Bine ati venit in bucatarie la Super Nico! Va astept cu drag si ma bucur ca sunteti alaturi de mine. Impartasim aceeasi pasiune si sunt mandra sa pot impartasi experientele mele alaturi de voi. Sunt aici pentru voi pentru a parcurge expeditia noastra culinara impreuna si de a ne lasa prada creativitatii noastre culinare.
miercuri, 15 iunie 2022
Norvegia 2022
Anul acesta ne-am focusat mai mult pe turism gastronomic si relaxare, ceea ce pana acum nu facusem in Norvegia, mereu eram pe fuga si contra cronometru. Daca ne ramanea timp liber promisesem sa luam iarasi cu asalt strada Karl Johan pana la palatul regal, ceea ce s-a intamplat.
De asemeni vroiam sa vizitez din nou fortareata Akershus, Opera, Teatrul National, Primaria, Palatul Nobel, parcul Vigeland, Aker Brygge, Bygdoy, Holmenkollen, dar si locuri noi ca : Frognerseteren, Dröbak, Hvervenbukta.
Iar excursia cu vaporasul in jurul orasului Oslo era un must do.
Deci am plecat din Romania cu un zbor wizz air, cursa directa Bucuresti-Oslo, aterizand pe Torp in Sanderjfur , un zbor de aproximativ trei ore si putin. Am aterizat aproape de ora 22:00. De la aeroport pana in Oslo exista cursa directa de transport si costa aproximativ 20euro iar drumul este in jur de o ora si jumatate, noi am facut mai putin.
Am ajuns la hotelul Lysebu unde am avut cazarea si ne-am luat camera in primire. Despre Oslo am mai scris intr-un articol anterior cred ca in 2012, cand am fost prima data, http://reteteleluisupernico.blogspot.com/2012/06/periplu-prin-oslo.html.
Hotelul Lysebu, se gaseste localizat in apropierea trambulinei de sarituri cu schiurile de la Holmenhollen si Frogenteseren. Este un hotel de 4 stele, camere duble,single si apartamente. Mic dejun inclus si intrare la piscina,sauna si sala de sport tot incluse.
Intre orele 7:30-11 se serveste micul dejun, totul la superlativ, voi atasa fotografii. Mezeluri si branzeturi locale, peste in diferite sosuri, dulceturi, sucuri, cafele , patiserie, fructe, cereale si tot ce iti doresti.
Dupa un mic dejun foarte generos am iesit in curtea hotelului si am vizitat gradina pe care Dominic o administra cu mare grija. Dominic era bucatar la mic dejun nascut in Franta, dar in acelas timp era specializat si in horticultura. Mi-a prezentat florile comestibile, fructele si legumele sadite de el si mi-a spus despre felul lor de ingrijire. Era vremea sa pornim la drum.
Prima oprire a fost la cea mai dulce locatie din Oslo, Mendel"s, au cele mai bune produse de cofetarie si patisserie din oras.
Fiind cu niste cunostinte ale Alexandrei, am mers cu ei, sa le aratam "Vigeland Park", pentru a le prezenta lucrarile marelui sculptor Gustav Vigeland, pe numele sau Adolf Gustav Thorsen, sutele de sculpturi, lacul si parcul plin de lalele multicolore. Am scris despre acest parc in primul articol si am atasat link-ul.
Dupa aceea ne-am continuat drumul catre centru orasului, vizitand Opera si Cladirea Munch. Ne-am indreptat catre Bygdoy si insula Drobak.
Pe insula Bygdoy, regele Harald V si regina Sonja au un castel, Oscarhall, care este resedinta de vara a familiei regale si o ferma care produce: bunuri agricole, legume, lactate, branzeturi, carne iar surplusul este vandut restaurantelor de top din tara.
Am facut o plimbare catre Bygdoy si de acolo la mare, evident ca ni se facuse foame si am intrat intr-un restaurant care ne-a depasit asteptarile. “Bygdo Konsgard og Folkepark”, in traducere Gradina si parcul regelui din Bygdoy. Aici am servit niste feluri de mancare preparate din legumele crescute de ei in serele amenajate. Ceva delicious si foarte atent prezentate turistilor prezenti in zona. Gazpacho de tomate, Miel cu salsa verde, diferite salate, pesto si Iepure sous-vide cu garnitura de seminte cu sfecla si piure de conopida
Ne-am continuat drumul catre Drobak si Hvervenbukta, unde am fost martorii unei privelisti minunate asupra lacului cu acelas nume. Deja se facuse seara si a trebuit sa ne intoarcem la hotel.
La ora 20:30 eram asteptati sa mergem la dinner in cadrul hotelului si sa ne desfatam papilele gustative cu noul meniu pregatit de Alex, executive chef francez al hotelului, care am inteles ca a fost elevul preferat si apreciat al executive chefului cu stele Michelin, Michel Portos(pour les connaisseurs).
Pana atunci mai aveam doua ore asa ca am considerat ideal o plimbare la piscina insotita evident de o sauna pe masura.
La ora stabilita ne-am grabit sa mergem sa gustam minunatele dish-uri ale chefului francez. Meniu era format din cinci feluri:
1. Pastrav marinat pe cruton de paine, servit cu emulsie wasabi si ridichie murata
2. Asparagus alb la gratar, servit cu sos olandez cu emulsie de muguri de pin, sunca afumata Nordstand si oua de prepelita murate
3. Muschi de vita Rolis Kjottkjeller, Sos Morel, crochete de cartofi si piure de conopida
4. Inghetata de alune prajite cu cake de morcovi, mouse de morcovi, martipan si coulis de stafide
5. Extra: branzeturi servite cu briosa, chutney de rubarba cu ceapa si alune.
Tot aici as mai recomanda,supa-crema de ciuperci cu dovleac copt.
Recomand, a fost un festin culinat, curcubeu pe cerul gurii.
A treia zi dimineata dupa micul dejun si patru ture de bazin eram proaspat pregatita de plecare spre Frognerseteren.
De acolo ne-am indreptat catre fortareata Akershus.
Dupa aceea am plecat catre Aker Brygge pregatindu-ne sa luam un vaporas pentru OsloFjord. Find deja pregatirile in toi pentru a doua zi, adica 17 mai, nu am mai gasit locuri decat la vaporasul care facea traversari catre insule si acesta era din ora in ora.
Aici exista doua feluri de excursii, cele de agreement care dureaza in jur de 2 ore se numesc OsloFjord si sunt in jur de 40 euro, dar si cele zilnice pentru locuitorii insulelor din jurul orasului. Aceasta calatorie dureaza o ora si este in jur de 10-12 euro si deserveste sase insule.
Asa ca avand mult timp la dispozitie ne-am plimbat pe Aker Brygge am admirat yachturile si ne-am asezat la terasa Olivia. Am mai mers cativa calamari pane cu un minunat sos aioli si cu un pahar de vin alb. Se apropia timpul pentru imbarcare asa ca ne-am indreptat spre locul respectiv. Plimbarea a fost relaxanta si ne-am bronzat la razele blande ale soarelui dupa amiezei.
Chiar daca promisesem sa nu ne grabim, evident eram contra cronometru deoarece la ora 20:30 aveam rezervare la restaurantul de fructe de mare din Aker Brygge, “Sjomagasin”, la care nu puteam intarzia.
Acesta este un restaurant de top din Oslo, auzisem ca aici o masa poate costa 1000-1500 de euro, asa ca eram tare curioasa despre meniu si auzisem ca era un preparat de top.Un mare platou cu fructe de mare. Am luat doua gigantice platouri cu fructe de mare: Starter tartar de ton, caviar si germeni de ridichie rosie, Fel principal: creveti, scoici, midii, langustine cu unt aromatizat,
file de halibut cu piure de anghinare plus trufe si tarta de ciocolata cu inghetata.Deja era prea mult dar prea gustos, asa ca m-am sacrificat si mancat tot, ca o fata cuminte ce eram.
Trebuia sa ajungem la hotel repejor, dar asta nu a insemnat ca nu am stat pana dupa miezul noptii, a doua zi era 17 mai si ziua nationala, iar noi nu vroiam sa pierdem parada si spectacolul din aceasta zi.
17 mai, cea mai frumoasa zi pentru norvegieni. Marea majoritate imbracati in costume traditionale, parinti, copii si bunici. Copii si profesorii de la scoli toti imbracati in culorile traditionale ale scolii, participau la acest minunat spectacol. Coloana de participanti mergea pe Karl Johan sa il salute pe rege, regina si familia regala, care erau deja prezenti salutandu-i pe veselii norvegieni. Era o stare de euforie si beatitudine, toata lumea radea, canta si se simtea bine, facand fotografii si fluturand minunatele stegulete rosii-albastre.
Parada incepea in jur de ora 9 si tinea pana la orele 13.
Dupa ora 13, fiecare mergea insotit de familie si prieteni la un local unde isi facuse in prealabil rezervare, altfel nu gasesti nici un loc liber daca nu ai rezervare in avans.
Noi am avuns la Hvervenbukta, am avut bufet, fiecare servind ce dorea de la salata de bulgur, salata de cartofi cu maioneza, mini burger, aripioare picante, carnati, rulada de pui, somon, brocollini, salata de varza rosie caramelizata si multe altele. Putand sa iti face refill de cate ori doreai. Am avut masa pe o terasa catre o vedere minunata, unde iti doreai ca timpul sa nu mai treaca si sa lungim la maxim acest moment minunat.
Ne-am reantors la hotel, unde deja trebuia sa ne facem bagajele deoarece a doua zi plecam. Intrasem in rutina deja, mic dejun si piscina asta erau cuvintele de ordine, asa ca nu m-am lasat si am mai facut cateva bazine, deoarece dupa atatea bunatati chiar trebuia facut sport.
Avionul era dupa amiaza dar check-out-ul era la ora 12:00, asa ca l-a ora respectiva ne-am luat la revedere si am plecat de la hotel.
Dar tot mai aveam timp de o plimbare in centru, chiar daca incepuse ploaia, tot nu am vrut sa ratam ultimele ore, asa ca parca era ideal sa intram la Grand Caffe Oslo, construita in 1874, un obiectiv istoric care nu merita ratat. Asa ca am mai servit cate o salata si o cafea, asa pe ultima suta de metri. Nuam regretat absolut de loc, preparateleau fost excelente.
Cam aceasta a fost povestirea, din aceasta ultima excursie.
Daca mergeti in Oslo este ideal sa va achizitionati Oslo pass, deoarece sunt incluse multe obiective turistice precum si transportul, inclusiv cu vaporasul(vaporasul care traverseaza catre insula Bygdoy,
unde sunt sase din cele mai interesante muzee).
Pana data viitoare, va imbratisez cu drag.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu