vineri, 16 noiembrie 2018

Christ Ionnin – Bucataria Romana



Carte Coprinzatoare de mai multe retete de bucate si bufet 1865
Editie ingrijita si adnotata de Simona Lazar, Editura GastroArt

In luna mai dupa ce  m-am intors  in Romania,  doream  foarte  mult sa reintru in activitatea cotidiana. Dupa o pauza destul de mare imi era dor sa revad persoane dragi si sa pot  participa  la minunate evenimente  carora le-am simtit lipsa cat am stat in Costa Rica. Eram dornica de acea socializare care ne carecterizeaza pe noi romanii.  

Abia  asteptam sa particip la lansarea acestei carti, unde urma sa fiu inconjurata de persoane cu acelas  hobby, Gastronomia, ca act de cultura. Asa se face ca in  an centenar de la Marea Unire, prin eforturile comune ale celor doi oameni de cultura implicati


doamna Simona Lazar si Cosmin Dragomir, a vazut lumina tiparului cartea: Bucataria Romana publicata de Christ Ionnin in 1865. 

Din vremuri strabune stim ca in aceste tinuturi se acorda o atentie deosebita  mancari,  inca din timpul domniei lui Petru Cercel 1583-1585, el  fiind cunoscut ca primul domnitor care a adus la curtea sa bucatar strain,  sau in 1550-1600 alta carte care era tiparita acea perioada - Bucatar la curtea prinipelui Transilvaniei, sa reamintim in perioada lui Constantin Brancoveanu, se manca cu tacamuri si asa incet incet lucrurile merg catre 1841 cand apare in Moldova prima  carte de bucate scrisa de Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi, doi gurmanzi ai acelei perioade. Exemplele ar putea continua. Dar cum veti citi in prefata semnata de Simona Lazar, veti gasi minunate detalii desprea acea perioada.  Asa ca incet dar sigur ne apropiem de anul cand Christ Ionnin a publicat aceasta carte.
In cateva cuvinte cine este Christ Ionnin? A fost militantul din planul secund pentru Unirea Principatelor Romane. Un om de cultura care s-a aplecat inclusiv ca mai mari perioadei respective si catre aceasta parte culturala a gastronomiei si ne-a lasat noua aceasta carte, care a fost retiparita dupa 153 de ani. Ca retetele acelor timpuri  sa ajunga in casele romanilor avizi de cultura. Cartea cuprinde retete care mai de care mai interesante unele care se mai gasesc si astazi altele nu prea: Patlagele impanate, Picere de porc, Cuglof, Coada de berbece prajita, Fazan la frigare.
Retetele sunt scrise ca in perioada respectiva si trebuie luate ca atare, cantitatile din retete au fost calculate si transcrise corect de Simona Lazar intr-un capitol separat in carte pentru a ne face noua munca mai usoara. O carte interesanta pe care o recomand.
 Acum cateva cuvinte despre persoanele care au facut posibil aparitia acestui eveniment si despre atmosfera.


Cosmin Dragomir  este jurnalist culinar, publisher al site-ului GastroArt si nu in ultimul rand editorul acestei prime carti. Dorim cat mai multe carti sa fie publicate la aceasta editura. Stiu ca are in proiect: Harta painii si Harta Ciorbei.
Simona Lazar este poeta, prozator, editor si jurnalista, membra a Asociatiei Ziaristilor profesionisti. A publicat doua carti de bucate: Retete de Pasti si Retete alese pentru post si Craciun.  A fost redactor sef la Jurnalul de Bucatarie suplimentul Jurnalului National. Actualmente este redactor la Radio Romania Antena satelor unde realizeaza emisiuni si rubrici gastronomice:  “Reteta Zilei”, “Focul din Vatra”, “Sarea in Bucate”(singurul show culinar radiofonic din Romania).  Sunt mai multe de spus despre dansa, intr-un cuvant un om cu o mare cultura si valoare  gastronomica, care a dorit sa o imparta cu noi cititori.
  

Evenimentul a fost frumos, destins, au participat prietenii nostri de la MicroGreens la eveniment si nu in ultimul rand am degustat un vin bun.  Deoarece o mancare buna merita sa fie servita alaturi de un pahar de vin de calitate.  Evenimentul s-a incheiat cu o sesiune de autografe. Dragi cititori ai blogului meu, va recomand achizitionarea acestei carti.


Enjoy


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu