miercuri, 14 iunie 2017

Costa Rica, o tara inca nedescoperita in Romania


Buna ziua dragi prieteni  calatori din lumea larga.

Incep acest articol evident cu gandul la urmatoarea calatorie, sa explorez in voie locuri cunoscute  sau mai putin din acest univers.
Sa simt caldura zilei la tropice sau racoarea in indepartata  Norvegie, deci  totul este o minunata  alegere la latitudinea  noastra.  Astazi va propun ca  destinatie turística Costa Rica.
Stiu ca in trecut  domnul Cezar  Dumitru de la Imperator Travel, a scris un minunat  articol despre  aceasta tara, am sa va atasez  linkul. http://www.imperatortravel.ro/2016/12/pura-vida-parcurile-nationale-din-costa-rica.html. Articolul cred ca este scris cu vreo doi ani in urma.
Dansul  a scris  acest articol  din punctul de vedere  pertinent al turistului si a punctat foarte bine cu  detalii si fotografii minunate, eu am scris acest  articol din punctul de vedere al persoanei  care locuieste in Costa Rica si care are o afacere in turism, deci sa incepem.
Tara aflata inima Americii Centrale intre Panama si Nicaragua, inconjurata de apele oceanele Pacific, Atlantic si Marea Caraibilor. Intr-un cuvant un colt de rai, un paradis in celalalta parte a  lumii. Nu trebuie  neaparat sa gasesti o excursie  organizata cu o agentie de turism, puteti voi singuri sa va aventurati in aceasta calatorie mai ales ca este cineva in Costa Rica care va ajuta cu mare drag. Deci sa incepem cu achizitionarea biletului de avion. 

Pentru inceput trebuie sa stiti ca in aceasta tara sunt 2 anotimpuri, secetos cel mai indicat pentru excursii, mai-noiembrie si ploios din decembrie catre sfarsitul lui aprilie, deci bine ar fi sa va achizitionati bilete din timp pentru anotimpul secetos.
Oferte pentru aceasta destinatie ar fi cuTaromul pana la una din destinatiile enumérate ulterior Condor din Frankfurt, Air France din Paris, Iberia si Avianca din Madrid se pare ca ar mai fi o cursa din Zurich.  Acestea zboara direct catre San Jose, aeroportul Juan Santamaria, Costa Rica, pot avea  sau nu escala de o ora in republica Dominicana.Cand am venit prima data nu am avut escala a doua oara am avut escala.

Foarte important daca nu sunteti rezident in Costa Rica trebuie sa aveti bilet dus/intors altfel nu va lasa sa intrati in tara chiar daca aveti biletul de avion si pasaport valid.
Pentru turistii din Canada si USA exista posibilitatea de achizitionare bilete de avión cu destinatia San Jose dar si in Liberia(provincia Guanacaste), aeroportul international Daniel Oduber. Depinde de voi ce anume doriti sa vizitati.Din cercetarile noastre turisti aterizeaza in San Jose, unde petrec 1-2 zile dupa care pleaca catre punctele turistice din  tara.
Voi incepe cu cazarea, urmand punctele de interés din San Jose, inchirieri de masini, achizitionare de excursii, parcuri nationale, gastronomie, taxe, informatii despre cónsulat  si ambasada si alte obiceiuri.

Te poti caza la hotel sau hostel este in functie de bugetul fiecaruia, hoteluri de 3,4,5 stele precum si hosteluri de buna calitate. Se poate face rezervare direct la receptie sau prin site-urile de rezervari turistice: Booking, Hostelworld, Airbnb.  Cazarea se realizeaza foarte simplu si aici nu ca vreau eu sa ma laud, dar impreuna cu prietena mea din Costa Rica, am deschis primul hostel medieval Transilvania Hostel & Catering Events. Suntem  aici pentru voi si va ajutam cu tot ceea ce depinde de noi sa aveti un sejur minunat.

Va putem ajuta sa inchiriati masini sau facem rezervari pentru sejururi sau excursii pentru voi. Daca nu avem alti clienti in hostel pot sa merg cu voi sa va arat centrul orasului care se afla la maxim 10-12 minute de hostelul nostru. Pentru mai multe detalii www.transilvaniahostel.blogspot.com sau Fb Transilvania hostel. Avem cazare pentru orice buzunar, dispunem de camera dubla, single si camera cu paturi etajate, in total 9 locuri de cazare, detalii in linkul atasat.
Puteti citi review-urile despre hostelul nostru pe site-urile de rezervari: Hostelworld, Booking, ne gasiti in Trip Advisor sau  Google Map.

Oferim cazare si mic dejun inclus, pranzul, cina medievala & bauturile se platesc de catre clienti.Dispunem de un muzeu etnografic, gradina spatioasa dotata cu joc de fotbal, exista biliard si alte jocuri pentru petrecerea timpului liber.
Retea WI FI de cea mai buna calitate. Oferim servicii de spalat/uscat rufe contacost. Hostelul este localizatla 14 km de aeroportul international Juan Santamaria, intr-o zona sigura. Suntem pozitionati pe aceeasi strada cu hotelul Radisson Park, 140 de metri in avans si la 5 minute de ambasadaSpaniei. La cateva minute de bulevardul principal  Paseo Colon, unde se gasesc localizate: banci, ATM, KFC, McDonald, Teriaky, agentiile de rent a car. Suntem un hostel deschis la sfarsitul anului trecut, micut, cochet, care pana in prezent am avut peste 100 de clienti(multi romani din diferite parti ale lumii), iar multi dintre ei s-au intors de mai multe ori. Am facut sa spun asa un fel de 2 in 1, turisti vin sa viziteze Costa Rica dar pleaca de la noi cu dorinta si gandul la urmatoarea lor destinatie turistica care este Romania, deci sunt un fel de mic ambasador al tarii noastre aici.

Despre San Jose la pas, se ajunge foarte usor in centrul orasului mergand incet sa poti recepta tot ceea ce vezi. Dupa un mic dejun copios o cafea costaricana merge de minune, stiind ca aceasta tara este pe locul 2-3 la egalitate cu Columbia la productie si export de cafea. Puncte de interés turistic:  Piata Centrala(Mercado Central), Teatrul National, Muzeul de Istorie, Muzeul Precolumbian sau Muzeul Aurului, Muzeul de Jad. Pietele si locurile unde se vand suveniruri sunt de asemenea locuri de atractie turística. Agentiile de turism ofera tur de 1 zi in San Jose, se poate face un tur al orasului si cu autobuzul etajat, dar este cam scump. Putem vedea cladiri vechi frumoase  dar care se pierd in spatele unor constructii cenusii. Din pacate San Jose, nu este o metropola cu zgarie nori sau metrou de ultima generatie, este un oras care si-a pierdut din stralucirea anilor 1970 cand era un fel de perla a coroanei, in care curatenia, ordinea si disciplina erau pe prima linie. Este un oras multicultural in care fiecare participant si-a pus amprenta mai puternic sau mai stangaci.





Achizitionarea de masini este indicat sa se faca aici si nu in tara dumneavoastra prin internet, deoarece apar intarzieri in livrarea masinilor(1-2 zile). Asa ca o data ce esti aici si platest imediat ti se livreaza masina. Acte necesare: permis de conducere,si pasaport valid. Se plateste cu cardul  depozitul(suma care ramane blocata in perioada cat masina este la dumneavoastra si se va debloca si va intra in contul dumneavoastra dupa ce aduceti masina fara defectiuni.), restul sumei. se poate plati si cash. Daca ai intre 21-25 de ani vei plati o suma suplimentara. GPS se achita separat. Lucram cu agentii:Payless, Toyota, Hertz, Avis. Aceste agentii sunt localizate la 5 minute de hostel.

Daca nu aveti un buget generos exista autocare catre majoritatea punctelor turistice. Exista numeroase terminale de plecare a autocarelor in tara( terminal 7-10: catre urmatoarele destinatii: Fortuna, Jaco, Playa Coyote, Nicoya, Montezuma, Monteverde,  Tamarindo, Zarcero (in avenida 7 calle 10)  catre vulcanul  Poas Terminal Cooperatransasi, Alajuela),  Vulcan Irazu (Calle 1-3, Avenida 2), Sierpe, San Isidro (Terminal Tracopa), cat si in strainatate.  Hostelul nostru este situat la 10 minute de terminalul Ticabus si Nicabus cu plecari catre majoritatea tarilor din America centrala.
De asemeni exista transport cu ferrries catre anumite destinatii cum ar fi: Bahia Drake, Isla Chira, Puerto Jimenez, Tortuguero. Detalii la telefon: 2767-6890.Se ia un taxi  pana la terminalul dorit.

Pentru achizitionare de excursii, lucram cu trei agentii foarte corecte cum ar fi: Lands in Love/ Adventure hotel, Expediciones Tropicales Costa Rica este alta agentie de turism care de asemeni ofera diferite tururi in functie de preferintele dvs. Se face rezervare de la hostel, plecare si sosire din fata hostelului.
 Grey Line, Costa Rica, agentie specializata in oferirea de excursii si pachete turistice si Airport shuttle(transport) catre aeroport si de la aeroport(NU este gratuit). Dupa ce faceti rezervarea la hotelul/hostelul dorit discutati si aceste detalii in cadrul rezervarii la detalii.

Parcuri Nationale:. Dupa cum va spuneam aceasta micuta tara are 5% din biodiversitatea mondiala. Mai mult de 25% din suprafața Costa Ricăi este formată din păduri protejate și rezervații.
·          tara are peste 127 de parcuri nationale cum ar fi: Manuel Antonio, Braulio Carrillio,
·         Parcul National Corcovado, Parcul National Tortuguero





(numele Tortuguero se poate traduce cavânătorul de testoase, sau se poate interpreta ca plin de testoase) este căminul maimutei păianjen, howler si a maimutei Capucin cu gâtulalb , a lenesului  cu trei degete. Rezervatia Monteverde Cloud Forest adăposteste




2 000 de specii de plante incluzând numeroase orhidee. Peste 400 tipuri de păsări pot fi întâlnite aici, si peste 100 specii de mamifere.
·         Parcurile Nationale Talamanca si La Amistad,  Parcul National Isla del Coco
·         Zona natural protejată Guanacaste, La Garitta, gradina de orhidee, multe alte flori minunate si papagali.
·         In aceste parcuri si rezervatii naturale se gasesc numeroase specii de păsări protejate (incluzând specii de papagali, tucani, quetzal), varietăti de reptile.
·         Vulcanul Arenal si Tabacon.




vulcanii Poas, Irazu, laguna Botox. Cele doua oceane








Pacific, Atlantic si Marea Caraibilor cu numeroase plaje, cea mai cunoscuta plaja fiind  Jaco sau plaja surferilor unde s-a tinut concursul mundial de surf anul acesta.
·         Porto Viejo la Oceanul Atlantic
·         Cartago 24 km de San Jose,
iglesia(catedrala), care este patrimoniu Unesco si ruínele cetatii
·         Cea mai apropiata plaja de San Jose este la  1 ½ ora, plaja Caldera in apropiere de Puntarenas, unde fac escala vapoarele de croaziera.


Sunt multe locuri interesante de vizitat si unde ramai cu o impresie minunata si iti doresti  sa te reantorci. Deasemeni exista diferite tururi in limba engleza si spaniola, tur de cafea in provincia Naranjo, tur de ciocolata, tur de trestie de zahar.
Cum am enumerat mai sus avem colaborari cu diferite agentii de turist, hoteluri si prestatori de tururi de cafea,  inclusiv noi am fost turisti la aceste obiective pentru a vedea potentialul locului si serviciile oferite de firmele respective. Pentru a ne asigura  de seriozitatea si profesionalismul partenerilor nostri si a va prezenta dumneavoastra  cu mai multe detalii, despre aproape tóate activitatile oferite. Pot sa va prezint  Hotel Love in Lands in provincia San Carlos(San Lorenzo) in apropierea vulcanului Arenal. Din San Jose aproximativ 2 ore, aici puteti petrece o zi minunata plina de adrenalina. In pret intra: transport dus/intors de la hostel , breakfast, pranz si activitati. Cum ar fi:  Canyoning(Waterfall  Rappel),





Cloud forest canopy, rafting, horseback riding, gradina de orhidee,  vizitare proprietate care are peste 25 hectare, adapost pentru animale cu deficiente. Au locuri de cazare in cadrul hotelului daca doriti sa ramaneti peste noapte se poate rezolva, de asemeni hotelul dispune de mese de biliard, futbolín, terase, piscina. O minunata experienta. Se face rezervare telefónica in avans.
Cat priveste activitatile este bine sa retineti urmatoarele aspecte traite pe pielea mea, daca doriti sa practicati rappel(dureaza mai mult de 1 ora), ar fi indicat sa aveti haine de schimb inclusiv incaltaminte deoarece intrati in apa la un moment dat pana la mijloc. Cloud forest canopy



( are 11 coborari pe fir si se urca la picior destul de mult, aproximativ 2 ore).  O pelerina de ploaie este indicata sa aveti de asemeni pantaloni lungi. Daca nu sunteti chiar asa de curajos este bine sa vizitati proprietatea si sa faceti turul de calarie


(aproximativ 1 ora) unde veti vedea o minunata cascada si puteti face multe fotografii si video. Am postat video pe adresa de fb a hostelului, Transilvania Hostel.

Turul de cafea Espirito Santo Naranjo - .vi-l recomandam. Transport cu masina inchiriata San-Jose-Naranjo, aproximativ 50 km, o ora sau daca nu cu autocarul de la Terminal Coca-Cola, calle 16, avenida 1-3. Se face rezervare telefónica in avans. Se viziteaza proprietatea, se degusta la inceput un tip de cafea si incepe prezentarea de la plantarea arborilor de cafea. Seminte, germinare, timp de crestere, plantare, ingrijire. Prezentare diferitelor plante si flori de pe plantatie. Vizitare casa  traditionala si prepararea cafelei cum se facea in timpurile indepartate un ritual foarte interesant. Plantatia este destul de mare, se discuta despre recoltare, diferite tipuri de cafea, prezentare utillaje si chiar prajirea cafelei si.ambalarea acestei. Discutarea despre cafea Arabica si Robusta si felul cafelei verde, taria acestei.









La final exista un magazin de suveniruri de unde va puteti cumpara diferite suveniruri, cafea, lichior cu cafea, plante de cafea. O sapca contra soarelui sau o umbrela este bine sa aveti cu dumneavoastra.

La Garrita – rezervatie de Orhidee, alte multe plante si multe specii de pasari.


La aproximativ o ora si jumatate de San Jose.





Trebuie sa intelegeti ca datorita faptului ca se investeste mult in turism, Costa Rica nu este deloc o tara ieftina asa ca inainte sa veniti calculati bine bugetul sau ne puteti trimite intrebarile voastre si va ajutam cu mare drag. 

Zona  Santa Ana cu minunata gradina botanica si zoologica si nu in ultimul rand orasul Sarchi(Sarci).








Gastronomia, este una specifica zonei caraibiene. Fasole, orez, Pinto, carne de pui, porc, vita, peste, legume. Smantana, spaguetti, oua. Sosuri dulci cu nuca de cocos in zona Atlanticului sau iuti cu tabasco sau jalapeños.  Olla de carne, Casado, Gallo Pinto, Tres leches,  sunt doar cateva mancaruri traditionale pe care le-am descris pe larg in bloggul personal, www.reteteleluisupernico.blogspot.com.




 La capitolul bauturi se consuma cu precadere: Cacique, (gen vodca), rom, bere, diferite cocktailuri, sucuri naturale, mai putin vin. Dar se gaseste de cumparat numai ca nu se consuma ca in Europa. Se pune accent deosebit pe respectarea celor 3 mese, nu se rateaza nici o masa se respecta programul de masa cu sfintenie.
Taxe: Cand se pleaca din Costa Rica se plateste o taxa de 29$, aceasta poate fi inclusa in pretul biletului  de avión sau nu, este in functie de fiecare companie aeriana, este  bine sa intrebati in momentul cand achizitionati biletul.  Calculati-va bine timpul,  cu cate ore ajungeti inainte in aeroport, deoarece daca acesta taxa NU este inclusa in bilet  trebuie platita inainte sa faceti Check In. Eu am avut in fata mea 200 de persoane care trebuiau sa plateasca aceasta taxa si erau doar 2 functionari care incasau, deci atentie.  

Informatii despre cónsulat  si ambasada: Nu exista ambasada a Romaniei in Costa Rica, daca ai problema cu pasaportul si doresti sa il reanoiesti  aceasta operatiune se face la ambasada Romaniei din Mexic, destul de complicat.  Exista un consulat, in Plaza Munoz y Nanne. Daca aveti nevoie de o consultatie  va puteti adresa domnului cónsul onorific  Munoz Nanne, cu o programare telefónica in avans. Dansul vorbeste spaniola si franceza.

Obiceiuri, fiecare zona are calendarul ei cu activitati specifice cu targuri de produse si festivaluri in special in luna decembrie in San Jose exista mai multe festivaluri. De asemeni de Paste sau Saptamana Mare aici este minunat sa vezi procesiunea religioasa.










Sport: Mari iubitori de sport si de fotbal in particular.

Cam asta a fost despre Costa Rica,

sper ca v-am incantat si v-am atrás atentia asupra acestui colt de lume. Va asteptam cu mare drag si ne puteti contacta la aceasta adresa de mail: Contacttransilvaniahostel@gmail.com.

Majoritatea fotografiilor imi apartin. Sunt cateva fotografii atasate preluate de pe internet cu scop ilustrativ si informativ. 

Cu prietenie,

Siang si Nicole

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu