vineri, 2 decembrie 2011

In memoriam Anca Mudura(Musat)

In memoriam….

Nu stiu cum sa incep acest mail pentru voi, niciodata nu esti pregatit sa dai o veste REA nimanui, am o stare foarte proasta, fata-mi este rosie si umflata de atata plans iar lacrimile curg siroaie pe obraji neputandu-se opri. Este o zi foarte trista si as vrea sa fi oprit in loc ziua de ieri, sa fac ca timpul sa ramana in loc, inca o zi, inca o ora sau un minut in plus, o zi cu multe ore, cu sute de ore, sa nu ii dau voie zilei de astazi sa apara. Din pacate timpul nu ne asteqpta si nu ne iarta, este o zi urata, trista si mohorata.



Am sa incep acest eseu cu o intoarcere in timp, undeva prin anul 1964, un inceput de august calduros care va aduce mare placere si satisfactie familiei Musat deoarece li se va naste fetita mult asteptata: Anca-Mihaela, o jucarie de fetita, durdulie, cu ochii ca doua margele de chihlimbar, o gurita mica care tot gangureste si un perisor de culoarea castanei coapte, care isi agita manutele tot timpul. Papusa familiei, dorinta le fusese ascultata si, evident, Dumnezeu le implinise dorinta. Dupa baietelul dorit venise comoara familiei, fetita, o familie minunata in care prima dragostea, intelegerea si grija fata de cei doi nastrusnici: Ionel si Ancuta. Anii au trecut si copiii au mers la scoala, au invatat bine, parintii lor laudandu-se cu copii harnici, autodidacti si cu rezultate bune la invatatura.
Prin anul 1978, noi absolventii clasei a opta dadeam treapta intai de liceu ca multi alti elevi si Anca Musat a ales acest liceu. Asa se face ca pentru prima data drumurile ni s-au incrucisat si de atunci pana acum, deci mai bine de 34 de ani, am ramas prietene. Anii de liceu au fost minunati cu multe, multe peripetii care mai de care mai interesante. Nici nu stiu cu ce sa incep, cert este ca eram un grup din care facea parte si Ancuta, mai sportive, sa zicem asa, care jucau foarte bine baschet: Anca, Gabi, Luminita, Anca Duda, nu stiu eu ce cautam acolo deoarece, sincer, nu excelam deloc la acest sport. Anca facea baschet si la Palatul copiilor si juca foarte bine, chiar o admiram si imi spuneam “cand o sa joc si eu asa?” , evident, niciodata.

Am facut multe glume la orele de matematica, fizica, latina, geografie sau in cadrul careului, la sedintele comune elevi-parinti si Anca era cu noi in toate aceste momente haioase. Cum o alinta diriga pe Anca si pe Flori Tudoran(Francis)? Dragele mele “plimbarete”, ele nu chiuleau niciodata, ele doar mergeau sa vada daca sunt manuale la nu stiu ce editura.

Tot in acei frumosi ani de liceu am simtit cu totii fiorii primei povesti de dragoste si nici Ancuta nu a fost scutita de acest frumos sentiment gasind in Radu Mudura, prietenul si partenerul ideal, care, si acum, dupa atatia ani o iubeste la fel de mult dovada stand Raducu Mudura fructul iubirii lor. Au trecut anii dar noi am pastrat legatura si dupa terminarea liceului si, atat in momentele bune sau mai putin bune, am strans randurile si am fost aproape unii de alti.

De cate ori aveam ceva de decis ii sunam pe Anca si Radu si ne consultam. In 2002, cand a fost cel mai greu an din viata mea, chiar am fost tentata sa le propun ca in cazul in care voi pati ce este mai rau, ei sa fie tutorii fiicei mele Alexandra, ei neavand in acea perioada copii, puteam sa-mi sprijin capul pe umarul ei oricand si sa primesc suportul de care aveam nevoie in acel moment greu. Spre fericirea mea, Dumnezeu mi-a dat o a doua sansa si am promis din acea zi sa: fiu mai buna, mai intelegatoare si sa ajut neconditionat pe toata lumea, a fost sansa mea, o sansa pe care Anca nu a avut-o din pacate. Am fost printre primii care a aflat ca este insarcinata iar cand l-a nascut pe Raducu, a fost cea mai fericita persoana de pe pamant, nimeni nu ar fi crezut ca este posibil ca la 43 de ani sa poti ramane insarcinata si sa nasti un copil asa frumos, dragastos si sanatos ca Raducu Mudura, lumina ochilor ei si ai lui Radu. Dar cum se intampla cand exista prea multa dragoste, intelegere si fericire, din senin apar si momente fatale in viata noastra. Din pacate asa s-a intamplat si in cazul iubitei noastre prietene Musetica, am pierdut un om de o calitate remarcabila, o prietena adevarata, care, ca o floare rara a disparut, dar a lasat in urma ei un parfum deosebit si o imagine de nepretuit care ne va ramane in memorie toata viata prin gentiletea ei.

Acum, in epilog, cu tristete in voce si cu lacrimile pe obraz, ar trebuie sa intelegem si noi pana nu este prea tarziu, sa invatam sa apreciem viata, deoarece este prea scurta si trebuie sa o traim cu intensitate maxima. Stiu ca poate suna ca un paradox, dar trebuie sa avem grija de noi insine, nu mai suntem nici noi tineri, trebuie sa traim fiecare zi cu intensitate, sa nu mai fim asa de ancorati in treburile cotidiene, implicit In cele financiare si sa ne facem timp sa traim viata simplu.

Sa putem aprecia ca suntem sanatosi, sa putem spune “Iarta-ma” si “Te Iubesc” din tot sufletul si cu inima batand pentru cei dragi noua. Este o lectie de viata, pe care, din pacate o invatam prea tarziu sau poate niciodata. Sa avem rabdare cu parintii si copii nostri, sa fim mai buni, mai drepti si mai intelepti. Parca cu un ultim efort mi-a intins o mana de ajutor sa va strang pe toti colegii din clasa, chiar daca este un eveniment tragic si cu siguranta ne-a marcat profund pe toti.

La revedere draga mea prietena si nu uita ca ai si vei avea toata viata un loc in inima mea. Dumnezeu sa-ti lumineze drumul spre cealalta lume si sa-l ajute pe Radu si familia ta sa faca fata acestei situatii disperate.

Cei care doresc sa participe la Inmormantarea Ancai, ii anuntam pe aceasta cale ca serviciul funerar se va tine in data de 03.12.2011, la cimitirul Izvorul Nou, strada Murgului nr.47, Sector 3(zona Dristor, la intersectia bulevardelor Camil Ressu cu Rm.Sarat) la ora 12:30.

Dumnezeu sa o odihneasca pe Ancuta noastra si sa o ajute sa gaseasca drumul spre lumina.

“Dumnezeu sa o odihneasca"
Nicoleta

joi, 1 decembrie 2011

Tarta Tatin

Ingrediente:

1-1,5 kg de mere
150 g de zahar
100 g de unt
1 foaie de foietaj
scortisoara
1 lingurita de cognac
esenta de rom
inghetata
zeama de lamaie

Timp de preparare: sub 60 minute

Mod de preparare reteta Se curata merele de coaja, si se taie mai mare in sferturi sau in felii mai subtiri, eu am ales varianta a doua. Dupa ce am feliat merele le stropim cu zeama de lamaie sa nu se oxideze.

Intr-o forma de tarta sau cratita in care doriti sa faceti tarta puneti zaharul sa se caramelizeze, mare atentie doar caramelizat nu ars, haha. Cand acesta s-a caramelizat , adaugam untul si continuam sa amestecam. Dupa ce si untul a fost incorporat, trecem la aranjarea feliilor de mar in forma de tarta, adaugam peste mere: scortisoara, lingurita de cognac si esenta de rom. Dupa aceasta intindem foietajul deasupra peste mere si intepam cu o furculita in diferite parti aluatul.



Dam la cuptor 25-30 de minute. Dupa ce scoatem tarta o vom rasturna pe un platou in asa fel incat foietajul sa fie dedesubt.



Se poate servi cu inghetata de ciocolata sau vanilie cum preferati, eu am folosit inghetata de ciocolata dupa cum puteti observa in imaginile alaturate.



Pofta Buna


Vitel Milanez (Veal Milanese) 2 portii

Ingrediente:

2 cotlete de vitel
1 ou
75 g de faina
75 g de pesmet
100 g de parmezan
cimbru,
busuioc,
sare,
piper
ulei
150 g spanac
150 g cartofi
150 g morcovi
½ de ardei gras
unt
curry
1 lingurita de zahar
nucsoara
1 ceapa,
150 g de ciuperci
2 rosii
1 catel lde usturoi
50 ml lapte

Dessign:


baby morcovi si boia

Timp de preparare: sub 90 minute

Mod de preparare
:

Luam cele 2 cotlete de vitel, le infasuram in folie de plastic si le batem un pic cu ciocanul de batut carne. Saram si piperam. Radem parmezanul pe razatoarea mica si il amestecam cu cimbrul/busuiocul tocat marunt si cu pesmet. Trecem cotletul de vitel prin faina, ou batut si prin amestecul realizat de noi, il impesmetam bine si facem un grilaj cu un cutit ascutit pe el dupa care il vom pune intr-o tigaie in putin ulei si un cub de unt, aproximativ 3-4 minute pe fiecare fata. Dupa 7-8 minute cotletele sunt gata se scot si se pun pe hartie absorbanta pentru a se-ndeparta excesul de ulei.

Facem un dressing, taiem ceapa foarte fin o calim in putin unt, dupa ce a prins culoare aurie adaugam ciupercile taiate lamele, adaugam usturoiul taiat fin si rosiile taiate cubulete,adaugam putin stoc de pui(zeama de pui sau legume) si fierbem 10 minute, saram si piperam.

Trecem la pregatirea piureurilor:

Piureul de spanac, se fierbe spanacul si se toaca foarte fin si un catel de usturoi, se va adauga unt se sareaza si pipereaza si se va sota.




Morcovii ii curatam, spalam si taiem cubulete mici si ii punem la fiert, dupa ce sunt fierti ii scurgem de apa si ii blendam. Dupa aceea punem un cub de unt in tigaie adaugam piureul de morcov, curry ½ de lingurita si o lingurita de zahar si ii vom carameliza.


Cartofii se curata, spala si se fierb dupa care se blenduiesc, se sareaza si pipereaza. Dupa aceea se pun in tigaie intr-un cub de unt se adauga cartofii(piure) de pune laptele si praful de nucsoara evident se sareaza.


Acestea se vor servi cu vitelul milanez ca in imaginea alaturata.

Pofta Buna

Somon in stil asiatic

Ingrediente:
1 file de somon 150-200 g
100 g de legume (mazare, porumb, fasole, ardei)
70 g de brocolli
2-3 fire de ceapa verde
1 lingura de ulei de susan
2 linguri de sos de soia
25 g de unt taiat in cubulete
susan alb/negru
½ de lingura de otet de orez
sare, piper

Timp de preparare: sub 30 minute

Mod de preparare:

Se ia o folie de aluminiu care se pune in 2-3 fasii pentru a fi mai rezistenta care se va face stil corabioara, se pun legumele se aseaza in varf fileul de somon, vom pute uleiul de palmier, sosul de soia si otetul, adaugam semintele de susan si deasupra punem untul taiat in patru-cinci cubulete.




Infasuram cu grija sa nu se rupa folia. Luam o tigaita o stropim cu putin ulei si o dam la cuptor la 200 grade C timp de 12-14 minute.




Pofta Buna

Saltimbocca alla Romana

Ingrediente:

4 bucati piept de pui
6-8 felii de bacon
4-5 frunze de salvie
faina,
ulei de masline
sare,
piper,
unt
100-150 ml concentrat de pui(lichid)
50 ml vin alb sec
lamaie

Timp de preparare: sub 30 minute

Mod de preparare:
Se taie pieptul de pui, se transeaza fiecare felie in doua. Dupa care feliile rezultate se vor pune in folii de plastic si se vor bate pentru a se subtia, se sareaza si pipereaza. Intr-o tigaie punem ulei de masline si unt , dupa cxe am sarat si piperat pieptul de pui asezam feliile de prosciutto(bacon) dupa care pe fiecare bucata prindem o frunza de salvie.




Trecem bucatile de pui astfel rezultate prin faina si le scuturam de surplus dupa care le punem la prajit, prima data se pune pe partea ce salvia, dupa care se intoarce pe cealalta parte si se prajeste.

Se scot pe servetele absorbante pentru a se evita excesul de grasime.




In tigaie se va adauga 50 de ml de vin alb sec, dupa ce s-a evaporat alcoolul se adauga 100-150 ml de concentrat de pui, sare si piper, dupa se s-a redus la jumatate se va adauga 30 g de unt, pentru a forma un dressing cremos. Pieptul de pui se va servi cu dressingul rezultat si cu sferturi de lamaie.


Pofta Buna

Valdostana de pui

Ingrediente

1 piept de pui
2 felii de sunca de pui
4-5 felii de cascaval
5-6 rondele de rosii
½ lingurita de cimbru
faina,
ulei
sare, piper,
boia optional
1 ceapa mai mica
100 g de ciuperci
cimbru
2 linguri pasta de tomate
o lingura de apa

Timp de preparare: sub 60 minute

Mod de preparare:

Se ia bucata de piept de pui, se pune intre folia de plastic si se va bate pentru a se subtia si intinde bucata de carne, dar sa nu fie prea subtire, se sareaza si pipereaza se da prin faina si se va pune la prajit intr-o tigaie cu putin ulei ,2-3 minute pe fiecare parte dupa care se va scoate si se vor lasa 5 minute pe servetele absorbante pentru indepartarea grasimii in exces.



Vom toca ceapa marunt si o vom pune la sotat cand devine aurie adaugam ciupercile si cimbru si mai lasam putin pe foc.




Vom incepe sa montam preparatul nostru dupa cum urmeaza: peste pieptul de pui prajit, adaugam sunca, peste aceasta umplutura, urmeaza un rand de cascaval, rondelele de rosii si mai radem deasupra cascaval.




Inainte sa-l dam la cuptor vom amesteca, 2 linguri de pasta de tomate, o lingura de ulei de masline si o lingura de apa, saram si piperam, adaugam si cimbru iar acest amestec il punem peste preparatul nostru si il dam la cuptor la 180 de grade 22-22 de minute.




Pofta Buna