legume si pentru dessign punem scarita de morcov si optional o frunza de varza rosie dupa care ne putem apuca sa preparam cele doua sosuri cu care vom servi acest preparat dupa cum urmeaza:
Dressing de fructe, caramelizam putin zahar, adaugam 1-2 cuburi de unt, sirop de visine doua linguri, sare si piper, daca va iese prea apos adaugati o lingurita de amidon daca va iese prea batos adaugati 2-3 linguri de stock(supa de legume).
Al doilea dressing este un sos de mustar care va trebui sa balanseze intre dulce si amarui, il vom prepara dupa cum urmeaza 2 lingurite de mustar boabe, 2 linguri de smantana lichida, 2 linguri sos de soia, 1 galbenus de ou, 7-8 boabe de piper si 30 ml de cognac, sare si piper dupa gust.

Cam multa munca si migala dar credeti-ma la final este ceva deosebit, merita incercat daca aveti timp si rabdare cu siguranta ca va veti incanta musafirii.

Pofta Buna