Ieri seara am participat la un demo cooking interesant, organizat de Plastor Trading intitulat “ Tescoma con te in cucina”. Evenimentul a
fost sustinut de Alina Boanta (organizator) si chef Johnny Susala iar sponsorul principal a fost Selgros. La
acest eveniment au fost invitati bloggeri
din domeniul culinar iar evenimentul a avut loc in cadrul Horeca School.
Alina
ne-a introdus in lumea Tescoma, asa am aflat
ca Tescoma este unul din liderii mondiali in domeniul ustensilelor de
bucatarie, brandul fiind prezent in peste 110 tari de pe toate
continentele. Compania a fost infiintata in 1992, in Cehia, la Zlin.
Sucursale ale companiei au fost deschise pana in
acest moment in Slovacia, Italia, Polonia, Rusia, Ucraina, Spania, Portugalia,
Germania si China,
Filiala din nordul Italiei este si centrul
de export, de acolo produsele Tescoma pleaca in toata lumea si tot acolo este
sediul echipei de Export Management. Tot in Italia
sunt foarte prezenti pe toate canalele social media, infiintand sau
sustinand emisiuni culinare, organizand periodic workshop-uri cu chefi si
bloggeri culinari, ambasadori ai brandului Tescoma.
In
Cehia, pe langa cel mai mare centru logistic situat langa Praga, este in
continuare locatia laboratorului de design, inovatie si cercetare, unul din
punctele forte ale companiei, cu foarte multe premii la activ, designerii
Tescoma fiind recunoscuti pe plan european si nu numai pentru realizarile lor.
Gama Tescoma acopera cam toate sectoarele
bucatariei, produsele fiind impartite in mai multe categorii dupa cum urmeaza:
- Articole
pentru prepararea mancarii: ustensile si gadget-uri esentiale
(curatator de legume, presa usturoi, polonic, spumiera s.a.m.d.), cutite si
foarfece de bucatarie, tocatoare, sorturi, manusi de cuptor s.a.m.d.
- Vase
pentru gatit:
tigai, oale, vase din sticla termorezistenta
- Articole
pentru copt:
tavi de copt, ustensile pentru copt (rola taiat aluatul, pos, forme de taiat
prajituri, spatule s.a.m.d.)
- Articole
pentru servire:
tacamuri, naproane, servetele, farfurii, boluri s.a.
- Articole
pentru bauturi:
pahare, cani, ceainice, accesorii pentru vin s.a.
- Articole
pentru
depozitarea alimentelor: borcane,
boluri cu capac, cutii alimentare s.a.
- Organizatoare in bucatarie: cuiere,
rafturi, bare din inox, scurgatoare de vase.
Prezenta
brandului in Romania, a inceput
inca din anii 94-95; in 2010 insa s-a decis schimbarea distribuitorului
deoarece cel precedent se concentra pe vanzarea unei game mult prea mici de produse,
„vanand” in special cifra de afaceri si mai putin promovarea numelui Tescoma.
Astazi,
Tescoma se regaseste pe rafturile supermarketului Kaufland – ustensilele
si cutitele Presto, in magazinele Metro – in special cutite Presto si
mai ales in reteaua Selgros, unde exista cea mai buna prezenta a
brand-ului, avand in sortiment ustensile Presto, Space si Space Tone,
accesorii pentru copt – pensule, spatule s.a. – si multe cutite: linia Presto
aproape completa, liniile Precioso si Azza, top de gama in acest moment. PRESTO
– cutite – sunt celebrele cutite cu maner albastru; este gama de entry
level si linia cea mai lunga (peste 20 modele). Exista si cateva articole
din gama PRESTO TONE, care sunt disponibile in 4 culori si au lama de otel
acoperita cu strat antiaderent; in plus, au si teaca de protectie. Beneficiaza
de 3 ani garantie. Aici pot recomanda din proprie experienta cutitul Tescoma de
filetat peste, pe care l-am folosit de mai mult timp.
Dupa
aceasta detaliata prezentare, accentul s-a pus pe cutitele din gama Tescoma. Chef Susala ne-a invatat
pozitia corecta a corpului si mainii cand tai, felul cum tii cutitul in
mana, cate tipuri de cutite exista si
folosirea lor corecta. Dupa introducere
am aflat de la organizatori ca vom pregati doua minunate retete, detaliate mai
jos prin amabilitatea Alinei.
„Cous cous” din conopida cu legume si seminte de pin”
Ingrediente:
- O
conopida
- 2
ardei grasi colorati
-
300 g ciuperci
-
300 g dovleac
- O
ceapa rosie
- O
legatura de ceapa verde
- O
legatura de kale
- O
legatura de patrunjel
-
100 g merisoare
-
100 g seminte de pin
-
3-4 catei de usturoi
- O
lamaie, o portocala
-
Ulei de masine
- Sare si piper proaspat
rasnit.
Mod de preparare:
Semintele de pin se pun intr-o
tava si se lasa sa se rumeneasca foarte putin la cuptor, la 180 grade, maxim 10
minute.
Dovleacul se curata, se taie in
cubulete de cca 1cm si se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt; se
condimenteaza cu sare si piper si se stropeste cu putin ulei de masline, apoi
se da la cuptor pentru cca 20 minute, la 180 grade.
Ciupercile se sterg cu o carpa
uscata sau cu un prosop de hartie (nu se spala!), se taie felii si se soteaza,
impreuna cu usturoiul tocat, sare si piper, intr-un pic de ulei de masline.
Varza kale se
curata de tija, se taie grosier si se soteaza intr-o tigaie, cu foarte putin
ulei si un pic de sare, cat sa se inmoaie putin Se obtine cous-cous-ul din conopida prin una din cele 2 metode: 1. se
trage cu peeler-ul (curatatorul de legume) pe suprafata, razuind astfel
fluorescentele, apoi se desfac eventualele aglomerari cu mana sau 2. se desface
conopida in buchetele cat mai mici, pe cat posibil cu cat mai putina tulpina,
si se toaca la robot pulsand scurt pana cand se ajunge la consistenta boabelor
de cous-cous.
Ardeii si ceapa se taie
cubulete mici, patrunjelul se toaca grosier (ca la tabouleh).
Intr-un vas incapator se
amesteca conopida maruntita cu dovleacul, ciupercile, varza kale, ardeii, ceapa
si patrunjelul; se adauga merisoarele si semintele de pin, se condimenteaza cu
sare si piper si se stoarce sucul de la jumatate de lamaie si jumatate de
portocala sau mai mult, dupa gust. Gasiti foto atasate.
Dupa ce am terminat aceasta
reteta, evident am gustat si era “curcubeu pe cerul gurii” o minunatie. Dar sa
nu uitam ca venea a doua reteta si toti ochii s-au indreptat catre chef Susala
care ne-a invatat cum sa curatam si filetam corect un peste si toate etapele
parcurse pana sa ajungem noi sa avem un fileu in farfurie. Asa ca am urmat cu
atentiile indicatiile ca sa ne iasa un fileu de calitate si sa nu stricam
carnea pestelui cand taiem. De asemeni am scos oasele cu penseta si cheful ne-a
dat mai multe detalii despre alegerea unui peste de calitate. Asa ca am pornit
la drum in prepararea celei de a doua reteta:
Biban de
mare „En papillote”, in stil mediteranean
Ingrediente:
- Un biban de mare pentru 2 portii, la o portie 1 fileul
- Un fenicul
- O lamaie
- Un morcov
- Un ardei gras galben
- Un zucchini
- 5-6 rosii cherry
- Cateva masline
- Cateva capere
- O mana de spanac proaspat
- 2-3 fire de rozmarin proaspat
- 2-3 fire de oregano proaspat
- Un pic de ulei de masline
- Sare si
piper proaspat rasnit
Mod de
preparare
Bibanul se
curata de solzi, se spala bine, se tamponeaza cu servetele de hartie si se
fileteaza; aveti grija atunci cand manevrati pestele intreg si apoi file-urile
sa le mentineti drepte; daca se curbeaza, se rupe fibra carnii de peste.
Feniculul de
taie felii subtiri, pe lungime; lamaile se taie si ele felii subtiri. Zucchini
se taie pe jumatate, se curata de miezul cu samburi si se feliaza la randul
lui. Ardeii se taie fasii, morcovii cubulete mici. Rosiile se taie in doua, iar
maslinelor li se scot samburii.
Pe un
dreptunghi din hartie de copt de 30x40 cm se aranjeaza la mijloc 2-3 felii de
fenicul, 2-3 felii de lamaie, cateva felii de zucchini, se condimenteaza
(atentie! nu exagerati cu sarea pentru ca si maslinele, si caperele sunt
sarate), apoi se aseaza peste legume un file de peste; se adauga deasupra fasii
de ardei, cubulete de morcov, cateva jumatati de rosii cherry, 4-5 masline, o
lingurita de capere, rozmarin tocat si cateva frunze de oregano. Se condimenteaza din nou, se stropeste cu foarte putin
de ulei de masline si se adauga si o mana de frunze de baby spanac.
Se impacheteaza totul in
hartia de copt si se aseaza intr-o tava. Se repeta procedeul si pentru celalalt
file, apoi se dau impreuna la cuptor pentru cca 15-20 minute, la 180 grade. Asa ca acum trebuia doar sa asteptam dar a
meritat dupa cum ve-ti vedea in fotografiile ulterioare.
Voia buna a pus stapanire pe noi si am simtit ca ne cunosteam de
mult timp. La eveniment a participat si jovialul chef Mehrzad pus pe glume. A urmat o intreaga sesiune de shotting si
foto de produs ca sa ii spun asa. Daca
la preparare si gatirea pestelui am fost ajutati de chef Susala la plating a
fost meritul meu(la peste).
Alina s-a intrecut pe ea in organizarea acestui eveniment si ii
multumesc pentru invitatia primita de a participa la acest eveniment. Horeca
School a pus la dispozitie minunata locatie iar chef Susala talentul dansului
de bucatar. In concluzie a fost o seara minunata pentrecuta printre
prietenicare speram sa se repete.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu