duminică, 29 iulie 2012

File de cod Alb cu sos meunier

Ingrediente: 1 bucata file de cod ½ de rosie 2 felii de bacon 2 felii de cascaval ½ de ceapa 1 ou faina 2 cartofi 1 catel de usturoi ½ ceasca de lapte ierburi de province sare, piper ulei 50 g unt 50 ml fresh de lamaie sare, piper
Se ia fileul de peste, se verifica sa nu mai aibe vreun os de peste, dupa care Punem pestele in lapte si il lasam aproximativ 30 de minute.
Intre timp pregatim faina si batem oul pentru a trece pestele prin ele, adaugam ierburile en province, sarea si piperul in ou si amestecam bine. Scoatem pestele il tamponam bine pentru a indeparta surplusul de lapte, dupa care trecem pestele prin faina, ou, faina si il vom pune la prajit in ulei fierbinte. Dupa ce este prajit pe ambele parti se scoate pe servetele amsorbante si se lasa sa se-ndeparteze surplusul de grasime. Intr-o craticioara punem cartofii curatati la fiert in apa(sau lapte) cu sare si ii lasam pana sunt fierti. Vom da pestele la cuptor pentru 10-15 minute minute si il vom aranja dupa cum urmeaza, intr-o tigaie se va adauga putin ulei se va adauga pestele, peste el se va adauga(intercala) cascavalul, feliile de rosii, inele de ceapa si baconul, se va mai picura un pic de ulei si se va da la cuptor cat sa se topeasca cascavalul si rosiile sa isi lase juice-ul. Pregatim un sos meunier, intr-o tigaie topim untul, cand acesta va fi topit adaugam juice-ul de lamaie, saram si piperam iar la final adaugam patrunjel si capere.
Cand s-au racit cartofii se taie in felii, altfel se vor rupe. Si se va servi ca in imaginile alaturate. Pofta Buna,

Prajitura Anca (sau prajitura cu visine reinventata)

Ingrediente: 3-4 oua 300 g de zahar tos semintele de la o pastaie de vanilie 300 ml ulei 300 g de iaurt simplu 600 g de faina(se cerne) 2 pliculete praf de copt 500 g de visine Pt crema de vanilie: 4 oua(galbenusuri) 500 ml lapte 25 g unt 3 linguri amidon de porumb   6 linguri.zahar,un praf sare Zahar pentru decor
Pentru crema de vanilie, vom procedain felul urmator:  Se pune laptele la foc sa se incalzesca, sa fie doar caldut, din acesta se ia aproximativ 200 de ml si se va adauga in fir subtire, dupa ce s-a topit zaharul in amestec cu ouale. Separat se amesteca galbenusurile cu un praf de sare, zaharul si amidonul, in amestecul rezultat se toarna in fir subtire laptele caldut.
Dupa ce s-a incorporate si laptele se toarna inapoi in restul de lapte.Totul se transfera inapoi in craticioara si se pune pe foc mic pana se ingroasa, amestecand incontinu sa nu se lipeasca crema de vas.Cand s-a ingrosat,se da de pe foc si se adauga untul,se amesteca bine pana se topeste, se acopera vasul cu o folie sa nu prinda crusta si se lasa sa se raceasca bine de tot.. Pentru prajitura de visine, scoatem samburi de la visine, dupa care se freaca zaharul cu galbenusurile, si, acestea se adauga, pe rand si amestecam bine, semintele de vanilie, dupa aceea adaugam iaurtul si uleiul.
Faina se va cerne se stinge praful de copt cu zeama de lamaie si se adauga in ploaie peste celelalte ingrediente. La final adaugam albusurile batute spuma tare, la final adaugam si visinile.
Compozitia rezultata se va pune in tava, eu am folosit o forma rotunda, pe care am tapetat-o cu hartie de copt, am adaugat compozitia si am dat la cuptor 35 de minute si dam la cuptor.
Deoarece avem niste prietene care urmau sa vina in vizita, m-am gandit sa reinventez prajitura dupa cum urmeaza, fiecare doream altceva dulce asa ca dup ace s-a racit prajitura am taiat-o in jumatate si am pus crema de vanilie si cu aceeasi crema am si ornate aratand ca un tort, dupa care am decorat cu niste modele facute din zahar caramelizat, asa ca toate prietenele mele am avut dulcele dorit.
Nu ne trebuie decat putina imaginatie, ca sa reinventam ceva banal in interesant. Pofta Buna

luni, 16 iulie 2012

Ceafa de porc cu piure tricolor si reductie de acetto balsamico

400 g ceafa de porc 200 g morcovi 100 g telina 100 g de spanac ulei unt nucsoara curry 15-20 g zahar otet balsamic busuioc 1 catel de usturoi Carnea de porc se curata de grasime, se va trage la tigaie in putin unt si ulei pana prinde fata pe ambele parti dupa care se va face un pat de morcovi(morcovul este crud si se va taia in felii longitudinale) se va aseza carnea de porc peste, se sareaza, pipereaza, adaugam un cub de unt, cimbru si oregano si se va da la cuptor aproximativ 25 de minute la 180°C. Legumele se spala, se curata si se taie in cubulete mai mici. Punem la fiert in apa cu sare in trei craticioare diferite legumele: telina, morcov, spanac si lasam sa fiarba.
Dupa ce s-au fiert de scurg de zeama rezultata, legumele se vor blenda fiecare separate dupa care vom pregati piureueile dupa cum urmeaza: intr-o tigaie vom pune zahar care se va topi, adaugam unt si punem morcovii, adaugam si putin praf de curry. Dup ace am blendat telina, adaugam un cub de unt, sare si radem nucsoara si lasam sa se patrunda.
Spanacul si el se scurge de apa, se va toca si se va blenda, dupa care se va trage la tigaie in unt tot acolo pentru savoare vom adauga si catelul de usturoi tocat foarte fin. Platingul: Se va lua din piureurile rezultate cate o lingura si se va aranja ca in imaginile alaturate, aranjam si carnea langa si facem un décor din acetto balsamico si decoram cu o frunzulita de busuioc. Pofta Buna

Rulou de salau in foaie de orez servit cu garnitura de dovlecei, baby morcovi si baby pastarnac sote

2 bucati fileuri salau 2 foi de orez ½ de grapefruit 2 oua de prepelita ½ morcov 2 baby morcovi 4 baby pastarnac rucolla sare, piper unt ulei(baie de ulei) 1 dovlecel 1 ou faina 5 catei de usturoi 20 ml de smantana lichida 32%
Avem cele doua fileuri, sarate si piperate, in ele vom adauga o felie de grapefruit, o bara de morcov, una de pepene si un ou de prepelita. Ouale am fost fierte in avans si barele de morcovi trase in unt, dupa de asezam pe fileu: morcovul, grapefruit, pepenele si oul, rulam strans, vom umezi foaia de orez si vom aseza ruloul nostru inauntru, ruland bine.
Rulourile se vor praji in baie de ulei, acesta trebuie sa fie fierbinte. Dupa ce s-a rumenit se scoate pe srvetele absorbante si se lasa sa se tempereze si de asemeni sa se indeparteze surplusul de ulei.
Vom curata dovlecelul si vom felia pe lungime, feliile se vor trece prin faina si ou si se vor praji. Baby morcovi si baby pastarnacul se vor fierbe in avans in apa cu sare se vor scurge dupa care se vor sota in unt. Vom pregati si sosul nostru de usturoi, pisam cateii bine cu sare, adaugam ulei si continuam sa amestecam dupa care adaugam smantana.
Vom decora ca in imaginile alaturate. Pofta buna

duminică, 8 iulie 2012

Sufleu de vanilie pentru 10 persoane

Ingrediente: 12 Oua 250 g de zahar 10 g zahar vanilat 200 g de faina 1 litru de lapte 2-3 fiole de esenta de vanilie Ouale se spala si se vor dezinfecta, se clatesc cu apa rece, se va separa albusurile de galbenusuri. Laptele se fierbe, faina se va cerne. Vom face o crema dupa cum urmeaza: galbenusurile(12) se amesteca cu 100 g de zahar, cu faina, 200 ml de lapte rece, esenta de vanilie si se amesteca bine, pentru inceput galbenusurile cu zaharul, dupa ce acesta s-a dizolvat se pun celelalte ingrediente.
Aceasta compozitie se va subtia cu restul de lapte caldut(800 ml) si se va fierbe la foc moderat 10 minute, amestecandu-se incontinu pentru a nu se prinde. Dupa ce s-a facut o crema in care nu trebuie sa existe aglomerari(cocoloase) se va lua de pe foc si se lasa la racit.
Separat vom bate albusurile cu un praf de sare, dupa ce au prins volum se va adauga treptat zaharul(200 g) si se bate bine pana albusurile sunt batute spuma.
Dupa care acestea se vor amesteca cu crema fiarta si racita. Compozitia obtinuta se va portiona si se va turna in timbale(vase ramekin) unse in prealabil cu unt tapetate cu faina. Se vor da la cuptor la inceput la temperature mica ulterior la temperatura moderata, la 180°C, timp de 20 de minute. Se serveste cald pudrat cu zahar pudra sau cu toping de dulceata. Pofta Buna

sâmbătă, 7 iulie 2012

Placinta de mere(libaneza)

1 kg de mere romanesti nu foarte zemoase 450 g de faina 200 g de unt 10-15 g de scortisoara 150 g de zahar 30 g zahar vanilat 1-2 galbenusuri de ou sare Facem un aluat din: 400 g de faina 200 g de unt sare si un pic de apa Framantam si dam la frigider 15-30 de minute.
Merele le spalam si le taiem in 6-8 bucati/mar, le curatam de cotoare si codite si le vom pune intr-un bol, peste ele adaugam scortisoara, zaharul(130 g), zaharul vanilat si faina(40 g) si se dau si ele la frigider aproximativ 15 minute.
Dupa expirarea celor 30 de minute cat a stat aluatul nostru la frigider, il vom lua si imparti in doua parti deoarece va trebui sa intindem doua foi. Tava se va unge cu unt si se va tapeta cu faina, dupa care intindem prima foaie si se va intepa cu furculita, pentru a nu se umfla, adaugam merele si venim cu a doua foaie de aluat, lateralele de aluat se vor daga in interior.
Se inteapa si a doua foaie se pe deasupra vom unge tarta noastra cu galbenusurile de ou si zaharul. Se da la cuptor la temperatura de 180°C aproximativ 30 de minute. Se verifica daca este facuta dupa care se scoate de la cuptor si se lasa sa se raceasca, se va muta pe o farfurie adecvata si se va portiona. Minunata aceasta reteta, dar sincer dupa aceasta as manca o clatita umpluta cu crema de vanilie, yumiiii. Iar apropo de aceasta, mare atentie mare concurs, clatidiada pentru bloggeri
Mai multe detalii gasiti aici:http://retete-de-mancaruri.blogspot.ro/2012/07/clatidiada-bloggerilor-culinari.html, totodata ii multumesc lui Grasutu ca ma invitat la acest minunat concurs. Totodata trebuie acordata o atentie deosebita nutritiei si mancarurilor sanatoase si de aceea impreuna cu Gateste Sanatos vrem sa aducem in actualitate starea de sanatatea si implicit sa gatim sanatos si cu produse sanatoase fara E-uri si diferiti conservati. Ce pofta imi este de o clatita........... Pofta Buna

Creveti serviti cu mamaliga neagra si duo de dressinguri(usturoi si fructe de padure)

14 creveti 4 catei de usturoi 50 ml vi alb sare, piper alb 100-150 g de malai 1-2 pliculete de cerneala de sepia 5 frunzulite de Busuioc 100 g de fructe de padure 50 ml vin rosu 50 g de zahar brun 100 g unt ulei Ne apucam de prepararea dressingului de fructe de padure, fructele s-au dezghetat, intr-o tigaie adaugam unt si zahar si lasam sa se topeasca dupa care adaugam fructele, punem si vinul rosu, lasam sa se evapore alcoolul dupa care luam de pe foc si blendam, dupa care dam prin sita, oprim cateva bobite de coacaze pentru design.
Vom curata crevetii de cochilie, dupa care intr-o tigaie incinsa(unt si ulei) ii vom adauga ca sa se prajeasca, dupa ce au prins culoare pe ambele parti, vom taia cateii de usturoi marunt si ii vom adauga de asemeni vom adauga si vinul alb, sare, piper si lasam sa se imbine aromele si sa scada. Scoatem crevetii din tigaie iar ce a ramas in tigaie vom blenda dupa care vom strecura prin sita.
Vom face putina mamaliga, apa la fiert cu sare cand aceasta fierbe se adauga malaiul, amestecam si adaugam si cele doua pachetele d cerneala de sepia, astfel mamaliga va avea o culoare neagra. Cand este gata se ia de pe foc si se va lasa sa se raceasca dupa care o taiem in cea forma dorim(eu am taiat-o in forma de triunghi). Am decorat cu frunzulite de busuioc dar se poate decora cu orice alta frunzulita de care dispuneti.
M-am inspirit din retetele lui Nico Lontras. Pofta Buna.

vineri, 6 iulie 2012

Evantai de mere calde pentru 10 portii

1 kg de mere 150 g de zahar 200 g de unt 50 g de cognac 150 g vanilie inghetata / sau crema de mascarpone cu zahar si fructe de padure
Merele se spala se curata de coaja si seminte si se taie in felii mai grosute(marul taiat in 8).
Intr-o tigaie se pune 100 g de unt jumatate din cantitatea de zahar si se vor adauga merele, se lasa sa se inmoaie in unt, dupa care se scot pe servetele absorbante pentru a indeparta surplusul de grasime.
Restul de unt si zaharul se va flamba cu cognac la foc moderat, se aseaza merele pe farfurie, inghetata / crema in mijloc si am folosit un décor din zahar topit(angel hair) Acesta se va confectiona aproximativ in momentul servicri daca nu se va lasa si nu mai arata foarte bine. Pofta buna

miercuri, 4 iulie 2012

Quique Lorraine pentru 10 portii

Aluat: 400 g de faina 200 g de unt 2 oua intregi sare si putina apa Se cerne faina, se amesteca untul si ouale se pune un praf de sare si se va framanta, daca este prea gros aluatul vom adauga un pic de apa. Dupa ce s-a framantat bine, bila de aluat se va da la frigider intre 15-30 de minute. Compozitia: 170 g de costita 170 g de sunca 25 g de unt 100 g de ceapa alba 50 g de ceapa verde
Costita si sunca se taie cubulete mici, ceapa de asemeni marunt, se va pune unt si ulei in tigaie si vom sota ceapa, supa care adaugam costita, dup ace acestea sunt sotate se vor scoate pe servetele absorbante si vom sota sunca care va fi scoasa separat.
Separat vom amesteca 400 de ml de smantana 32% grasime cu 100 g de cascaval ras se amesteca bine si se vor mai adauga in aceasta compozitie 5(cinci) oua intregi. Scoatem aluatul de la frigider, liam o forma de tart ape care o vom unge cu unt si tapeta cu faina dupa care vom forma blatul pentru tarta noastra. Vom intinde aluatul si il vom intepa cu o funculita dupa care il vom la la cuptor la T 180°C 15 minute. Dupa acest timp vom scoate tarta si vom adauga compozitia de ceapa, sunca, costita si compozitia din oua, smantana si cascaval. Din aluatul de tarta am oprit material pentru orna quique-ul nostru cu bare longitudinale si verticale de aluat ca in imaginile alaturate. Vom da iarasi la cuptor la T 180° C aproximativ 25-30 de minute, verificati. Va voi atasa fotografii si de la examenul care l-am sustinut si am avut de preparat evident Quique Lorainne.
Pofta Buna

Pulpa de pui umpluta servita cu garnitura de orez

Va asteptam sa ne vizitati si pe blogul hostelului nostru Transilvania Hostel din San Jose, Costa Rica: www.transilvaniahostel.blogspot.com, sau pe pagina de FB, Transilvania Hostel Costa Rica.

Ingrediente:

200 g pulpa pui 30 g de telina 30 g de morcov 30 g ceapa 20 g de ciuperci 100 ml de unt sare, piper vin alb ulei, verdeata 100 g de orez verdeata 1 galbenus de ou 50 g de cascaval
Pulpa de pui se spala si se va flamba, dupa care se va clati din nou, dupa care vom trece la dezosare dupa cum urmeaza: pulpa se dezoseaza de os in partea superioara, cautandu-se ca sa ramana osul pe ciocanel, se va desprinde putin carnea de pe osul inferior dar nu se va duce prea adanc cu cutitul in asa fel incat carnea sa ramana ferma pe os. Dupa ce am facut aceasta operatiune vom cauta sa aplatizam cat mai mult pulpa(partea superioara) drept pentru care vom adauga folie de plastic si vom datea cu ciocanul pentru snitele.
Legumele se vor taia brunoise si se vor trage la tigaie in unt si ulei, adaugam sare, piper, verdeata si cascaval ras. Dupa aceea vom adauga si un galbenus de ou pentru a se lega cat maii bine farsa noastra.
Cu farsa respectiva vom umple pulpa noastra iar aceasta va fi invelita in folie de aluminiu pe care am adaugat ulei si pusa intr-o tava care va fi data la cuptor la T180 de grade 30 de minute, dupa expirarea timpului se va scoate folia si se va mai trage la tigaie pentru a prinde fata preparatul nostru.
In tigaia in care am prajit ulterior pulpa vom face dressingul pentru a servi pulpa dupa cum urmeaza, vin alb sec facem deglasarea adaugam roux (unt cu faina 2 cubulete) si herbe de province, aceasta se va servi cu preparatul nostru.
Pentru garniture putem folosi: orez, cartofi natur sau paste. Eu am folosit orez si am facut un orez simplu si care am adaugat restul de legume pe care le-am sotat in unt si care au ramas de la umplerea pulpei.
Pofta Buna

luni, 2 iulie 2012

Creveti cu rizzoto tricolor si sos de mazare

Ingrediente: 250 g creveti Black Tiger 150 g de orez tricolor 10 g de curcuma 50 ml smantana lichida 150 ml vin alb 150 g de ceapa 50 g de telina 5-10 g de usturoi 120 g de unt 150 g de Mazare 100 g de Morcov sare, piper 150 ml de ulei de masline cateva frunze de salata Lollo rosa si lollo Bianca 100 g de parmezan
Se curata creveti iar din coji se va face un stoc(supa). In aceasta supa vom adauga ½ de ceapa si 1 morcov de marime potrivita si telina. Se adauga sare si putin ulei de masline si se lasa sa fiarba. Intr-o tigaie punem jumatate din cantitatea de unt si adaugam si ulei de masline, dup ace acestea s-au topit adaugam 50 de g de ceapa si doi catei de usturoi feliati foarte fin. Cand acestea au prins o culoare aurie se adauga crevetii si lasam sa se soteze pentru inceput pe prima fata dupa care ii vom intoarce sip e cealalta parte. Dup ace au prins culoarea corespunzatoare adaugam putin vin alb si lasam sa se imbine aromele de ceapa, usturoi si vin, dupa care luam de pe foc si ne vom apuca de rizzoto. In alta tigaie separat adaugam unt si ulei in tigaie, adaugam ceapa taiata brunoise si morcovul ras pe razatoarea mica si lasam sa se soteze, cand consideram ca legumele sunt gata adaugam peste orezul si amestecam. Dupa ce orezul devine lucios adaugam vinul sare si piper si lasam sa se evapore alcoolul, continuand gatirea lui. Dupa evaporarea alcoolui incepem sa adaugam stocul, pentru inceput un polonic, iar dup ace acesta se evapora mai adaugam o proportie corecta ar fi 1la 3 si lasam sa intre lichidul in orez.
Dupa ce am pus cantitatea optima pentru risotto-ul nostru adaugam salata care a fost taiata foarte subtire si smantana lichida, pentru ca preparatul nostrum sa devina cat mai cremos. La final adaugam parmezan si mai lasam 2 minute, dupa care luam de pe foc. Adaugam 2-3 cubulete de unt(15 g maxim) dup ace am stins focul la rizzoto pentru a preveni formarea de pojghita deasupra. Mazarea congelata si ea a fost pusa la fiert iar cand este gata se va scurge de zeama si se va pune in blender, tot aici vom pune ceapa si usturoiul in care am sotat crevetii si 2-3 linguri din stoc(supa de creveti si legume) si blendam, adaugam putin ulei de masline saram si piperam, daca doriti sosul mai zemos puteti sa adaugati mai mult stoc.
Pofta Buna