marți, 31 august 2010

Tarta de mere cu sos dulce acrisor de coacaze




Timp de preparare:
1 ora (complexitate medie)

Ingrediente:
3-4 mere
2 plicuri de gelatina
2 linguri de amidon
100 gr de coacaze
scortisoara, vanilie, rom
2 linguri iaurt/smantana
4 linguri de zahar pentru mere
coaja rasa de lamaie
50 gr de zahar pudra


Aluat: 1/2 kg de faina
250 gr de unt(margarina)
1 ou
2 plicuri zahar vanilat
5 linguri de zahar(300 gr de zahar)
1 praf de copt stins in otet
un praf de sare
2 linguri iaurt/smantana

Mod de preparare: Se cerne faina, peste se adauga untul, se stinge praful de copt cu otet si se adauga si acesta, se adauga zaharul vanilat si cantitatea de zahar si se framanta se pune si un praf de sare, se adauga smantana, si se trece la framantat. Dupa ce se framanta bine ca toate ingredientele sa fie incorporate, se va trece la asezarea aluatului in forma de tarta. Se-ntinde aluatul inclusiv pe marginile laterale, grosimea va trebui sa fie cam de 0.5 cm, dupa care cu o furculita se va perfora aluatul pentru a iesti aerul, tarta se va da la copt aproximativ 10 minute, primele 5 minute la foc iute, urmatoarele la foc mic.

Intre timp se trece la taierea merelor felii subtiri( nu se curata de coaja, se scot cotoarele) peste care se adauga scortisoara, esenta de vanilie si rom si 2-3 linguri de zahar si se lasa aproximativ 10 minute. Feliile de mar se aseaza ca model solzi de peste(ca in imaginile alaturate)

Dupa ce s-au scurs cele 10 minute se scoate tava de la cuptor si se va trece la asezarea feliilor de mere, se vor pune si coacaze, precum si coaja de lamaie rasa si se mai adauga 1-2 linguri de zahar(se poate pune miere in loc de unt) dupa care se va da la cuptor 40 de minute.

Vom pregati gelatina conform indicatiilor de pe pachet, in principiu eu am pus 2 pachetele de gelatina, 1 ½ lingura de zahar, ½ de lamaie(juice) si aproxmativ 10-12 linguri de apa care se da pe foc aproximativ 1 minut, aceasta se va pregatii cand suntem aproape sa scoatem tarta de la cuptor. Cand tarta este fierbinte se unge cu gelatina pentru a prinde un luciu deosebit, tot atunci se va pudra cu un pic de zahar pudra.


Sos pentru tarta: 2 linguri de amidon alimentar
1 lingura de zahar pudra
100 gr de coacaze
2 linguri de smantana
10 linguri de apa

Pentru prepararea amidonului trebuiesc respectate indicatiile de pe pachet, eu am procedat in felul urmator: am pus amidonul, am adaugat zaharul pudra, am adaugat 10 linguri de apa si am dat pe foc, se amesteca in permanenta cu telul, amidonul trebuie adus la punctul de fierbere daca nu, vom avea arsuri. Se lasa pe foc pana se leaga bine dupa care se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca, pana cand putem sa punem mana pe vas. Cand s-a racit vasul adaugam coacazele si amestecam bine, aceasta compozitie o adaugam peste smantana si se amesteca bine.

Sper ca v-am facut pofta sa gustati din tarta mea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu