miercuri, 23 ianuarie 2013

“77 Istorii si Retete din Epoca de Aur”

In luna decembrie am participat la un concurs de retete pe blogul doamnei Simona Lazar, jurnalist,scriitor, editor la “Jurnalul National” si membru marcant in “Asociatia Ziaristilor si Scriitorilor de Turism din Romania - AJTR, blogul se intituleaza: http://albumliterargastronomic.blogspot.ro, timid am indraznit sa trimit o reteta interesanta, nu credeam ca voi castiga, deoarece concurenta este acerba la fiecare concurs pe acest blog dar spre marea mea uimire reteta mea a iesit castigatoare, a fost apreciata si premiata(Rulouri fantezi servite cu piure de telina, fasole verde si dressing de dovleac). Premiul acordat a constat in primirea unei carti cu autograf a scriitoarei Veronica Bectas, “77 Istorii si Retete din Epoca de Aur” Eram foarte curioasa sa citesc aceasta carte care de la inceput mi-a acaparat interesul. Inca de pe coperta am observat imagini cu neuitatele sticlele de lapte, galantarele din alimentara si evident pionierii in zilele de sarbatoare. Imi aduceam perfect aminte de acea perioada si de momentele respective, de aceea eram foarte nerabdatoare sa o citesc. Deoarece perioada respectiva mi se parea de trista amintire eram curioasa sa citesc cartea in sine.
Am descoperit o carte incitanta cu numeroase retete de calitate si mi-am dat seama cat de inventive erau mamele si bunicile noastre, mai ceva ca Auguste Escoffier. Ele stiau sa faca fel de fel de combinatii care mai de care mai apetisante pentru a ne incanta si a nu ne plictisii de aceeasi mancare zilnica. Eroinele noastre se adaptau din mers in functie de ce se putea cumpara. Imi aduc perfect aminte ca nici o doamna(tovarasa) nu pleca fara cel putin o sacosa in geanta si aceea de preferinta de culoare inchisa sa nu vada vecinii ce ai inauntru. Iar pensionarii erau la loc de cinste, cine nu avea unul era mare pacat. Imi aduc si eu aminte ca se aseza lumea la coada, “La ce este coada” intreba cate o persoana iar ceilalti raspundeau “La ce-o baga”, asa ca m-a acaparat total cartea.
Fiecare reteta are o povestioara, sau fiecare povestioara are o reteta, povestita cu un umor fin si de calitate care iti aduce aminte de acea perioada si chiar tu te vezi in pielea personajelor prin prisma amintirilor. Ne amintim cu totii de sefii de magazine, sau de vanzatoarele care isi afisau buna stare, de cozile memorabile “la orice” si de vecinii cu care sporovaiam in asteptarea marfurilor si schimbam retete. Toti am trait acea perioada “a ratiei comuniste” si nu credeam ca acum citind aceasta carte imi va veni sa rad, deoarece prin ochii scriitoarei ma vad pe mine care evident si eu participam la acele cozi ad-hoc. Cum povesteste autoarea in una din povestioare “ca urmareau masina cu marfa”, asa faceam si noi copii(adolescentii) din acea vreme ne suiam pe pegas si urmaream masina asezandu-ne la coada deoarece eram dresati de parinti sau bunici, daca ar fi existat atunci telefonul mobil, eeee, alta viata era. Gata nu m-ai povestesc nimic, doar v-am facut o scurta introducere, tot ce pot spune este ca merita sa achizitionati cartea care are un pret decent(editura Cartex), veti gasi retete de calitate. O lectura usoara, cu umor fin si de calitate care ne va aduce zambetul pe buze. Multumesc Simona Lazar, multumesc Veronica Bectas. Cu consideratie, Nicoleta Sandulache

marți, 8 ianuarie 2013

Ceafa de porc aromatizata

Ingrediente: 1-1 ½ kg ceafa de porc 10-12 felii de bacon 20 de cuisoare ½ de capatana de usturoi miere 1-1½ kg de cartofi 200 g de branza Ceddar Nucsoara Sare, piper 1 telina(tija si radacina) 3 morcovi 3 cepe 2 ardei grasi 1 pastarnac 3 oua 50 g de zahar brun 150 g de orez, putin sofran Rosii cherry Frunze de busuioc 2stelute de anason stelat 1 cutie de bere 3% alcool Cimbru si oregano Sare, piper, ulei, unt Putin cognac(10-20 ml)
Ceafa de porc o spalam, si o tamponam sa nu aibe apa in exces, dupa aceea crestam bucata de carne facand un grilaj in care vom introduce cuisoarele pentru ai da un gust aparte carnii si de asemeni vom felia si cateii de usturoi(3 bucati) si ii vom introduce in grilaj.
Dupa ce am terminat aceasta operatiune vom infasura marginile bucatii de carne in bacon si vom prinde baconul tot cu ajutorul cuisoarelor, pentru a fi siguri ca nu isi strica forma in timpul procesului de coacere, vom trece cu ata alimentara de jur imprejurul bucatii de carne. Cand aceasta este pregatita o lasam in asteptare ocupandu-ne de legume. Spalam, curatam si portionam legumele, punandu-le intr-o tava cu ulei, peste acestea adaugam ceafa de porc, adaugam cimbru si oregano, turnam berea in tava si dam la cuptor. Bucata de carne fiind destul de mare v-a trebui sa verificam din jumatate in jumatate de ora.
Separat facem un amestec din miere, zahar brun si cognac iar dupa prima jumatate de ora, scoatem si ungem bucata de carne cu acest amestec, dupa care vom continua coacerea la cuptor la 180°C. Vom repeta aceasta operatiune pana consideram ca bucata de carne este suficient de facuta pentru gustul nostru. Trecem la pregatirea cartofilor, ii vom curata si fierbe 15-20 de minute in apa cu sare, dupa care se vor scurge si se lasa sa se raceasca putin. Dupa ce s-au racit se vor da pe razatoare, se sareaza, pipereaza, vom rade si adauga branza cedar si nucsoara. Dupa care vom adauga ouale si vom omogeniza bine. Din amestecul rezultat vom forma cartofi soldatei, pe care ii vom trece prin pesmet dupa care ii vom praji in friteuza. Se scot si se vor pune pe servetele absorbante pentru a inlatura surplusul de grasime. Pregatim orezul, dupa cum urmeaza, taiem ceapa brunoise, o lasam sa se caleasca in unt si ulei dupa ce am spalat orezul il adaugam si pe el, lasam cateva minute dupa care adaugam supa de pui aproximativ 350 de ml. Aproape de final saram si adaugam staminele de sofran diluat in putina supa.
Tragem la tigaie cate o felie de bacon pentru fiecare portie si o rosie cherry. Din legumele din tava(vom pasa cateva la blender) iar impreuna cu jiul creat, blendam bine si rezulta acest minunat sos, pe care putem sa ii adaugam un pic de unt si sa-l punem in tigaie, iar daca ni se pare rea consistent putem sa-i mai adaugam supa, saram, piperam si servim. Decoram ca in imaginile alaturate, multa munca dar merita. Pofta Buna

Amandina a la Nico

Blat: 6 oua 200 g de zahar 30 ml de apa 30 ml de ulei 30 g de cacao 8-10 linguri de faina 1 praf de copt Sirop: 400 ml de apa 200 g de zahar 4-5 pliculete de ness Esenta de rom Crema: 4 galbenusuri 150 g de zahar pudra 250 g de unt 3-4 linguri de cacao Glazura: 200 g de ciocolata 70% cacao 200 ml smantana pentru frisca Separi albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma tare cu un praf de sare dupa care se adauga in ploaie zaharul. Dupa ce ai amestecat bine cu mixerul, scoti respectivul amestec si il asezi intr-un vas de sticla. Separat amesteci zaharul cu galbenusurile si ulterior adaugi si apa. Dupa ce acestea sunt amestecate bine se adauga albusurile peste si se va amesteca cu o spatula de jos in sus. Cernem ingredientele uscate: faina, cacaoa, praful de copt le amestecam si adaugam incet si treptat cantitatile. Se omogenizeaza compozitia in acelas timp se va si aera amestecand cu spatula de jos in sus. Acest amestec se va turna intr-o forma dreptunghiulara(am gasit una ideala la Lidl) care in prealabil a fost unsa cu unt si s-a tapetat cu hartie de copt. Se va da la cuptor la 180°C, 30-35 de minute. Cand este gata se scoate blatul si se va lasa la racit, de abia dupa aceea se va taia in doua.
Pregatim siropul, se va pune pe foc, zaharul, apa, pliculetele de ness, se va da in clocot,dupa ce se ia de pe foc se va adauga esenta de rom. Cu acest sirop vom insiropa blatul nostru pe ambele parti dar numai dupa ce s-a racit, siropul se va adauga caldut.
Pentru crema vom amesteca untul care trebuie sa fie la temperatura camerei cu zaharul pudra, pana se va face o crema. Se vor adauga pe rand galbenusurile si se va amesteca bine, cacaoa la final. Dupa ce blaturile au fost insiropate vom adauga crema pe primul blat, se adauga al doilea blat si vom taia in cuburi prajitura.
Se pune la bain-marie, ciocolata si frisca se vor amesteca, se ia de pe foc si se lasa putin la racit dupa care se va adauga peste prajitura noastra.
Dupa ce observam ca glazura s-a uscat, luam un posh si adaugam restul de crema si facem un mot pe fiecare amandina, dupa care decoram cu visine din visinata. Mie mi-au iesit 30 de bucati.
Pofta Buna

luni, 7 ianuarie 2013

Tort cu ananas, ciocolata si physalis

Blat: 3 oua 120 g de zahar 1 plic zahar vanilat Burbon 70 g de faina 70 g de amidon 25-30 g de cacao 1 praf de copt Crema: 1 cutie de compot de ananas(aproximativ 800 g) 40 g de gelatina 500 g de mascarpone 250 g de smantana 1 lamaie 120 g de zahar 200 g de smantana lichida pentru frisca Décor: 100-150 g de ciocolata 6-8 fructe de physalis 6-8 rondele de ananas 15-20 de bucati de piscoturi 100-150 ml de sampanie Se va cerne: faina, amidonul, praful de copt si cacaoa. Se separa ouale si se va bate spuma tare albusurile cu un praf de sare dupa care adaugam zaharul si zaharul vanilat continuand amestecarea. Scoatem spuma batuta bine si o transferam intr-un bol de sticla, vom adauga rand pe rand galbenusurile amestecand bine dupa incorporarea fiecaruia. Dupa acea adaugam ingredientele uscate(faina si celelalte pe care le-am cernut in prealabil) peste cele umede. Se va amesteca de jos in sus cu o spatula pentru a iesi un blat aerat si pufos. Dupa aceea punem intr-o forma circulara de tort, tapetata in prealabil si dam la cuptor 30 de minute la temperatura de 180°C. Pentru crema, se inmoaie gelatina in compot(aproximativ 300-400 ml) dupa 15 minute o vom pune la bain-marie. Mixam branza mascarpone cu smantana, zaharul si zeama de lamaie. Dupa aceea adaugam gelatina incet in fir subtire peste si omogenizam. Taiem si ananasul cubulete potrivite sau daca va este mai usor il blendati si il adaugati in crema. Dupa aceea introducem la frigider pentru 20 de minute.
Batem la robot smantana pentru frisca si cand aceasta se intareste o vom adauga si pe ea in crema dupa expirarea celor 20 de minute. Dupa ce am incorporat si ultimul element in crema. Dupa aceea procedam in felul urmator, scoatem blatul de tort din forma scoatem hartia de copt, asezam la loc blatul si adaugam crema deasupra si dam la frigider pentru minim trei ore.
Verificam dupa expirarea timpului si daca este perfect stratul de crema putem trece la decorarea acestuia dupa cum urmeaza, rupem piscoturile in doua si le vom trece prin sampanie punandu-le pe partea laterala a tortului, dupa ce am terminat aceasta operatiune, punem ciocolata la topit la bain-marie, dupa ce se va topi o lasam la racit putin, dupa care vom desena diferite forme cu ciocolata pe tortul rezultat. La final adaugam rondele de ananas si fructele de pisalis. Pofta Buna.

Tort Cuib

Blat: 4 oua 200 g faina 160 g de zahar 25 ml ulei Crema: 450 g de ciocolata neagra(cuvertura) peste 55% cacao 350 ml frisca lichida 250 g de zahar 1 fiola esenta de rom sau vanilie(sau semintele de la o pastaie de vanilie) Zmeura, mure, coacaze Fulgi de migdale Sirop: 200 ml de apa 150 g de zahar cateva picaturi de esenta de rom/vanilie Décor: Sticksuri trase in ciocolata(pof fi cumparate de la Auchan,Cora) Un cuib decorativ cu puisor(evident ca nu se mananca) 50 g nuca de cocos verde Pentru blat: Preincalzim cuptorul la 180°C. Separam ouale si vom bate separate albusurile de galbenusuri. Pentru inceput batem albusurile cu un praf de sare, dupa ce incepe sa se intareasca adaugam in ploaie zaharul. Dupa aceea scoti albusurile batute spuma de la robot si le transferi intr-un bol de sticla. Vom incorpora pe rand galbenusurile si vom amesteca dupa fiecare in parte, de abia dupa ce a fost incorporat se adauga urmatorul.Dupa aceea adaugam faina incet si uleiul, amestecam cu o spatula ca sa aeram compozitia sa iasa blatul pufos. Compozitia o turnam intr-o forma circulara de 22.5 cm, care in prealabil a fost unsa cu ulei si tapetata cu faina, sau putem sa punem hartie de copt. Se da la cuptor la temperatura de 180°C aproximativ 30 de minute. Dupa care putem incerca; testul se poate face cu o scobitoare, se introduce in blat si daca se scoate si este curata inseamna ca blatul este copt.
Cat asteptam ca sa se coaca blatul ne putem apuca de crema si de sirop, deci pentru crema topim ciocolata intr-o cratita la foc mic(sau la bain-marie) adaugam zaharul si frisca lichida si amestecam, avem grija sa nu dea in clocot. Luam de pe foc si continuam sa amestecam, dupa care punem vasul intr-un alt recipient in care avem apa rece si continuam sa amestecam pana crema devine spumoasa, apoi adaugam esentele. Pentru sirop, punem pe foc si fierbem apa cu zaharul lasam sa se raceasca si adaugam esentele. Acum ne vom apuca de asamblat tortul, tai blatul de tort in trei, fiecare parte a blatului se va insiropa cu siropul facut in prealabil dupa aceea adaugam crema, dupa ce am pus crema pe primul blat adaugam fructele: zmeura, mure coacaze, adaugam al doilea blat adaugam crema iar deasupra punem fulgi de migdale pe care in prealabil i-am tras la tigaie fara ulei iar deasupra adaugam a treia parte a blatului si adaugam crema. Luam un cutit mai lat si adaugam crema si in laterala tortului, dupa ce am terminat aceasta operatiune adaugam sticksurile de ciocolata si lasam sa se lipeasca de crema si vom trece la adaugarea prafului de nuca de cocos, dupa aceea adaugam cuibul si dam la frigider.
Reteta am gasit-o in revista “Practic in bucatarie special, Torturi, prajituri, fursecuri” dar mi-am adus si eu contributia, adaugand si modificand unde am crezut ca este cazul. Pofta Buna

Tort de ciocolata a la Nico

Blat: 6 oua 6 linguri de zahar 4 linguri de faina 2 linguri de cacao ½ de plic de praf de copt 1 capacel apa de trandafiri Seminte de la o pastaie de vanilie Crema: 450 ml frisca lichida 300 g de ciocolata amaruie Sirop: 200 ml apa 150 g zahar 30 ml de cognac Grazura: 200 g de ciocolata amaruie 57-70% cacao 100 g de unt esente 1 lingura de ulei pentru luciu Décor: Decoratiuni din zahar ars Decoratiuni din ciocolata topita Fructe de physalis 150 g de fulgi de migdale Separam ouale, albusurile le batem cu un praf de sare, galbenusurile se amesteca cu zaharul pana devine ca o spuma. Adaugam treptat albusul in galbenusuri si continuam sa amestecam. In alt vas punem ingredientele uscate dupa ce in prealabil le-am cernut, iar peste ele incepem sa adaugam compozitia de oua pana se va omogeniza dupa care adaugam semintele de la pastaia de vanilie si apa de trandafiri. Tapetam o tava circulara de 25 cm, turnam compozitia de piscot si o dam la cuptor la 180 de grade 30 de minute, dupa care incercam sa fie facut, testul cu scobitoarea.
In acest timp ne apucam de crema, punem pe foc la bain-marie, ciocolata si frisca lichida, cand este dizolvata complet luam de pe foc si lasam sa se raceasca, dupa care bagam la frigider de preferat ar fi sa o lasam peste noapte.
A doua zi facem siropul cu care vom insiropa blatul taia in doua parti egale, dupa care adaugam crema si jumatate din cantitatea de migdale trase la tigaie fara grasime, adaugam a doua parte a tortului si adaugam crema atat deasupra cat si un laterala si mai dam 30 de minute la frigider, timp in care ne vom apuca de glazura pentru finalizarea tortului, punem ciocolata rupta in bucati la bain- marie, adaugam untul, uleiul si lasam sa se topeasca, dupa ce luam de pe foc adaugam si esentele.
Scoatem tortul din frigider si vom adauga glazura putin racita, atat deasupra tortului cat si in laterale. Cu un cutit mai lat vom aranja fulgii si praful de migdale. Adaugam si decoratiunile din zahar, ciocolata si cateva fructe de physalis. Pofta Buna.