sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Paella cu fructe de mare

6-8 creveti
2-3 mini caracatite
10 scoici(doar carnea)
2 cepe
1 ardei kapia rosu
100-120 g de mazare
150 g de orez
½ legatura de patrunjel
500 ml de stoc de pui sau legume
1 catel de usturoi fin foarte fin
sare, piper, ulei, unt 2 cubulete

Se pune unt si ulei in tigaie si se vor pune fructele de mare cat sa se soteze, in alta tigaie vom adauga legumele, ceapa si ardeiul taiat foarte marunt, dupa ce au fost sotate se vor adauga fructele de mare peste legume si vom adaugam si mazarea, proaspata sau congelata. Dupa aceasta punem orezul si adaugam stocul si lasam sa fiarba, pana cand va fi inghitit tot lichidul, nu trebuie sa fie apoasa. La final adaugam si verdeata tocata. Eu am folosit orez integral de aceea pare un pic mai inchis la culoare decat orezul obisnuit.
Pofta buna.

Rulada din piept de pui servita cu bacon si legume


Ingrediente:
7 felii de bacon
1 bucat piept de pui
0.3 mm de ghimbir
1 ardei gras rosu
1 ardei gras galben
1 ardei gras verde
1 bucata de pastarnac
1 bucata de kiwi
½ de ridichie alba
1 bucata tzuchini subtire si lunguiata
susan negru
usturoi aromat
1 ceasca vin rosu
1 ceapa
1 morcov
6 masline verzi fara samburi
sare, piper
ulei , rozmarin
4 bucati de arpagic
20 ml de otel balsamic
2 lingurite de miere
stoc(stok) de pui

Piure:
1 pastarnac
2 morcovi potriviti
150 g de spanac
3 cubulete de unt
smantana lichida si lapte
sare, piper, zahar, curry, usturoi


Pregatim o marinada dupa cum urmeaza: taiem usturoiul, tocam ghimbirul doar jumatate din cantitate, punem ceasca de vin, adaugam otetul balsamic, mierea, sare, piper, adaugam ceapa si morcovul taiat potrivit se amesteca bine si se adauga carnea, pe care o putem lasa minim doua ore dar se poate lasa si peste noapte.

Trecem la pregatirea ruloului, punem 4 felii de bacon, adaugam peste pieptul de pui care in prealabil a fost batut, peste care adaugam ghimbirul tocat, adaugam ardeiul si pastranacul taiat fasii subtiri(doar cateva fasii) iar deasupra inainte sa rulam putem kivi taiat rondele subtiri, dupa care rulam strans. In acelas timp intr-o tigaie am pus unt si ulei, cand acesta se incinge adaugam rulada cu imbinarea in jos pentru a se praji pe toate partile. Dupa ce rulada a prins culoare a scoatem din tigaie si o lasam in asteptare dupa care taiem restul de morcov, pastarnac si putin ardei si formam un pat pe care vom aseza rulada si o vom da la cuptor, punem ulei si un pic de supa de pui si dam la cuptor 15-20 de minute.

Taiem restul de ardei cubulete, baconul, adaugam: arpagicul, tzuchini, maslinele, saram, piperam, adaugam rozmarin si sotam cateva minute, dupa care le scoatem si le lasam in asteptare. Feliem tzuchini si ridichia alba in felii subtiri si se va trage la tigaie cateva secunde pe fiecare parte, se scot si se aseaza pe sevetele absorbante pentru a inlatura surplusul de ulei.

Verificam daca rulada este gata si o scoatem, iar din legumele pe care a stat rulada le blendam si mai adaugam putin cate putin stoc de pui pentru a fi mai lichid, gustam si daca nu mai cere nimic, acesta este sosul care va acompania preparatul nostru.

Acum vom trece la aranjarea preparatului nostru dupa cum urmeaza: asezam pe farfurie, trei felii de ridichie alba, punem cercul metalic in care adaugam legumele si baconul, apasam un pic sa stea cat mai stranse sa nu se desfaca, dupa care scoatem cerculetul, imbracam legumele in felii de tzuchini care au fost in prealabil presare cu susan negru (care a fost tras la tigaie cateva secunde, fara ulei). Dupa ce s-a racit putem taia rulada, aceasta va sta in varful preparatului nostru, ca in imaginile alaturate.

Putem da si o alta aranjare preparatului nostru dupa cum urmeaza si anume dupa ce s-a racit rulada o taiem in felii si in acest timp putem trece la prepararea diferitelor tipuri de piure-uri si evidend vom prepara si un dressing care se va preta la preparatul nostru.

Eu am facut piure-uri din telina, morcov si spanac. Separat am curatat telina, am spalat-o, am taiat-o in bucati mai mici si am fiert-o la fel am facut si cu morcovi(curatati, spalati, taiati, fierti) dupa care am blendat separat cele doua legume, dupa care am pus un cubulet de unt, am adaugat telina blendat-o, am pus putin lapte, sare si piper alb si am lasat sa fiarta cand a scazut corespunzator adaugam si o lingura de smantana pentru gatit(lichida 32% grasime), dupa ce a fost absorbita verificam ca piureul nostru sa aiba consistenta si luam de pe foc. La Piureul de morcovi pregatim la fel iar in tigaie adaugam ½ de lingurita de zahar si un praf de curry. La piureul de spanac(congelat) acesta se decongeleaza se fierbe, se toaca bine(sau se blendeaza) se pune untul in tigaie, taiem usturoiul foarte fin il adaugam si adaugam spanacul, saram si piperam.

Sosul de ardei: coacem 1 ardei rosu, il curatam il blendam, punem un cub de unt in tigaie, adaugam ardeiul punem stoc de pui si lasam sa fiarba, pana ajunge la concentratia pe care ne-o dorim. Luam o jumatate de tzuchini(curatata in interior care a fost in prealabil fiarta si trasa un pic in ulei, aceasta va fi umpluta cu cubulete de bacon si ardei care au fost in prealabil trase in tigaie in unt si ulei. Punem cateva puncte cu reductie de otet balsamic si presaram un praf de piper macinat.
Am facut doua prezentari la acest preparat, voi decideti pe care o urmati.

Pentru dessign in laterala farfuriei(pentru primul aranjament) putem face un evantai din doua felii de tzuchini si una de ridichie, in aceste felii vom pute din carnitura de legume si va fi o imbinare de culori.

Sosul pentru preparat il gasim atat pe farfurie, deasemeni el va fi asezat si intr-o lingura fantezi,(aici vreau sa-i multumesc lui Nico Lontras pentru minunatele lui idei si pentru bucuria cu care ne invata diferite lucruri utile si placute pe bloggul sau, multumesc Nico).

Aceasta este reteta sper sa va placa si evident proverbialul Pofta Buna

Rulada de pui cu legume, chipsuri de orez si pastarnac

Va asteptam sa ne vizitati si pe blogul hostelului nostru Transilvania Hostel din San Jose, Costa Rica: www.transilvaniahostel.blogspot.com, sau pe pagina de FB, Transilvania Hostel Costa Rica.

Ingrediente:
2 bucati de piept de pui
1 morcov
1 pastarnac
1 ardei rosu
6 frunze de spanac
3 frunze de nori
11 felii de bacon
125-150 g de orez
50 g faina
50 ml de concentrat de pui
unt, ulei, sare, piper alb

Curatam legumele le spalam si taiem fasii pe lungime subtiri, dupa care punem un cub de unt si ulei si le vom sota la tigaie. Dupa ce sunt sotate le scoatem si le punem pe servetele absorbante pentru a indeparta surplusul de grasime. Punem orezul la fiert in proportie de 1 la 3, o cana de orez, trei cani de apa, saram si piperam cu piper alb si putem adauga un cubulet de knorr. Lasam pana cand se absoarbe tot lichidul si orezul este fiert.

Se scurge de apa si se va intinde orezul in start mai gros pe o folie de plastic care in prealabil a fost presarata faina, se aranjeaza cu o lingura de lemn si se lasa sa se raceasca

Se aranjeaza feliile de bacon, deasupra lor punem pieptul de pui, o frunza de nori, legumele sotate si rulam, formand o rulada ca in imaginile alaturate. Daca rulada este prea mare se va taia in doua dar daca este mica se poate pune intreaga. Se pune unt si ulei in tigaie si se pun bucatile de rulada, atentie se vor pune cu partea unde se termina felia de bacon in jos, ca sa prevenim desfacerea acesteia, dar la fel de bine putem prinde si cu scobitori. Dupa ce a prins culoare pe toate fetele vom scoate rulourile si vom pregati o craticioara cu un pat de legume: morcovi, pastarnac, dovlecei pe care vom adauga rulourile si le vom lasa la cuptor 25 de minute.

Dupa de c-a racit orezul cautam sa taiem cu cutitul soldatei, bucati de orez care vor trebui sa fie mai groase ca sa nu se rupa, acestea se vor trece orin faina cu boia si le vom praji in tigaie in ulei doar cat sa prinda culoare, dupa care le vom pune pe servetele absorbante pentru a limita surplusul de grasime. Cand uleiul este foarte incins adaugam pentru cateva secunde frunzele de spanac si pastarnacul. Separat si frunzele de nori cu o lingura de ulei si concentrat de pui, blendam bine, pana va deveni o pasta mai subtire. Dupa aceasta vom trece la aranjarea preparatului ca in imaginile alaturate.


Pofta Buna

Briose cu banane si ciocolata

Ingrediente
• 150 g de faina(100 g de faina alba si 50 g faina de migdale)
• 100 g de zahar
• 100 g de unt
• 100 ml de lapte
• 100 g de ciocolata menaj (topita)
• 2-3 oua intregi
• 3 banane
• seminte de la o pastaie de vanilie
• 1 lingura de lichior de banane
• sare
• 1 lingurita praf de copt
• zeama de lamaie
• Dulceata de:merisoare, de portocale si quamqots
• Pentru décor:
• Nuca de cocos(diferite culori)
• Ornament colorat
• Ornament de ciocolata,
• Bombonele de ciocolata
• Nuca
•Se vor freca ouale cu zaharul, pana acesta se va dizolva. Punem intr-un vas apa pentru bain-marie, iar deasupra asezam un alt vas care nu va trebui sa atinga apa din vasul de jos. Adaugam ciocolata pe care in prealabil au rupt-o in bucati mai mici sau am ras-o pe razatoare, de asemeni adaugam si untul taiat in cubulete mici, adaugam semintele de la pastaia de vanilie si lingura de lichior de banane. Dupa ce acestea se vor amesteca le dam in asteptare si lasam sa se raceasca.

Dupa ce am amestecat ouale cu zaharul, adaugam bananele pasate bine, faina (in care am adaugat si praful de copt stins cu zeama de lamaie) sare si faina de migdale si amestecam incet. Dupa ce s-a racit compozitia de ciocolata adaugam laptele la temperatura camerei, dupa care punem aceasta compozitie peste compozitia cu faina si omogenizam, aeram compozitia prin miscari de jos in sus cu o spatula. Dupa care trecem la umplerea formelor de briose, aproximativ pe treisferturi, deoarece briosele vor mai creste datorita prafului de copt.

Adaugam diferitele ornamente si dam la cuptor, la foc potrivit aproximativ 25 de minute. Ar fi indicat ca in primele 10 minute sa nu umblati la cuptor.

Pofta Buna

Cotlet de miel servit cu piure de fasole si legume sotate

2-4 bucati de cotlet
200 g pe fasole
12 baby morcovi
4 baby pastarnac
100 g de spanac
4 fire de chives(ceapa verde)
patrunjel
ulei, sare, piper, unt
2 cepe
3 morcovi
1 pastarnac
mustar
Punem fasolea la inmuiat cu o seara inainte, a doua zi aruncam apa si punem fasolea cu alta apa la fiert. Taiem un morcov, o ceapa si un pastarnac in cubulete mijlocii si le punem impreuna cu fasolea la fiert, saram si punem un pic de ulei si lasam sa fierba.

Cotletele le aranjam putin, indepartam bucatile inestetice si grasimile, lasand osul alb si curat. Cotletele le vom trage la tigaie in putin unt 2-3 minute pe fiecare parte.

Intr-o cratita punem doua linguri de ulei de masline, adaugam un morcov taiat felii mai subtiri facand un fel de pat de care vom aseza cotletele 15-20 de minute, daca sunt mai mici, cotletele se fac mai repede. Separat intr-o craticioara punem baby morcovi si baby pastarnacul dupa ce i-am spalat si curat de coaja si ii lasam sa fiarba pana sunt patrunsi dar sa nu fie sfaramiciosi. Dupa ce ii scurgem de apa, ii vom sota in tigaie in unt 1-2 minute.

Verificam fasolea si daca este fiarta oprim focul. Vom proceda in felul urmator aruncam legumele care au fiert langa fasole, oprind doar fasolea, pe aceasta o vom blenda, nu punem tot lichidul ci vom pune boabele de fasole si adaugam cate putin lichid, pana vom avea consistenta ideala ca in imaginile alaturate, sa curga putin.

Facem un dresing din spanacul pe care deja l-am fiert, il scurgem si tocam, tocam frunzele de chives(ceapa verde), adaugam sare, piper, zeama de la o jumatate de lamaie si o lingura si jumatate de ulei de masline, gustam si daca este suficient de bun ne oprim daca consideram ca mai trebuie sa asezonam cu ceva, inventati dupa bunul dumneavoastra plac.

Dupa ce scoatem cotletele le vom unge pe marginile bucatii de carne cu mustar si le vom trece apoi prin verdeata proaspata(ceapa verde, spanac tocat si patrunjel) formand o frumoasa si proaspata crusta de verdeata.
Vor servi preparatul ca in imaginile alaturate.

Pofta Buna

Rulada de pui umpluta cu unt de fistic si sparanghel

1 piept de pui 150-200 g
1 ardei rosu kapia
½ ardei gras portocaliu/galben
6 bucati de sparanghel
ulei de masline

Unt de fistic
60 g de fistic decojit
30 g de unt
1 lingurita de mustar
1/3 de ceasca de pesmet
1 lingurita de coaja de lamaie rasa(tocata f.fin)
1 lingurita de juice de lamaie
½ de lingurita de cimbru sau tarhon

Sosul de ardei gras rosu
1 ardei gras rosu mai mare
1 ceapa
½ de ceasca de concentrat(stock/stoc) de pui
2 linguri de otel balsamic alb
1 ardei iute rosu
1 lingurita de cimbru proaspat
sare, piper, boia

Se ia pieptul de pui se, va pune intre doua foi de plastic si se va bate, pentru a se subtia si a lua foartma corespunzatoare ruladei noastre, se sareaza si pipereaza. In acest timp punem ardeiul gras(pentru sos) la copt si taiem ceilalti ardei in fasii subtiri.

Trecem la pregatirea fisticului dupa cum urmeaza, intr-o tigaie fara ulei punem fisticul si il prajim doar putin, dupa care il desartam intr-un prosop si incepem al masa bine pentru a iesi toate cojile(sau majoritatea) si de a avea acea culoare placuta vernil spre maroniu deschis. Dupa aceasta vom pisa fisticul intr-un mojar pana va rezulta un praf fin.
Cele 6 bucati de sparanghel daca sunt congelate le lasam cateva minute cat sa se-nmoaie un pic, daca sunt din conserva le spalam si uscam putandu-se folosi imediat. Daca este proaspat se fierbe 2 minute.

Trecem la prepararea untului de fistic, intr-un bol mic punem fisticul, adaugam untul, mustarul, coaja si zeama de lamaie, pesmetul si cimbru, saram si piperam si putem sa ne apucam de realizarea preparatului nostru.

Pe o folie de plastic pusa in 2-3 randuri. Punem pieptul de pui, peste care adaugam untul de fistic iar deasupra punem ardeii taiati fasii si sparanghelul ca in imaginile alaturate. Dupa care rulam cu grija foarte strans si legam bine la capete, dupa care se pune la fiert in apa aproximativ 20-22 de minute.



Preparam sosul de ardei in urmatorul fel: dupa ce am copt ardeiul in tocam marunt, ceapa o tocam si pe ea si o punem la calit un doua linguri de ulei de masline, cand devine translucida adaugam si ardeiul tocat, saram, pipera, dupa care adaugam ardeiul iute taiat foarte fin, otetul, coaja si sucul de lamaie, stockul de pui si cimbru si lasam pasam pana se reduce lichidul. Dupa aceea vom pune rezultatul intr-un blendar si blendam pana devine foarte fin, neted fara aglomerari cu o textura delicata.

Tragem ultimele 3 fire de sparanghel la tigaie in putin unt 1-2 minute.

Aranjam sosul, taiem feliile de rulada, adaugam si sparanghelul si le aranjam ca in imaginile alaturate.

Pofta Buna