Carte
Coprinzatoare de mai multe retete de bucate si bufet 1865
Editie
ingrijita si adnotata de Simona Lazar, Editura GastroArt
In luna mai
dupa ce m-am intors in Romania,
doream foarte
mult sa reintru in activitatea cotidiana. Dupa o pauza destul de mare
imi era dor sa revad persoane dragi si sa pot
participa la minunate
evenimente carora le-am simtit lipsa cat
am stat in Costa Rica. Eram dornica de acea socializare care ne carecterizeaza
pe noi romanii.
Abia asteptam sa particip la lansarea acestei
carti, unde urma sa fiu inconjurata de persoane cu acelas hobby, Gastronomia, ca act de cultura. Asa se
face ca in an centenar de la Marea
Unire, prin eforturile comune ale celor doi oameni de cultura implicati
Din vremuri
strabune stim ca in aceste tinuturi se acorda o atentie deosebita mancari, inca din timpul domniei lui Petru Cercel 1583-1585, el fiind cunoscut ca primul domnitor care a adus
la curtea sa bucatar strain, sau in 1550-1600 alta carte care era
tiparita acea perioada - Bucatar la
curtea prinipelui Transilvaniei, sa reamintim in perioada lui Constantin
Brancoveanu, se manca cu tacamuri si asa incet incet lucrurile merg catre 1841 cand apare in Moldova prima carte de bucate scrisa de Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi, doi gurmanzi ai acelei
perioade. Exemplele ar putea continua. Dar cum veti citi in prefata semnata de
Simona Lazar, veti gasi minunate detalii desprea acea perioada. Asa ca incet dar sigur ne apropiem de anul
cand Christ Ionnin a publicat aceasta carte.
In cateva
cuvinte cine este Christ Ionnin? A fost militantul din planul secund pentru
Unirea Principatelor Romane. Un om de cultura care s-a aplecat inclusiv ca mai
mari perioadei respective si catre aceasta parte culturala a gastronomiei si
ne-a lasat noua aceasta carte, care a fost retiparita dupa 153 de ani. Ca
retetele acelor timpuri sa ajunga in
casele romanilor avizi de cultura. Cartea cuprinde retete care mai de care mai
interesante unele care se mai gasesc si astazi altele nu prea: Patlagele
impanate, Picere de porc, Cuglof, Coada de berbece prajita, Fazan la frigare.
Retetele
sunt scrise ca in perioada respectiva si trebuie luate ca atare, cantitatile
din retete au fost calculate si transcrise corect de Simona Lazar intr-un
capitol separat in carte pentru a ne face noua munca mai usoara. O carte
interesanta pe care o recomand.
Acum cateva cuvinte despre persoanele care au
facut posibil aparitia acestui eveniment si despre atmosfera.
Cosmin Dragomir este
jurnalist culinar, publisher al site-ului GastroArt si nu in ultimul rand
editorul acestei prime carti. Dorim cat mai multe carti sa fie publicate la
aceasta editura. Stiu ca are in proiect: Harta painii si Harta Ciorbei.
Simona Lazar este poeta, prozator, editor si jurnalista, membra a Asociatiei Ziaristilor
profesionisti. A publicat doua carti de bucate: Retete de Pasti si Retete alese
pentru post si Craciun. A fost redactor
sef la Jurnalul de Bucatarie suplimentul Jurnalului National. Actualmente este
redactor la Radio Romania Antena satelor unde realizeaza emisiuni si rubrici
gastronomice: “Reteta Zilei”, “Focul din
Vatra”, “Sarea in Bucate”(singurul show culinar radiofonic din Romania). Sunt mai multe de spus despre dansa, intr-un
cuvant un om cu o mare cultura si valoare
gastronomica, care a dorit sa o
imparta cu noi cititori.
Evenimentul
a fost frumos, destins, au participat prietenii nostri de la MicroGreens la
eveniment si nu in ultimul rand am degustat un vin bun. Deoarece o mancare
buna merita sa fie servita alaturi de un pahar de vin de calitate. Evenimentul s-a incheiat cu o sesiune de
autografe. Dragi cititori ai blogului meu, va recomand achizitionarea acestei
carti.
Enjoy
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu