luni, 17 februarie 2014

Sarmale din carne de porc cu varza acra




Ingrediente:

1 kg de carne de porc, fleica,
2 verze murate de marime potrivite,
200 g de orez,
3 cepe,
Sare, piper boabe / pudra,
10 g Paprica afumata,
150 g pasta de tomate,
2-3 frunze de dafin,
Ulei,
200 g kaizer/ costita afumata,
1 ardei gras,
Smantana si ceapa verde pentru decor,


Varza se taie in doua si se pregatesc foile, se scot cotoarele si se vor pune foile rezultate in apa, pentru a indeparta sarea din frunze. Separat taiem ceapa marunt si tocam carnea la masina. Carnea tocata o amestecam cu ceapa, saram si o punem inr-o cratita in ulei sa o calim. In acelas timp spalam orezul si il punem la fiert pentru 15 minute.


Scoatem carnea si orezul (il scurgem bine) si le amestecam, adaugam un praf de piper, boiaua afumata si cimbru maruntit bine.


Luam cratita de ceramica si punem pe fundul ei 4-5 foi de varza tocate marunt, trecem la pregatirea(infasurarea sarmalelor) punem carnea in foile de varza si asezam in cercuri, printre sarmale punem bastonase de costita/ bacon afumat). Presaram cimbru si adaugam restul de costita afumata. Deasupra punem iarasi 4-5 frunze de varza tocate fin(sau lasate bucata intreaga) si adaugam pasta de tomate diluata in supa. Adaugam supa in care vor fierbe(apa) dam la cuptor 2- 3 ore, se lasa pana scad si se rumenesc un pic deasupra.



 Sarmalele se pot servi in diferite forme dar obligatoriu cu mamaliguta si ardei iute.

Pofta Buna

sâmbătă, 15 februarie 2014

Tort cu crema de ciocolata si capsuni (cerc de 22 cm ) 2,300 kg





Blat:    10 oua,                        
            250 g de zahar,                                                                                   
             5 linguri de apa,
             2.5 linguri de ulei,
             320 g de faina,
             30 g de cacao,
             ½ lingurita praf de copt,
             1 pliculet de zahar vanilat,

Se separa ouale, albusurile la robot se bat pana prind volum dupa care se adauga treptat zaharul tos.  Se bate bine sa faca bezeaua moate, dupa care se scoate si se pune intr-un castron de plastic. Separat amestecam galbenusurile cu uleiul si apa si adaugam peste albusuri in bloc se va amesteca cu spatula de jos in sus pentru a aera compozitia.

Cernem faina, zaharul vanilat, praful de copt si cacaoa si le adaugam bloc la final peste celelalte ingrediente.

Punem hartie de copt intr-o forma si adaugam compozitia, intindem pe margini compozitia si vom la la cuptor T180°C aproximativ 35 de minute.
Incercam daca este facut prin apasarea tortului in mijloc daca revine la forma initiala inseamna ca este copt, daca nu se continua coacerea.  Dupa aceea se scoate de la cuptor si se va aseza invers pentru a nivela cresterile din tort urmare a coacerii de la cuptor.

Blatul se va taia in 3 felii potrivite. 

Pregatim un sirop: 75 ml de apa si 160 g de zahar doar cat sa il acopere si sa fie lichid.

Crema 1:
300 g de unt,
  50 g de cacao,
 1 galbenus de ou,
100 ml apa,
200 g de zahar pudra,

Se cerne cacaoa. Untul se alifiaza bine la robot. Punem apa si zaharul pe foc adaugam si cacaoa si amestecam. Dupa ce s-au combinat se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit se adauga galbenusul de ou. Dupa ce este rece se adauga si untul.

 Crema 2:
100-150 g de dulceata de capsuni,
100 g de nuca tocata,

Nucile se prajesc intr-o tigaie fara ulei dupa care se toaca

Vom folosi barot de ciocolata(70-100 g) si barot de nuca(70-100 g)

Glazura:
200 g de ciocolata cuvertura,
200 ml de smantana lichida pentru frisca,
20 ml de ulei(pentru luciu),

Se incalzeste smantana si se va adauga peste ciocolata, se amesteca pana s-a topit ciocolata si adaugam si uleiul.


Decor ciocolata alba/ neagra se topeste si se vor face diverse decoruri cu care v-om decora tortul

1.      Se pune hartie de copt, punem cercul deasupra in care am copt blatul
2.      Punem primul blat
3.      Trampam cu sirop

4.      Adaugam crema numarul 2(se pune dulceata si adaugam nucile deasupra),
5.      Punem al doilea blat
6.      Trampam din nou
7.      Adaugam crema numarul 1 si optional daca dorim putem sa mai adaugam si alte fructe(eu am adaugat visine, dar este optional)
8.      Adaugam al treilea blat

9.      Trampam cu sirop si dam la frigider pentru o ora
10.  Dupa expirarea timpului, scoatem tortul din cerc
11.  Pregatim glazura si glazuram tortul(si laterale)

12.  Lasam sa se tempereze putin si barotam cu cele doua baroturi in laterale

13.  Decoram tortul, eu am avut de ales am decorat in doua moduri, voi alegeti dupa cum va place.
14.  Punem tortul la frigider.


Pofta Buna

Tarta cu fructe, crema de vanilie si aluat fraged



Aluat: pt o tarta de marime potrivita

250 g de faina,
125 g de unt peste 82% grasime,
  75 g zahar,
1 galbenus,
20 ml de lapte caldut,
Zahar vanilat,
Razatura de lamaie,
2 bucati kiwi,
1 portocala,
30 g de coacaze,
50 g de afine,
100 g de capsuni,
100 g mure,
20 g de gelatina,

Cantarim materia prima si taiem untul cubulete putin le dam la microunde,  si vom adauga zaharul se amesteca bine, galbenusul si toate se adauga la robot, adaugam si laptele, adaugam si razatura de lamaie, nu prea multa ca amaraste plus zahar vanilat.

Cernem faina si adaugam peste in robot, amestecam putin la viteza mica dupa care scoatem si continuam amestecarea foarte putin.


Aluatului i se da forma dorita, se-nfoliaza si se da la frigider, unde va sta aproximativ15-20 de minute. In acest timp pregatim formele de minutarte si forta mare de tarta, acestea se vor unge cu unt si presaram faina. Cand scoatem aluatul il vom intinde repede si nu vcom folosi prea multa faina, doar cat sa nu se lipesca si deja il punem in forma. Se va modela pe forma tartei si se va intepa pe fundul ei pentru a nu se umfla. Dupa ce am modelat cu forma cu tot mai dam la congelator 10 minute, pentru a nu se lasa marginile si pentru a prinde o crusta interesanta.

Dam la cuptor T 180°C aproximativ 15-20 de minute, minitartele se fac mai repede, deci atentie sporita sa nu se arda.

Separat facem crema de vanilie dupa cum urmeaza:

1 Litru de lapte,
300 g de zahar tos,
100 g de amidon sau 200 g de faina,
5 galbenusuri,
Esenta de vanilie,

Amestecam galbenusurile cu amidonul cernut si zaharul, in acest timp punem laptele la foc mic, dupa ce s-au amestecat ingredientele se ia din laptele de pe foc o cana si se va adauga treptat peste amestecul de oua, dupa ce a fost incorporat acesta se va adauga peste laptele care fierbe la foc mic. Acestecam in permanenta deoarece daca nu suntem atenti se va prinde foarte repede. Cand observam ca are consistenta dorita luam de pe foc si lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit se pune deasupra cremei folie de plastic direct pe crema, pentru a nu prinde pojghita si o vom da la frigider.


Dupa ce scoatem tarta din cuptor o lasam sa se tempereze, dupa care adaugam crema de vanilie si vom adauga fructele dupa pricerea fiecaruia. Nu se va lasa loc liber pe tarta sa se vada crema de vanilie, tarta se va umple de fructe.


Eu am decorat-o cu portocala, kiwi, capsuni, afine, coacaze si cirese galbene.

Facem un jeleu, citim si urmam indicatiile dupa pachet, vom folosi doua tipuri de jeleu, incolor pentru: kiwi si portocala si rosu pentru: capsuni, afine, coacaze.

Cu acesta vom napa tarta noastra pentru a avea un aspect deosebit si pentru a nu oxida fructele.



Pofta Buna.

Pastrav “en papilotte”




Ingrediente: 

1 bucata de pastrav,
½ de telina,
1 ardei rosu,
1 morcov,
100 g de mazare,
2 lingurite de mustar de Dijon,
1 lingura de otet de mere,
2 linguri de ulei de masline,
Sare, piper,
1 lingurita sos Worcester,
20 ml de vin alb,
50 g de anghinare murata in ulei,
2 fire de ceapa verde,
2 catei de usturoi,
½ de ardei iute,
germeni de lucerna,
1 rosie, cubulete,
*optional 50 g de branza feta, eu nu am folosit,

Se spala pestele, vom indeparta capul si vom trece la filetarea lui, dupa ce se l-am filetat, verificam bine sa fi scos toata sira si oase si vom spala din nou, tamponam bine pentru a indeparta surplusul de apa.

Facem o marinada (aceasta este buna si la pui) dupa cum urmeaza:

2 lingurite de mustar de Dijon,
1 lingura de otet de mere,
2 linguri de ulei de masline,
Sare, piper,
1 lingurita sos Worcester,
20 ml de vin alb,


Cu aceasta vom unge fileurile de peste. Curatam legumele si le taiem bastonase sau cubulete, telina o vom pune la fiert pentru 10 minute, dupa care se va scoate. Ardeiul se taie bastonase.


Luam o tava punem folie alimentara si vom trece la pregatirea pachetelelor(en pappilotte) in care vom pune pestele. Punem legumele, adaugam fileul de peste deasupra, mai adaugam daca a ramas vin si sigilam cu grija pachetelele.  Dam la cuptor la 180 °C aproximativ 30 de minute.


Se aduce la masa in pachetel, iar acesta se desface in fata musafirilor.

Se serveste acompaniat de un pahar de vin alb demisec.


Pofta Buna.

Papanasi



Ingrediente:

1 kg branza de vaci
400 g de faina
100 g zahar tos
50 g zahar farin
100 g de gris
3 oua
5 g de bicarbonat de sodiu
sare
dulceata
500-800 g smantana
1 zahar vanilat
Razatura de lamaie


Se scurge branza si se amesteca cu faina cernuta, zahar tos, gris, razatura de lamaie, bicarbonatul si oua, se framanta si se fac bilute aproximativ de 100 de g(papanasul plus biluta).


Se incinge uleiul, se vor praji in baie de ulei. Se scot pe servetele absorbante. Se servesc calzi cu smantana, dulceata si pudrati cu zahar pudra.

Pofta Buna


Dintr-un kg mi-au iesit 16 papanasi de 100 de g.


Pofta Buna