vineri, 9 noiembrie 2018

Demo Cooking la Horeca school,




Ieri seara am participat la un demo cooking  interesant, organizat de Plastor Trading  intitulat  “ Tescoma con te in cucina”. Evenimentul a fost sustinut de Alina Boanta (organizator) si chef Johnny Susala  iar sponsorul principal a fost Selgros. La acest eveniment au fost invitati bloggeri  din domeniul culinar iar evenimentul a avut loc in cadrul Horeca School.


Alina ne-a introdus in lumea Tescoma, asa am aflat  ca Tescoma este unul din liderii mondiali in domeniul ustensilelor de bucatarie, brandul fiind prezent in peste 110 tari de pe toate continentele. Compania a fost infiintata in 1992, in Cehia, la Zlin.

Sucursale ale companiei au fost deschise pana in acest moment in Slovacia, Italia, Polonia, Rusia, Ucraina, Spania, Portugalia, Germania si China,

 Filiala din nordul Italiei este si centrul de export, de acolo produsele Tescoma pleaca in toata lumea si tot acolo este sediul echipei de Export Management.  Tot in Italia sunt foarte prezenti pe toate canalele social media, infiintand sau sustinand emisiuni culinare, organizand periodic workshop-uri cu chefi si bloggeri culinari, ambasadori ai brandului Tescoma.



In Cehia, pe langa cel mai mare centru logistic situat langa Praga, este in continuare locatia laboratorului de design, inovatie si cercetare, unul din punctele forte ale companiei, cu foarte multe premii la activ, designerii Tescoma fiind recunoscuti pe plan european si nu numai pentru realizarile lor.

 Gama Tescoma acopera cam toate sectoarele bucatariei, produsele fiind impartite in mai multe categorii dupa cum urmeaza:

- Articole pentru prepararea mancarii: ustensile si gadget-uri esentiale (curatator de legume, presa usturoi, polonic, spumiera s.a.m.d.), cutite si foarfece de bucatarie, tocatoare, sorturi, manusi de cuptor s.a.m.d.
- Vase pentru gatit: tigai, oale, vase din sticla termorezistenta
- Articole pentru copt: tavi de copt, ustensile pentru copt (rola taiat aluatul, pos, forme de taiat prajituri, spatule s.a.m.d.)
- Articole pentru servire: tacamuri, naproane, servetele, farfurii, boluri s.a.
- Articole pentru bauturi: pahare, cani, ceainice, accesorii pentru vin s.a.
- Articole pentru depozitarea alimentelor: borcane, boluri cu capac, cutii alimentare s.a.
- Organizatoare in bucatarie: cuiere, rafturi, bare din inox, scurgatoare de vase.





Prezenta brandului in Romania,  a inceput inca din anii 94-95; in 2010 insa s-a decis schimbarea distribuitorului deoarece cel precedent se concentra pe vanzarea unei game mult prea mici de produse, „vanand” in special cifra de afaceri si mai putin promovarea numelui Tescoma.

Astazi, Tescoma se regaseste pe rafturile supermarketului Kaufland – ustensilele si cutitele Presto, in magazinele Metro – in special cutite Presto si mai ales in reteaua Selgros, unde exista cea mai buna prezenta a brand-ului, avand in sortiment ustensile Presto, Space si Space Tone, accesorii pentru copt – pensule, spatule s.a. – si multe cutite: linia Presto aproape completa, liniile Precioso si Azza, top de gama in acest moment. PRESTO – cutite – sunt celebrele cutite cu maner albastru; este gama de entry level si linia cea mai lunga (peste 20 modele). Exista si cateva articole din gama PRESTO TONE, care sunt disponibile in 4 culori si au lama de otel acoperita cu strat antiaderent; in plus, au si teaca de protectie. Beneficiaza de 3 ani garantie. Aici pot recomanda din proprie experienta cutitul Tescoma de filetat peste, pe care l-am folosit de mai mult timp.

Dupa aceasta detaliata prezentare, accentul s-a pus pe cutitele  din gama Tescoma. Chef Susala ne-a invatat pozitia corecta a corpului si mainii cand tai, felul cum tii cutitul in mana,  cate tipuri de cutite exista si folosirea lor corecta.  Dupa introducere am aflat de la organizatori ca vom pregati doua minunate retete, detaliate mai jos prin amabilitatea Alinei.










 „Cous cous” din conopida cu legume si seminte de pin”

  Ingrediente:
- O conopida
- 2 ardei grasi colorati
- 300 g ciuperci
- 300 g dovleac
- O ceapa rosie
- O legatura de ceapa verde
- O legatura de kale
- O legatura de patrunjel
- 100 g merisoare
- 100 g seminte de pin
- 3-4 catei de usturoi
- O lamaie, o portocala
- Ulei de masine
- Sare si piper proaspat rasnit.

Mod de preparare:
Semintele de pin se pun intr-o tava si se lasa sa se rumeneasca foarte putin la cuptor, la 180 grade, maxim 10 minute.
Dovleacul se curata, se taie in cubulete de cca 1cm si se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt; se condimenteaza cu sare si piper si se stropeste cu putin ulei de masline, apoi se da la cuptor pentru cca 20 minute, la 180 grade.
Ciupercile se sterg cu o carpa uscata sau cu un prosop de hartie (nu se spala!), se taie felii si se soteaza, impreuna cu usturoiul tocat, sare si piper, intr-un pic de ulei de masline.

Varza kale se curata de tija, se taie grosier si se soteaza intr-o tigaie, cu foarte putin ulei si un pic de sare, cat sa se inmoaie putin Se obtine cous-cous-ul din conopida prin una din cele 2 metode: 1. se trage cu peeler-ul (curatatorul de legume) pe suprafata, razuind astfel fluorescentele, apoi se desfac eventualele aglomerari cu mana sau 2. se desface conopida in buchetele cat mai mici, pe cat posibil cu cat mai putina tulpina, si se toaca la robot pulsand scurt pana cand se ajunge la consistenta boabelor de cous-cous.
Ardeii si ceapa se taie cubulete mici, patrunjelul se toaca grosier (ca la tabouleh).
Intr-un vas incapator se amesteca conopida maruntita cu dovleacul, ciupercile, varza kale, ardeii, ceapa si patrunjelul; se adauga merisoarele si semintele de pin, se condimenteaza cu sare si piper si se stoarce sucul de la jumatate de lamaie si jumatate de portocala sau mai mult, dupa gust. Gasiti foto atasate.



Dupa ce am terminat aceasta reteta, evident am gustat si era “curcubeu pe cerul gurii” o minunatie. Dar sa nu uitam ca venea a doua reteta si toti ochii s-au indreptat catre chef Susala care ne-a invatat cum sa curatam si  filetam corect un peste si toate etapele parcurse pana sa ajungem noi sa avem un fileu in farfurie. Asa ca am urmat cu atentiile indicatiile ca sa ne iasa un fileu de calitate si sa nu stricam carnea pestelui cand taiem. De asemeni am scos oasele cu penseta si cheful ne-a dat mai multe detalii despre alegerea unui peste de calitate. Asa ca am pornit la drum in prepararea celei de a doua reteta:


Biban de mare „En papillote”, in stil mediteranean
Ingrediente:




- Un biban de mare  pentru 2 portii, la  o portie 1 fileul
- Un fenicul
- O lamaie
- Un morcov
- Un ardei gras galben
- Un zucchini
- 5-6 rosii cherry
- Cateva masline
- Cateva capere
- O mana de spanac proaspat
- 2-3 fire de rozmarin proaspat
- 2-3 fire de oregano proaspat
- Un pic de ulei de masline
- Sare si piper proaspat rasnit

Mod de preparare
Bibanul se curata de solzi, se spala bine, se tamponeaza cu servetele de hartie si se fileteaza; aveti grija atunci cand manevrati pestele intreg si apoi file-urile sa le mentineti drepte; daca se curbeaza, se rupe fibra carnii de peste.
Feniculul de taie felii subtiri, pe lungime; lamaile se taie si ele felii subtiri. Zucchini se taie pe jumatate, se curata de miezul cu samburi si se feliaza la randul lui. Ardeii se taie fasii, morcovii cubulete mici. Rosiile se taie in doua, iar maslinelor li se scot samburii.
Pe un dreptunghi din hartie de copt de 30x40 cm se aranjeaza la mijloc 2-3 felii de fenicul, 2-3 felii de lamaie, cateva felii de zucchini, se condimenteaza (atentie! nu exagerati cu sarea pentru ca si maslinele, si caperele sunt sarate), apoi se aseaza peste legume un file de peste; se adauga deasupra fasii de ardei, cubulete de morcov, cateva jumatati de rosii cherry, 4-5 masline, o lingurita de capere, rozmarin tocat si cateva frunze de oregano. Se condimenteaza din nou, se stropeste cu foarte putin de ulei de masline si se adauga si o mana de frunze de baby spanac.





Se impacheteaza totul in hartia de copt si se aseaza intr-o tava. Se repeta procedeul si pentru celalalt file, apoi se dau impreuna la cuptor pentru cca 15-20 minute, la 180 grade.  Asa ca acum trebuia doar sa asteptam dar a meritat dupa cum ve-ti vedea in fotografiile ulterioare.

Voia buna a pus stapanire pe noi si am simtit ca ne cunosteam de mult timp. La eveniment a participat si jovialul chef Mehrzad pus pe glume.  A urmat o intreaga sesiune de shotting si foto de produs ca sa ii spun asa.  Daca la preparare si gatirea pestelui am fost ajutati de chef Susala la plating a fost meritul meu(la peste).







Alina s-a intrecut pe ea in organizarea acestui eveniment si ii multumesc pentru invitatia primita de a participa la acest eveniment. Horeca School a pus la dispozitie minunata locatie iar chef Susala talentul dansului de bucatar. In concluzie a fost o seara minunata pentrecuta printre prietenicare speram sa se repete.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu