duminică, 17 noiembrie 2013

Black Forest / Foret Noir / Padurea Neagra





Blat:    10 oua,                       
              5 linguri de apa,
              2.5 linguri de ulei,
             320 g de faina,
             250 g de zahar,                                                                                  
  30 g de cacao,

Ies 2 blaturi, unul cu diametru de 18 cm si altul de 22 cm,eu aici l-am folosit pe cel de 22 cm.
Se separa ouale, albusurile la robot se bat pana prind volum dupa care se adauga treptat zaharul tos.  Se bate bine sa faca bezeaua moate, dupa care se scoate si se pune intr-un castron de plastic. Separat amestecam galbenusurile cu uleiul si apa si adaugam peste albusuri in bloc se va amesteca cu spatula de jos in sus pentru a aera compozitia.

Cernem faina si cacaoa si le adaugam bloc la final peste celelalte ingrediente.
Punem hartie de copt intr-o forma si adaugam compozitia, intindem pe margini compozitia si vom la la cuptor T180 de grade aproximativ 35 de minute.
Incercam daca este facut prin apasarea tortului in mijloc daca revine la forma initiala inseamna ca este copt, daca nu se continua coacerea.  Dupa aceea se scoate de la cuptor si se lasa sa se raceasca.

Blatul se va taia in 3 felii potrivite. 

Sirop: 75 ml de apa si 160 g de zahar doar cat sa il acopere si sa fie lichid.

Crema de vanilie:
 1 litru de lapte,
5 galbenusuri,   
100 g de amidon sau 200 g de faina,
300 g de zahar,
Esenta de vanilie,

Se pune laptele la fiert intr-o cratita umeda. Cand incepe sa se-ncalzeasca se ia 1 cana din lapte. Laptele se fierbe la foc mic. Se cerne amidonul(faina). Galbenusurile se amesteca cu amidonul si adaugam laptele, dupa care se va adauga inapoi in laptele de pe foc, se amesteca energic si nu se lasa nesupravegheat se lipeste imediat.

Proba se face punandu-se crema pe lama unui cutit si se lasa sa se raceasca daca se ridica fara sa curga este facuta, daca este prea lichida se continua fierberea.



Dupa ce este gata se ia de pe foc si se lasa la racit, se adauga esenta,  cand s-a racit se pune peste crema folie de plastic, direct pe crema pentru a nu prinde pojghita si se da la frigider. Peste aceasta crema am adaugat cacao si am adaugat cognac.

Datem frisca la robot pana este tare, se scoate se pune intr-un vas de plastic si se da la frigider.

1.      Se pune hartie de copt, deasupra punem cercul in care am copt blatul
2.      Punem primul blat,
3.      Punem folia din plastic tare,
4.      Trampam(stropim) cu sirop,
5.      Adaugam crema de vanilie, cu cacao si cognac,
6.      Punem al doilea blat,
7.      Trampam din nou,
8.      Punem frisca batuta,
9.      Adaugam visinele,
10.  Alt strat de frisca deasupra,
11.  Aranjam cu spatula,
12.  Adaugam al trilea blat,
13.  Trampam,
14.  Alt strat de frisca,
15.  se niveleaza cu spatula de tort,
16.  Se deseneaza diverse modele pe frisca,
17.  Se da peste noapte la congelator,
18.  Se scoate din forma tortul,
19.  Se da cu frisca si in laterala,
20.  Se ia economul si se rade ciocolata in laterala si se vor face carlionti(fire de ciocolata),
21.  Se ia tortul si manual se va barota (imbracare cu fulgi de ciocolata in laterala tortului),
22.  Cat este inca rece se va portiona in jumatate, sferturi, optimi si se va ajunge la 16 bucati,
23.  Se va orna cu aveline de frisca si se va orna cu o visina,
24.  Deasupra presaram ciocorata carlionti,
25.  Ciocolata NU SE VA LUA CU MANA, doar cu forma de nivelat tortul, altfel se lipeste de mana,

Se decoreaza ca in imaginile alaturate si se poate servi.

Pofta Buna