marți, 13 martie 2012

Negresa a la Alina

Ingrediente pentru sosul de ciocolata:
500 g zahar
1 pachet de unt
¾ de pahar de lapte
4 linguri de cacao

Ingrediente:
4 oua
150 g faina
1 praf de copt stins cu zeama de lamaie
coaja de lamaie(nuci, migdale sau stafide)
1 fiola de rom
150 g de zmeura / nuca de cocos / migdale fulgi optional
30 g de unt

Mod de preparare: Se ia o cratita in care se vor pune urmatoarele ingrediente: zaharul, untul, laptele si cele patru linguri de cacao si se lasa sa fiarba, se va da in vreo trei clocote dupa care se va lasa sa se raceasca.

Dupa ce s-a racit se ia din sosul de ciocolata aproximativ 15 linguri si mai adaugam inca 2 linguri de cacao, amestecam bine si lasam deoparte, aceasta ne va folosi pentru glazura.
Cele patru oua se vor separa, albusurile se vor bate bine spuma, iar galbenusurile se vor adauga pe rand numai dupa ce precedentul galbenus a fost incorporat total in sosul de ciocolata. Dupa ce am adaugat cele patru galbenusuri vom alterna adaugand faina cernuta bine in care am adaugat praful de copt si albusurile, cautand sa aeram compozitia, se va amesteca numai cu spatula(manual) nu la robot. Aici vom adauga ce dorim: nuci, migdale, stafide si incorporam.



Dupa care luam o tava potrivita(35/25) o ungem cu ulei adaugam hartie de copt si punem compozitia noastra, se va coace la cuptor 35 de minute la 180°C(treapta 4).

Inainte de a o scoate de la cuptor verificam sa fie facuta, daca este o scoatem si o insiropam, dupa cum urmeaza in 30 ml de apa punem o lingura de zahar si fiola de rom dam in clocot pe aragaz si adaugam peste negresa noastra, tot atunci cand este calda se poate adauga si fulgii de nuca de cocos care ii va da un gust deosebit.

Dupa aceea vom adauga si glazura, daca s-a intarit o mai punem cateva secunde pe foc si o adaugam peste prajitura noastra.

Atentie nu se taie fierbinte, se asteapta si se va taia rece.

Se poate servi cu sos de zmeura/capsuni, fructele se vor blenda, iar intr-o tigaie pe foc adaugam o lingura de zahar, 1 cubulet de unt si la final sosul rezultat din fructele blendate.


Pofta Buna

Rulou din piept de pui umplut cu legume, bacon, capsuni, migdale


Va asteptam sa ne vizitati si pe blogul hostelului nostru Transilvania Hostel din San Jose, Costa Rica: www.transilvaniahostel.blogspot.com, sau pe pagina de FB, Transilvania Hostel Costa Rica.

Ingrediente:

300 g de piept de pui
7 felii de bacon
1 ceapa
20 g de crema de branza
putin cimbrisor/un praf de boia
1 ardei gras verde
1 ardei gras rosu
100 g de bacon
2-3 capsuni feliate fin
10 g de midale
1 legatura ceapa verde
¼ de ceapa rosie
1 telina mica
2 morcovi
½ de ceapa rosie
½ de castravete
1 legatura patrunjel
½ fir praz
1 kiwi
ulei, sare, cimbru
50 ml de stoc de legume
40 g de unt

Se ia pieptul de pui si se va aplatiza, se pune folie de plastic si vom bate pieptul de pui, pentru ai mari suprafata. Asezam feliile de bacon, peste care adaugam pieptul de pui, pe acesta il vom unge cu crema de branza iar deasupra vom presara cimbrisor. Mai adaugam o felie de bacon longitudinal si pe ea vom aseza dupa cum urmeaza, fasiile de ardei:rosu si verde, capsunile feliate fin, ceapa verde si ceapa rosie si migdalele.

Presaram: sare, piper si boia, dupa care rulam si putem prinde capetele in scobitori. Vom trage la tigaie ruloul pe fiecare parte, dupa care il vom scoate si va fi asezat pe un pat de legume si vom da la cuptor 25-30 de minute, dupa cum se poate observa si in imaginile alaturate.
Pregatim garnitura de legume, taiem ceapa marunt, dupa care adaugam baconul, un morcov, ardeii taiati cubulete si prazul, acestea se vor sota in tigaiei in ulei de masline si un cub de unt, saram,piperam si adaugam putin cimbru, vor trebui sa ramana al-dente. Scoatem legumele sotate pe servetele absorbante pentru indepartarea surplusului de grasime. Aranjam intr-o forma metalica(cerc) garnitura noastra de legume care va fi imbracata in castravete feliat subtire, vom taia ruloul, vom trage cateva secunde partea alba a prazului in putin ulei si vom pregati e design-ul farfuriei.



Taiem legatura de patrunjel,prazul(partea verde) taiem castravetele si kiwi in cubulete de marime potrivita, acestea vor fi puse in robot(blender) adaugam putin ulei si blendem daca este prea vascos adaugam putin stoc de legume si continuam sa blendam, potrivim cu sare si piper.

Vom strecura prin strecuratoarea mica si vom putea trage acest sos la tigaie intr-un cub de unt dupa care vom aranja preparul nostru ca in imaginile alaturate.



Pofta Buna

luni, 12 martie 2012

Pui Dulce Acrisor

250-300 g piept de pui
½ ardei verde
½ ardei rosu
½ ardei galben(portocaliu)
1-2 cepe
5 rondele de ananas din compot si 20 ml juice
2 oua
pasta de tomate 2 linguri
sos soia 2 linguri
sare, piper, faina


Legumele se taie in cuburi potrivite, ceapa se taia mai marunt, se pune ulei in tigaie si se adauga ceapa, dupa ce aceasta se soteaza vom adauga si restul legumelor, ananasul se va adauga ultimul, taiat cubulete.

Pieptul de pui se taie in fasii potrivite de grosime si bucatile se vor da prin ou, sare, piper si faina si se vor praji in ulei in alta tigaie; dupa ce acestea sunt prajite se scot pe servetele absorbante pentru indepartarea surplusului de grasime.

Legumele trebuiesc sa fie al-dente asa ca nu le vom fierbe ci le vom lasa doar cateva minute 3-4 minute, dupa care vom adauga pasta de tomate si sosul de soia, se vor adauga bucatile de pui inapoi in sosul din cratita si se continua fierberea cateva minute, totodata adaugam si ananasul taiat cuburi si juice-ul din conserva aproximativ 20 ml si mai fierbem 2-3 minute.

Separat vom pregati un orez, eu am folosit orez tricolor, pe care il fierbem proportia 1/3, adica 1 masura orez, 3 masuri apa, sare, piper alb si am adaugam un pic de ulei de arahide. Lasam pana scade dupa care il luam de pe foc.

Tragem in putin unt felii de morcov si aranjam ca in fotografiile urmatoare.


Pofta Buna

sâmbătă, 10 martie 2012

Cotlet de porc cu susan servit cu piure de cartofi

2 bucati de cotlet
6 felii de bacon
5 catei de usturoi
susan alb
unt, ulei, sare, piper
4 cartofi
2 rosii
2 ardei
2 morcovi
cimbru
1 ceapa
lapte

Cotletul se aranjeaza se scoate carnea de pe os si se va imbraca osul in staniol sa nu se arda, dupa care bucatile de carne se ung cu ulei se sareaza si pipereaza si se fac mici incizii in carne unde se vor introduce fasii de usturoi. Acestea se pun intr-o tigaie in care am topit unt si am completat cu ulei si se vor pune la prajit cateva minute pe fiecare parte cat sa-si schimbe culoarea, dupa care le vom scoate si le lasam un pic sa se raceasca.



Concomitent punem ardeii la prajit in tigaie, taiem rosiile cubulete (dupa ce le-am scufundat cateva secunde in apa oparita si le-am scos pielea si semintele), ceapa se taie si ea fin si restul de usturoi in vom pisa, acestea vor fi baza noastra pentru sos.


Punem si cartofii la fiert in apa rece cu sare(deoarece dupa cum stim radacinoasele se fierb in apa rece spre calda), dupa ce in prealabil i-am curatat si taiat in cubulete potrivite.
Tragem ccotletul cateva secunde la tigaie pe toate partile dupa care, il
imbracam in fasii de bacon foarte fin taiate, punem bucatile 20 de secunde in tigaie pe prima parte si cand le intoarcem presaram susan, cat sa faca priza si sa stea susanul lipit. Dupa care le scoatem si lasam in asteptare.

Daca cartofii s-au fiert se scot si se va face un piureu dupa cum urmeaza, se paseaza cu grija cartofi, se adauga laptele caldut, putin cate putin dupa ce s-a inglobat se adauga si untul si se continua amestecarea pana devine moale, pufos si tocmai bun de mancat.


Luam ardeii si ii curatam, ii rupem in fasii potrivite dupa care ii vom toca si se vor amesteca cu rosiile. In acest timp punem la sotat ceapa care a fost tocata fin, adaugam usturoiul zdrobit bine, lasam pana devina ceapa translucida, adaugam ardeiul si cubuletele de rosii, saram, piperam si potrivim cu cimbru.

Lasam sa fiarba bine, mai adaugam si doua linguri de pasta de tomate, diluata in ¼ de ceasca de apa. Dupa ce a fiert bine luam de pe foc, lasam putin sa se raceasca si vom da sosul rezultat la blender.


Luam cotletul de porc si il vom aseza intr-o tigaie, unsa in prealabil cu ulei de masline vom aseza rondele de morcovi si cartofi, saram, piperam, punem cotletul deasupra, adaugam putina apa si dam la cuptor aproximativ 35-40 de minute si incercam, inante sa le scoatem de la cuptor, daca vi se pare ca nu sunt facute puteti lasa suplimentar. Se serveste ca in imaginile alaturate.



Pofta Buna

Tarta cu spanac

650 g de spanac
400 g de branza telemea
150 g de fulgi de migdale
1 ceapa
4 catei de usturoi
2 oua
150 g de praz
sare, piper
50 ml de smantana lichida
ulei
susan alb si negru
250 g de faina
125 g de unt
2 oua
sare

Se pune faina intr-un castron de dimensiuni mijlocii se va adauga untul taiat cubulete, oul si sarea si se va framanta, acesta va fi baza noastra pentru tarta, aceasta compozitie o vom da la cuptor 30 de minute. In acest timp vom pune uleiul intr-o cratita si vom adauga ceapa pe care o vom sota incet la foc mic, daca avem spanac proaspat il spalam, curatat si il punem la fiert, daca spanacul etse congelat se va decongela, scurge de apa si se va pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce spanacul va fi fiert, se va scoate si se va lasa sa se scurga de apa dupa care il vom toca marunt.


Peste ceapa din tigaie vom adauga si usturoiul si vom lasa la foc mic, dupa care vom adauga spanacul tocat, lasam sa se soteze bine, dupa care adaugam branza rasa pe razatoarea mare si ouale si amestecam energic, asezonand cu sare si piper. Cand este aproape gata se adauga si smantana si se mai lasa sa dea intr-un clocot, dupa care se lasa in asteptare.



Vom lua o alta tigaie in care vom trage fulgii de migdale fara ulei, dupa ce am teminat si aceasta operatiune vom scoate migdalele si in aceeasi tigaie vom adauga doua cubulete de unt si vom trage la tigaie prazul cat sa se-nmoaie.


Scoatem aluatul de tarta din frigider si il intindem intr-o forma de 30 cm diametru, intepam aluatul si dam la cuptor la 180 grade, 15-20 de minute, dupa care vom scoate si aranjam dupa cum urmeaza: punem un strat de spanac, adaugam branza rasa pe razatoarea mare, acoperim cu spanac, adaugam migdalele peste si deasupra punem un alt strat de spanac iar deasupra prazul. Din aluatul ramas facem un grilaj care il asezam peste tarta noastra. Batem un ou si ungem bridele si presaram deasupra susan alb si negru alternand culorile dupa care dam la cuptor la 180 grade Celsius, aproximativ 35 de minute.

Pofta Buna