vineri, 30 octombrie 2020

Cha ca

 Aceasta este o specialitate vietnameza, se poate gati atat cu peste cat si cu creveti. Dupa cum stiti sunt fan al show-ului de TV Masterchef Australia, iar aceasta reteta a fost preparata de o fetita de 13 ani la Junior MasterChef. Sunt atat de talentati acesti copii care de la 10 ani cunosc bucatariile lumii si poseda niste tehnici de invidiat, recomand celor captivati de gastronomie sa urmereasca acest show, nu veti regreta. Din start va spun ca reteta se adreseaza celor care sunt familiarizati cu bucataria asiatica, cu ghimbir, curcuma si sos de peste, daca nu s-ar putea sa nu va placa. Deci sa trecem la prepararea retetei. 

Ingrediente pentru doua portii:

12-14 creveti,


1 legatura de marar,

1 legatura ceapa verde, 

2-3 lingurite de curcuma,            




2-3 catei de usturoi,

ghimbir 10 gr,

1 ardei iute rosu,

sos de peste 2linguri,

1 lingurita ulei de susan

50 gr de alune,

1 lingurita de zahar brun,

unt, ulei,

sare, 

1/2 lingurita praf de chilly


2 lamai,

100 gr de faina

1 ou,

2 florete de conopida.


Mod de preparare:

Pregatim pentru inceput teiteii. In faina agaugam oul si sarea. Amestecam si framantam. Invelim in folie de plastic si lasam in relax 15 minute. In acest timp ne apucam de curatarea crevetilor si dupa aceea de marinarea acestora dupa cum urmeaza. 

Intr-un castron punem ulei si juice de la jumatate de lamaie, adaugam curcuma, 1/4 din legatura de marar si doua fire de ceapa verde. Sare foarte putina, piper, usturoiul, ghimbirul ras si lasam la marinat.


Atentie la sare, amestecam bine ingredientele si adaugam crevetii lasandu-i maxim 10 minute. Aceasta reteta se serveste cu un dressing care se adauga peste preparat iar acelas dressing se va adauga peste salata proaspata care va acompania preparatul. De asemeni se serveste cu bucati de lamaie si alune trase la tigaie,cum veti vedea in fotografiile pe care le voi atasa. 

Luam pasta si o aplatizam dupa care o vom trece prin masina de facut paste, taiem si lasam in asteptare. Pregatim o tigaie in care punem unt si ulei si adaugam crevetii dupa ce au prins culoare pe ambele parti putem adauga si marinada in care au stat, ii da un gust mai pregnant si lasam la foc mic. In acest timp am tras alunele la tigaie fara ulei, deci este timpul sa ne apucam de salata.





O salata proaspata cu ceapa verde, marar, daca aveti coriandru, eu mai mai folosit doua florete de conopida si ardei iute. Pregatim dressingul format din sosul de peste, zahar, suc de la jumatate de lamaie, ardei iute, chilly, ulei de susan, nu adaugati sare, sosul de peste este sarat, daca mai trebuie mai adaugati suc de lamaie si zahar, trebuie sa aibe un gust echilibrat.

Ne pregatim sa fierbem teiteii, atentie fiind proaspeti se vor fierbe foarte repede, atentie sa nu ii fierbeti prea mult. Cand sunt gata se scot se scurg si putem deja sa trecem la asamblarea preparatului nostru.


La baza vin teiteii, creveti si sosul deasupra, mai tocam un fir de ceapa verde, vom adauga o lingura din dressing peste preparat, restul va merge la salata. Servim preparatul cu salata proaspata, felii de lamaie si alune prajite alaturi.

Pofta Buna



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu