vineri, 28 iunie 2013

Savarine pentru 10 bucati / 120 g/bucata


Aluat:
220 g de faina,
15 g drojdie proaspata,
200 ml de lapte,
20 g de zahar,
1 ou,
30 ml de ulei,
Sare,
Coaja de lamaie rasa,
 


Sirop:
280g de zahar,
450 ml de apa,
Esenta de rom,

Finisare:
210 g de frisca batuta (smantana pentru frisca peste 32% grasime),
20 g zahar pudra,
Vanilie,
50 g jeleu rosu,
Unt,
 

Mod de Preparare:

Amestecam ingredientele pentru aluat, drojdia o desfacem in putin lapte caldut, adaugam putin zahar, un prah de sare si o lingura de faina si facem o maia, pe care o lasam la caldura pentru a se desface drojdia si a prinde volum. Cand vedem ca are volumul si consistenta dorita, adaugam maiau peste faina, adaugam oul, laptele iar la final uleiul si amestecam aluatul. Aceste care rezulta este un aluat dospit si il vom lasa iarasi in repaus pentru a creste in volum.
 


Cand are consistenta dorita, se vor face mici bile pe care le vom pune in formele de tarte mai inalte care in prealabil au fost unse cu unt. Nu se modeleaza aluatul in forma doar se aseaza. Vom lasa aproximativ 20-25 de minute iarasi savarinele in forma dupa care le vom introduce la cuptor, care a fost in prealabil incalzit. Acestea se vor coace la foc potrivit.

Cat sunt savarinele la cuptor, noi vom face siropul, dupa ce acesta este gata se ia de pe foc iar cand se raceste se adauga esenta de rom, daca o puneam odata cu celelalte ingrediente si-ar fi pierdut aroma.


Savarinele vor creste la cuptor iar cand sunt coapte le scoatem si le lasam sa se raceasca un pic.  Dupa ce scoatem savarinele din forma, baza savarinei o vom da pe razatoare pentru a fi mai poroasa si pentru a absorbi mai bine siropul, asa ca baza va deveni fata prajituri.Cand inca sunt caldute se va trece la insiroparea lor, efectiv introducerea savarinelor in sirop, ar cam trebui sa stea pentru o buna absorbtie 10 minute. Dupa care se scoatem pe un gratar si le lasam sa se scurga de sirop. Daca vi se pare ca nu sunt suficient de insiropate se va repeta inca odata aceasta operatiune.

Ideal ar fi sa le lasam peste noapte. A doua zi putem observa cat de insiropate sunt savarinele. Vom bate bine smantana cu zaharul, vom picura si esenta de vanilie si vom da la frigider.
 

Taiem capacelele savarinelor la treisferturi in partea de sus. Pregatim jeleul in conformitate cu indicatiile de pe pachet. Punem frisca in pos si umplem savarinele cu frisca, adaugam capacele si cu o pensula subtire, trecem jeleu pe capacul savarinei.

Se dau la frigider pentru 30 de minute. Daca doriti sa faceti mai multe savarine, multiplicati reteta.

Pofta Buna.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu