vineri, 16 noiembrie 2012

Cotlet de porc cu bacon, salvie, fasii de legume si rondele de cartofi

Ingrediente: 2 bucati cotlet de porc, 4 felii de bacon, 4 frunze de salvie, Faina, Ulei, unt, 70 ml vin alb, Sare, piper, 3 cartofi, 2 morcovi, 1 fir de praz,
Aplatizam putin cotletul, ungem cu putin ulei, saram si piperam dupa care, punem feliile de bacon si frunzele de salvie pe care le prindem cu scobitori, se procedeaza la fel pentru ambele bucati de carne. Dupa care dam prin faina doar pe partea unde nu avem bacon si punem la prajit intr-o tigaie in care am pus in avans unt si ulei.
Prajim pe ambele parti si cand sunt aproape gata adaugam vinul alb si lasam sa scada. Dupa care scoatem carnea si o lasam in asteptare. Observam sa fie sosul legat daca mai trebuie mai lasam sa fiarba putin, saram si piperam.
Ne apucam de garnitura, cartofii au fost pusi la fiert iar cand sunt 80% facuti se iau de pe foc, se curata si se lasa sa se raceasca, dupa care taiem felii si vom trage la tigaie cartofii cu rozmarin si un praf de boia. Separat vom fierbe morcovi si prazul dupa ce sunt fierte doar cateva minute se trag si ele la tigaie si se va adauga un praf de curry.
Aranjam farfuria ca in imaginile alaturate, adaugam dressingul si pentru design punem si germeni de soia.
Pofta Buna.

Somon cu orez prajit si sos de red curry

Ingrediente: 170 g de somon, 150 g de orez tricolor, 1 ou, 50 g de telina, 50 g de praz, 50 g de morcovi, Susan alb /susan negru, Germeni de soia, Ulei, Sos de soia, O lingurita de miere.
Pentru sos: 4 linguri sos de soia, 2 linguri de otet de vin de orez, 30 g de zahar brun, ½ lingurita de lemon gras tocat marunt, 1 lingurita de pasta de red curry(daca nu este foarte hot, daca este hot doar ½ de lingurita), 0,5 cm de ghimbir,
Luam bucata de somon, verificam sa nu aiba oase, daca mai sunt oase le extragem cu atentie dupa care facem o marinada din sos de soia si adaugam mierea, lasam sa se combine bine, asezonam cu un pic de sare dupa care punem somonul si il lasam 15-20 de minute in marinada la frigider.
In aceste timp ne apucam de orez, exista mai multe tipuri, orezul poate fi cumparat gata pre-fiert, dar putem sa-l fierbem si noi, facem proportia corecta 1/3 adica la 150 g de orez aproximativ 400-450 ml de apa, adaugam un pic de ulei si lasam sa fiarba. Separat spalam, curatam, spalam din nou si tocam marunt legumele(brunoise).
Pregatim si o omleta dintr-un ou si o vom lasa in asteptare. In acest timp adaugam ulei in tigaie si vom sota legumele cand acestea sunt facute se adauga orezul care in acest timp s-a fiert. Adaugam omleta taiata fin si adaugam 2 linguri de sos de soia, umbland repede cu tigaia sa nu se prinda orezul dupa care luam de pe foc. Ne pregatim de sos, curatam si radem ghimbirul, adaugam celelalte ingrediente si lasam la foc potrivit, lasam sa scada si sa se-ngroase sosul nostru.
Luam somonul din marinada si il vom praji in tigaie cateva minute pe partea cu pielea dupa care lasam un minut si pe partea cealalta dupa care scoatem pestele din tigaie, il punem pe o farfurie si il vom unge cu sosul facut de noi pe ambele parti dupa care il vom da la cuptor 12-15 minute, in ultimele 5 minute scoatem si vom mai unge din nou cu sos si adaugam seminte de susan alb/negru si il vom mai coace inca 5 minute.
Dupa aceea se va decora ca in imaginile alaturate.
Pofta Buna.

sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Ceafa de porc cu tagliatelle de legume si sos de dovleac

Ingrediente: 1 bucata ceafa de porc 1 morcov ½ de telina ½ de ardei rosu 5-6 pastai de fasole verde Sare, piper, cimbru Ulei, unt Sos de soia Dovleac Curry 10 ml de smantana lichida Otet balsamic Luam bucata de carne, o aplatizam, ungem cu ulei, piperam si adaugam si cimbru si o punem pe gratarul bine incins. O lasam sa se faca pe prima parte dupa care o intoarcem sip e cealalta parte, incercam si daca este gata déjà se poate lua de pe gratar si se va lasa sa se raceasca, deoarece
Spalam si curatam morcovul si telina, dupa care taiem julien si le vom pune in apa cu zeama de lamaie sa nu se oxideze, separate morcovul de telina. Dupa ce am terminat aceasta operatiune, punem legume separate la fiert doar cateva minute trebuiesc sa fie al-dente, la fel procedam si cu fasolea verde care a fost prefiarta. Inclusiv dovleacul se va pune la fiert, separate de celelalte.
Legumele se pun separate la fiert pentru a nu se combina culorile si datorita timpului diferit de fierbere. Scoatem legumele si le punem pe servetele de hartie pentru a inlatura surplusul de apa. Intr-o tigaie punem unt si ulei si vom trage legumele, totodata adaugam si putin sos de soia, dupa care scoatem.
Dovlecul dupa ce il fierbem aruncam surplusul de apa in care a fiert, blendam bine si dupa aceea adaugam intr-o tigaie, punem un praf de curry si adaugam smantana lichida. Cand vedem ca nu mai este apos si s-a legat putin(adica se vede pe fundul tigaii cand desenam cu spatula) luam de pe foc.
Decoram cu o frunza de menta si vom desena un melc cu otet balsamic pe farfurie. Aranjam ca in imaginile alaturate. Pofta Buna

Rulouri fantezi

Va asteptam sa ne vizitati si pe blogul hostelului nostru Transilvania Hostel din San Jose, Costa Rica: www.transilvaniahostel.blogspot.com, sau pe pagina de FB, Transilvania Hostel Costa Rica.

Ingrediente: 1 felie sunca de Moravia 1 bucata cotlet de porc 100 g de ficatei de pui 1 ceapa 1 telina 1 catel de usturoi 10 ml de cognac Sare 6 g de nucsoara 15 pastai de fasole verde ½ de pastarnac Dovleac ¼ ardei, ¼ de morcov 2 felii de portocala Juice ½ de portocala 2 cartofi Unt, ulei 4 rosii cherry Sare, piper, cimbru
Facem pasta din ficatei(normala aceasta se face pentru mai multe portii si mai multe rulouri, de aceea eu am cautat sa o micsorez, pentru a se intelege). Taiem ceapa(1/2) si usturoiul foarte fin dupa care il sotam in unt, adaugam ficateii, sare, piper, cimbru iar la final flambam cu cognac. Lasam sa se raceasca si punem amestecul respective in blendar si blendam va rezulta o pasta de ficat.
Spalam si curatat telina si pastarnacul si le punem la fiert in apa cu sare, din pastarnac taiem un cips pe care il vom lasa mai putin la fiert si il vom scoate in avans, restul ramanand pentru a se fierbe bine deoarece vom face un piure.
Punem separat la fiert si fasolea verde in apa cu sarE, iar dupa ce este fiarta in proportie de 75% se scoate si se va introduce in apa rece pentru a avea culoarea verde intens. De asemeni taiem julien, morcovul, ardeiul. Punem la sotat intr-o tigaie in unt: morcovul, telina(acestea taiate julien) fasolea verde(2-3 pastai) si ardeiul, putin cat sa se inmoaie, dupa care le saram si le scoatem lasandu-le in asteptare(acestea le vom folosi la umplerea ruloului).
Pentru a da ruloul la cuptor va trebui sa pregatim un pat de legume, ruloul se poate servi si cu aceste legume dar la fel de bine se poate servi si cu piureul de telina, eu am ales varianta a doua. Deci, am spalat, curatat si feliat doi cartofi subtire, am pus ulei intr-o tigaie am pus ardeii, restul de ceapa, fasii de morcovi, fasole verde, cimbru, care si piper iar pe acest pat vom aseza ruloul nostru dupa cum urmeaza: punem o folie de aluminiu(multa lume spune ca este toxica, dar am vazut numerosi bucatari de fitze care o folosesc din belsug), adaugam felia de sunca de Moravia, cotletul aplatizat, cimbru, fasiile de legume si cele doua felii de portocale taiate fin, rulam bine, mai adaugam putin ulei si strangem bine, formand un rulou. Acest rulou il vom pune intr-o tigaie fara ulei si il vom lasa sa se friga cateva minute pe fiecare parte. De abia dupa aceea se va adauga peste legume si se va da la cuptor la 180°C aproximativ 25 de minute.
In acest timp facem piureul de telina si pastarnac acestea se blendeaza bine dupa care intr-o tigaie punem putin unt si adaugam acest piure, punem sare si radem putina nucsoara. Luam fasolea verde care a fost prefiarta si o vom taia la aceeasi dimensiune pentru a forma un gardulet. Verificam si dovleacul dupa ce il fierbem aruncam surplusul de apa in care a fiert, blendam bine si dupa aceea adaugam intr-o tigaie, punem un praf de curry si adaugam smantana lichida. Verificam la cuptor si desfacem ruloul, acesta il vom pune la loc inca 10 minute fara folie. Intr-o tigaie punem putin unt in care vom trage la tigaie cips-ul de pastarnac si rosii cherry. Decoram ca in imaginile alaturata. Este destul de mult de scris dar cand preparati, veti observa ca este usor. Va doresc, Pofta Buna