marți, 19 februarie 2013

Altfel de mere in foetaj

Altfel de mere in foietaj 2 mere mai mari 2-3 Caise uscate 2 lingurite gem de mure 8 stafide 2 fructe de kumquats Unt Scortisoara 2 lingurite zahar de melasa ¼ de foaie de foetaj Ulei Fulgi de migdale 1 galbenus de ou, putin zahar brun 2 felii de portocala Dressing 1 galbenus de ou 30 g de zahar 20 ml de vin dulce Merele li se vor taia capacelul de sus si se va scoate cu aparatul special cotorul si samburii. Se va largi gaura respectiva pentru a putea umple cu restul ingredientelor. Vom toca marunt caisele. Pregatim o tava, pe care in prealabil am uns-o cu ulei si tapetata cu hartie de copt. Luam merele si trecem cu cutitul pe coaja marului taind-o pentru a nu crapa la cuptor, dupa aceea umplem interiorul merelor, primul strat vor fi caisele, urmeaza gemul,kumkuats, stafidele, deasupra, peste punem putin unt, adaugam un praf de scortisoara si o lingurita de zahar de melasa. Vom taia foetajul cu aparatul special si vom imbraca merele dupa care le vom unge cu galbenus de ou batut cu putin zahar brun(va da luciu si o culoare mai interesanta) si vom adauga fulgi de migdale in varf. Dupa care dam la cuptor 40-45 de minute la 180°C. In acest timp facem dressingul, amestecam galbenusul cu zaharul si punem la bain marie amestecam bine si adaugam treptat si vinul(sabayon), trebuie sa fie un dressing usor si spumos. Dupa expirarea timpului verificam daca sunt merele facute, adaugam dressingul sau poate inca putina dulceata de mure si servim. Decoram ca in imaginile alaturate sau cum doriti dumneavoastra. Pofta Buna.

Iepure la cuptor

Ingrediente pentru iepure Pt marinada: 0,500 L vin rosu 1 ceapa 1 capatana de usturoi 1 stea de anason stelat 5 cuisoare 5 boabe de cardamom verde 5 boabe de ienupar ½ de lingurita de coriandru boabe ¼ de lingurita de piper boabe ¼ de lingurita de paprica afumata 1 juice-ul de la o mandarina Coaja de portocala Sare, ulei de masline 2 fr. de dafin. Dupa marinare 1 iepure de casa 1.300 kg 200 g de arpagic 200 g de baby morcovi 1 fir de praz 1 capatana de usturoi 0,5 L vin rosu 150 g de bacon Sare, piper 1 lingurita paprica afumata Cimbru. Ingrediente pentru cous-cous 0,750 g de cus-cus 100 g de caise uscate 100 g de stafide 100 g de boabe de rodii 100 g alune de padure Reductie de rodie fire de chilly menta ulei de masline. Mod de preparare: Pentru inceput spalam iepurele si il portionam, dupa aceea pregatim marinada si lasam peste noapte in marinada creeata. A doua zi aruncam marinada, clatim bine iepurasul si il tamponam cu servetele absorbante pentru a indeparta surplusul de lichid. Taiem baconul fasii si il punem la prajit in foarte putin ulei deoarece el isi va lasa aroma, adaugam putina boia afumata, dupa ce baconul s-a facut crispy il scoatem si in respectivul ulei vom praji bucatile de iepure portionate, dupa ce acestea au fost sterse bine de surplusul de lichid(acestea pot fi trecute si prin faina daca se doreste, eu nu le-am trecut). Dupa ce s-au prajit bucatile de carne se scot si se lasa in asteptare. Separat in alta tigaie putin unt si ulei punem arpagicul si baby marcovi, dupa ce acestea s-au sotat adaugam si prazul. Luam o tava in care adaugam legumele sotate capatana de usturoi taiata in jumatate si peste legume adaugam bucatile de iepure, baconul prajit si condimentele. Adaugam vinul rosu si ulei, daca va scade mai adaugam si apa(supa de legume). Cuptorul a fost in prealabil incalzit, tava o acoperim cu folie de aluminiu si o dam la cuptor 50 de minute la 180 grade, primele 30 de minute cu tava acoperita cu folie dupa care scoatem folia si lasam sa se rumeneasca. In acest timp ne putem apucam sa pregatim cous-cousul dupa cum urmeaza. Pregatim o cratita in care punem apa si sare cand aceasta fierbe vom adauga cous-cousul si vom fierbe in conformitate cu indicatiile dupa pachet, eu am lasat aproximativ 6 minute dupa ce apa fierbe. Se scoate si se lasa in asteptare, in acest timp caisele si stafidele au fost puse la inmuiat in putin apa, deoarece este un cous-cous oriental, daca nu era de acest fel acestea se-nmuiau in cognac. Dupa ce s-au inmuiat caisele se taie fasii subtiri. Alunele de padure se prajesc putin in tigaie fara ulei. Trecem la asamblarea finala peste cous-cous adaugam restul de ingrediente, saram, piperam tocam marunt menta, punem boabele de rodie, adaugam reductia de rodie si putin ulei de masline, potrivim de sare si piper. Dupa ce iepurele este gata, din tava respectiva luam o parte din legume si le vom pasa pentru a rezulta un dressing, daca mai trebuie mai adaugam un pic de vin rosu, potrivim de gust. Aranjam ca in imaginile alaturate, decorand cu fulgi de chilly si reductie de rodie, sosul l-am pus in pipeta pentru a avea un design cat mai incantator. Pofta Buna.

sâmbătă, 9 februarie 2013

Tort de ciocolata cu fructe

Blat: 350 g de unt 350 g zahar pudra 50 g melasa neagra( se gaseste la magazinele naturiste) 8 oua usor batute 50 g ciocolata neagra topita 300 g de faina 1 pliculet de praf de copt 50 g de cacao 50 g de migdale pisate
Pentru crema(umplutura): 250 g zahar foarte fin(pudra cernut) 125 g unt nesarat moale(nu topit) Cateva picaturi de vanilie extract 30 g de ciocolata topita (70% cacao) 2-3 linguri de smantana pentru crema Ganache: 250 g smantana pentru frisca 250 g de ciocolata neagra taiata
1. Incalzim cuptorul la 170 grade, amestecati zaharul cu untul pana devine o crema usoara
2. Puneti melasa, amestecati ouale puneti unul amestecati urmatorul amestecati asa procedati dupa fiecare in parte dupa care adaugati ciocolata topita acestea se amesteca la robot la rotatie mica.
3. Cerna faina, cacaoa, praful de copt si migdalele macinate, le amestecam pe toate dupa care adaugam ingredientele uscate peste cele umede, amestecand cu mixerul si va rezulta o crema consistenta. 4. Imparte compozitia in doua, unge doua forme de marimi diferite. 5. Puneti compozitia in forme si dati la cuptorul preancalzit in avans, pentru a se coace 30-40 de minute, atentie cel mic se va face mai repede.. Lasati-le sa se raceasca dupa care le scoateti din forme.
6. Pentru producerea cremei amestecati zaharul cu ouale pana devine o pasta moale, pufoasa si usoara, adaugati vanilia, ciocolata topita si smantana pana obtineti consistenta dorita. 7. Pentru ganache, incalziti smantana pana la punctual de fierbere si puneti-o peste ciocolata taiata in bucati mai mici. Trebuie sa rezulte o frumoasa crema ganache. 8. Fiecare tort se taie in2 sau 3 si se va pune crema evident si pe margini, dupa care se face din nou tortul. 9. Se procedeaza la fel pentru ambele torturi dupa care vom trece separat la fiecare tort si va fi adaugat ganache-ul si se va unge inclusiv in partea laterala. 10.Dupa ce le facem pe fiecare in parte, punem tortul mic peste cel mare si dam la frigider pentru 2 ore. 11.Pastram putina crema pentru a adauga pe fructe pentru a se putea lipi de tort. 12.Se pune o funda si se decoreaza cu caise, mure, rodii si coacaze, physalis. 13.Putem de asemeni sa topim ciocolata si sa o dam la frigider, dupa cateva ore sa o topim si sa o rupem si sa decoram tortul cu ea. Pofta Buna

duminică, 3 februarie 2013

Supa-Crema de praz


Ingrediente: 4 bucati praz in special partea verde 1 ceapa 5 cartofi 20 g unt ½ litru de apa 200 ml lapte cateva fire de marar Sare Piper Nucsoara Curcuma Lamaie Smantana
Mod de preparare:
Spalam si curatam legumele dupa care trecem la portionarea lor, spalam foarte bine prazul deoarece poate contine mult nisip. Punem pe foc o tigaie in care topim unt si adaugam pe rand ceapa taiata marunt si rondelele de praz. Le lasam 15 minute suficient cat sa se-nmoaie. Spalam si taiem cartofii in felii subtiri si ii adaugam si pe ei peste continutul din tigaie lasandu-i 5-7 minute.
Luam tigaia de pe foc si vom transfera totul intr-o oala ceramica in care peste legumele din tigaie adaugam, apa si laptele, saram, piperam, adaugam nucsoara, cateva fire de marar si curcuma si lasam sa fiarba aproximativ 25-30 de minute.
Dupa aceea punem tot continutul intr-un blender si blendam bine. Dupa aceea strecuram prin sita nu foarte deasa iar ce rezulta punem inapoi in oala. Gustam si potrivim daca mai trebuie sare sau piper.
Decoram cu o felie de lamaie cu fire de marar si desenam cu smantana in farfurie(se poate si fara smantana).
Prezentam preparatul ca in imaginile alaturate.
Pofta Buna.

Poale-n brau

1 kg faina 500 ml lapte 8 oua 50 g de drojdie de bere Branza 2 oua (pentru uns pe deasupra) 250 g de unt
Se va face o maia dupa cum urmeaza: 100 ml de lapte se-ncalzeste cat sa fie caldut nu fierbinte in el se adauga o lingura de zahar, se dizolva drojdia, se pune 1-2 linguri de faina si un praf de sare. Acestea se pun intr-un castronas se acopera si se lasa la un loc caldut cat sa se activeze drojdia, lasam cel putin jumatate de ora in asteptare.
Intre timp dam branza pe razatoarea mare. Si vom topi un pachet de unt.
Dupa ce a crescut suficient maiaua, vom face o gropita in faina, punem maiaua si incepem sa amestecam, adaugam treptat laptele, ouale.
Dupa ce s-au amestecat aceste ingrediente adaugam si untul topit si amestecam bine, dupa care aluatul rezultat se va lasa iarasi la relax pentru a creste(minim 30 de minute). Cu cat sta mai mult cu atat va creste mai mult.
Dupa ce a devenit un aluat pufos, se va intinde pe masa de lucru care a fost tapetata cu faina si vom adauga branza, se inchid placintelele si se vor unde cu galbenus de ou, se dau la cuptor 35-40 de minute. Se presara zahar pudra deasupra. Daca doriti puteti sa le umpleti si cu branza dulce sau ciocolata, dupa pofta inimii dumneavoastra.
Pofta Buna.