joi, 12 mai 2022

Praga, orasul cupolelor de aur

Vazusem multe documentare interesante despre Praga, dar inca nu ajunsesem in acele locuri, iar cum sunt foarte curioasa din fire mi-am zis gata, aceasta este urmatoarea destintie. Nu am stat prea mult pe ganduri, am facut ceva sapaturi si cautari pe google si am gasit o oferta foarte buna. Eram in noiembrie 2013, iar oferta de transport era oferita de Atlasib iar cazare cu mic dejun la hotel Aron din Praga, deci gata cu bagajele facute si pregatite de drum, Praga here I come.
Era acea perioada de liniste aparenta cand inca nu incepuse forfora pentru cumparaturile de Craciun dar deja se trecuse la impodobirea bradului si mici cumparaturi, urma marea forfota si pregatirea targului de Craciun din Praga. Ca de fiecare data cand plec in calatorii imi fac temele, ce stiam despre republica Ceha si Praga in special: Ea se învecinează cu Polonia la nord, cu Germania la vest, cu Austria la sud și cu Slovacia la est. Capitala sa și cel mai mare oraș, având 1,3 milioane de locuitori, este Praga. Este o democrație reprezentativă parlamentară și pluralistă, membră a Uniunii Europene, a NATO Statul ceh, denumit în trecut Boemia, s-a format la sfârșitul secolului al IX-lea ca un mic ducat în jurul Pragăi, la acea vreme aflată sub dominația Imperiu al Moraviei Mari (care a ajuns la întinderea teritorială maximă în timpul domniei lui Svatopluk I din Casa Mojmír).
Mai stiam despre revolutia din 1968 cand tancurile rusesti au invadat Praga, Ceausescu fiind singurul din blocul pro rus care s-a opus. În noiembrie 1989, Cehoslovacia a redevenit țară democratică prin Revoluția de Catifea. Mai stiam ca inventatorul paratrasnetului era ceh Vaclav Prokov Divis, cunosteam numele echipei de fotbal Sparta Praga, auzisem de Milan Baros, Petr Cech si Dusan Urin fotbalisti celebri. Stiam despre berea Staro Pramen, bine cunoscuta sunca de Praga si minunati coltunasi Svíčková na smetaně⁠, este un fel de mâncare cehesc, constând din carne de vită marinată cu colțunași cehești. De asemeni auzisem de minunata arhitectura a cladirilor si asteptam sa iau pulsul strazii, ca sa zic asa.
Deci aveam multe de aflat si aprofundat in aceasta calatorie. Impreuna cu prietena mea Mioara, pline de optimism si voie buna am plecat la drum. Drumul cu autocarul a fost confortabil si nu am regretat absolut deloc varianta aleasa. In Praga am ajuns dimineata devreme in jur de ora 5 dimineata la autogara si a trebuit sa asteptam pana se deschidea punctul de informare turisti. Cehii sunt oameni draguti si amabili iar la ora indicate pe orar, persoana si-a facut aparitia la punctul de Informare turisti. Am achizitionat Praga Card(pass), in care aveam inclus transportul pe mijloacele de transport si intrarea la anumite muzee sau alte obiective de interes touristic.
Dupa ce ne-au fost date detaliile corespunzatoare ne-am indreptat catre hotel Aron(trei statii de tramvai in vest-ul orasului), chiar daca nu era ora de check-in, au fost draguti sa ne primeasca bagajele si sa ne dea indicatii unde doream noi sa ajungem. Nu prea aveam timp de pierdut deoarece erau multe locuri minunate de vazut atat muzeele cele incluse in Praga Pass sau altele pe care ne doream sa le vizitam, la care ne-am platit noi intrarea dar si multe obiective in aer liber, gen podul Carol
Nu reusesti sa iti dai seama daca este cladirea vreunui muzeu, un sediu de banca sau o casa minunat conservata. Vltava face ca decorul sa fie parca desprins dintr-un peisaj de vis iar podul Carol parca te imbie sa il parcurgi simtind un sentiment de bucurie nemarginita. Este minunat sa poti pasi pe acest loc incarcat de atata istorie si iti poti lua liber cateva minute sa admiri jocul pescarusilor galagiosi. Ma intreb in gand oare cum se pot face aceste minunate croaziere in Paris, Budapesta, Praga, Oslo si la noi?? Daca nu am avea curs de apa, as zice, dar asa? Cum in aceste tari civilizare ale lumii exista aceste carduri de calatorie si la noi nu. Imi aduc aminte de tema mea cand am absolvit cursul de manageri in activitatea turistica, a fost emiterea cardului de calatorie Bucharest Pass, pe care il facusem in doua variante, evident ca a ramas un proiect, uitat in vreun sertar prafuit la minister, dar pe care poate in vezi peste vreo zece ani ca a fost idea vreunui stralucit ministeras, nimic nu este imposibil. Deci era o intrebare retorica, mai bine revin la subictul Praga.
Deci erau atatea obiective de vizitat in timp relativ scurt, asa ca am plecat dis de dimineata hai-hiu prin oras. Castelul Praga si Strada de aur - Castelul Praga reprezinta cel mai mare complex medieval din Europa. Aici sunt pastrate Bijuteriile Coroanei Boemiei. Ridicat în anul 970, acestea a fost, inițial, fortăreață, ca mai apoi să fie transformat, în ceea ce este astăzi. Castelul din Praga servește ca reședință a președintelui Cehiei, fiind folosit de-a lungul timpului ca locuință de către regii Boemiei. Din cadrul complexului fac parte: Catedrala Sfantul Vitus, Golden Lane(Mala Strana), Palatul Lobkowicz si biserica Sfantul George. Pe Golden Lane sau Strada de aur (Zlata Ulicka) exista unsprezece casute istorice, construite chiar in interiorul arcurilor zidurilor castelului, unde sunt expuse armuri, textile medievale si suveniruri. In aceste casute a locuit si scriitorul Franz Kafka, precum si laureatul Nobel, poetul Jaroslaf Seifert. Pretul pentru un bilet de intrare la castel era de 10 euro/2013. Unul dintre cele mai mari obiective turistice, dacă nu cumva cel care ocupă primul loc în preferințele turiștilor care ajung în capitala Cehiei, este castelul din Praga.
După ora 17:00 poți vizita locul gratuit.
Catedrala Sf. Vitus - Catedrala Sf. Vitus (Katedrala svateho Víta) este cea mai importanta catedrala Cehia, construita in stil gotic. Este sediul arhiepiscopiei orasului Praga si locul unde sfinti, regi, printi si imparati ai Boemiei sunt inmormantati. Este cea mai mare si cea mai importantă catedrală romano-catolică din Cehia. Lucrările pentru ridicarea ei au început în anul 1344 și au durat nu mai puțin de 525 de ani, timp în care s-au făcut modificări și îmbunătățiri sau chiar s-au construit părți noi, ceea ce au dus la mixarea mai multor stiluri arhitecturale. Poți observa cum stilul gotic se întrepătrunde perfect cu cel renascentist, iar cel baroc stă foarte bine lângă stilul neo-gotic. Interiorul catedralei este și el unul maiestuos, copleșindu-și vizitatorii cu impozanța sa și cu vitralii impresionante. Biletul de intrare care îți va asigura accesul integral în catedrală costă 23 de euro/2013, însă dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție, poți vedea o parte din impunătorul lăcaș de cult gratuit. Merită să urmărești și schimbul de gărzi, care are loc în fiecare oră, la fix, în intervalul 6:00 – 23:00. Palatul Lobkowicz - Palatul Lobkowicz a fost construit in sec al XVI-lea si a apartinut familiei Lobkowicz, fiind confiscat intai de nazisti, apoi de regimul comunist. Dupa mai mult de 40 de ani de comunism, familia Lobkowicz a devenit iar proprietara palatului , iar in anul 2007 a fost deschis publicului ca centru cultural. Expozitia permanenta cuprinde colectiile printilor si colectiile familiei Lobkowicz, din care fac parte tablouri, arta decorativa, partituri si instrumente muzicale originale. In fiecare zi la ora 13:00, la palat au loc concerte. Biletul costa 8-10 euro .
Centrul vechi - In Centrul Istoric al Pragai (Stare město) veti putea admira Ceasul astronomic, Biserica gotica Tyn, cladirea Storch, una dintre cele mai frumoase din oras, monumentul lui Jan Hus, Teatrul de Stat, unde a fost interpretata pentru prima data opera “Don Giovanni” de Mozart, Primaria Veche si multe biserici istorice printer case si biserica Sfantul Nicolae, Turnul Praului de pusca si Turnul cu ceas. Ceasul astronomic - Ceasul astronomic din turnul vechii, dateaza din sec al XV-lea. Pentru a aprecia acest mecanism complicat trebuie sa asistati la procesiunea celor doisprezece apostoli. Construit în secolul XV, ceasul funcționează fără cusur și astăzi, neavând nevoie de vreo reparație sau vreo calibrare de-a lungul timpului. În anul 2010, praghezii au sărbătorit 600 de ani de la inaugurarea
Din ora in ora, o usita mica se deschide si Iisus inainteaza iar cei 12 discipoli il urmeaza, in timp ce scheletronul bate clopotul. Sub ceasul astronomic sunt 12 medalioane cu semnele zodiacului, adaugate de Josef Manes in 1865.
De asemeni este extraordinar daca te tin picioarele si ai o conditie fizica buna, sa urci pana in varful acestuia si sa faci cateva fotografii panoramice de sus este un sentiment inaltator. A fost ceva inghesuiala dar va spun ca a meritat tot efortul sa ma lupt cu toti chinezii si japonezii dar nu ne-am lasat cotropite. Galeria Nationala din Praga - Galeria Nationala (Narodní galerie) se afla in diverse locatii din Praga, cea mai mare dintre acestea fiind palatul Veletrzní Palac. Istoria galeriei nationale a inceput in secolul al XVIII-lea, cand un grup de aristocrati din Boemia au hotarat sa cultive gustul artistic al populatiei. Colectiile galeriei cuprind opere ale artistilor cehi si slovaci – Guttfreund, Kupka, Fila, Benes, Bohumil Kubista, dar si ale unor pictori internationali – Picasso, Rodin, Gauguin, Cezanne, Monet.
Karluv most - Podul Carol (Karluv most) reprezinta una dintre principalele atractii ale orasului Praga. Constructia podului a inceput in 1357, la ordinele regelui Carol al V-lea si a fost terminat in secolul al XV-lea. Impresionanta structura gotica are o lungime de 516 m, 10 m latime, 16 arce peste Vltava, aparat de trei turnuri si decorat cu 30 de statuete. Legenda spune ca Sfantul Jan Nepomuk. a fost aruncat peste pod pentru ca refuzase sa dezvaluie Regelui Vladislav al IV-lea secretele confesate lui de Regina Sofia. De atunci se spune ca daca atingi crucea care marcheaza locul de unde a fost aruncat, dorinta ta secreta se va indeplini, asa ca era un must do.
Istoria construirii acestui pod are în spate o superstiție cel puțin interesantă, pentru că piatra de temelie a acestuia a fost așezată la ora 5 și 31 de minute în dimineața zilei de 9 iulie 1357. Constructorii au vrut să ducă numerologia la un alt nivel, de aceea au optat pentru înșiruirea cifrelor 13579531, de care erau convinși că le va oferi o stabilitate și o existență mai lungă podului. În plus, meșterii de la vremea aceea au ținut morțiș ca picioarele podului să fie perfect aliniate cu mormântul Sfântului Vitus și locul exact unde apunea soarele la echinocțiu. O istorie mai interesantă decât cea a podului lui Charles nici că putea exista!
Casa care Danseaza - Casa care Danseaza (Tančící dum) este numele dat cladirii Nationale-Nederlanden din centrul orasului Praga, creata de arhitectul ceho-croat Vlado Milunić, in cooperare cu arhitectul canadian Frank Gehry. Creatia este formata din doua turnuri ce par ca se imbratiseaza sau danseaza, de unde denumirea de Ginger & Fred, referindu-se la celebrul cuplu de dansatori Ginger Rogers si Fred Astair. Atat de mult am cautat aceasta cladire ca gata, am zis renuntam, dar cand eram pe pod mi s-a parut ca vad ceva interesant si asa am gasit casa dansatoare. A meritat efortul pana am gasit-o.
Piaţa Havelská Dacă tot ești la câțiva pași de ea, îți recomand să îți rezervi câteva ore pentru cumpărături de suveniruri. Piaţa Havelská este locul de unde poți cumpăra piese de artă la prețuri foarte bune, dar și brelocuri, magneți
Turnul Petřín (Petřínská rozhledna) Praga se mai poate lăuda cu un obiectiv turistic ce pare a fi un Turn Eiffel, care joacă rol de turn de observație. Ce-i drept, dimensiunile sale sunt mai reduse ca ale fratelui parizian, dar aspectul său se apropie izbitor de original. Turnul Petřín veghează peste întregul oraș încă din anul 1930 și pare că se întinde până la cer, deși înălțimea lui nu depășește 63 de metri.
Poți ajunge până în vârf folosind liftul sau, dacă ai o condiție fizică bună, pe scări, însă odată ajuns în vârf fii convins că efortul tău va fi recompensat cu o priveliște unică, oriunde ți-ai îndrepta privirea. Până la turn poți folosi funicularul, pentru a condimenta și mai mult experiența din inima Cehiei. Evident la bafta noastra, surprize-surprize, nu mergea funicularul decat peste o ora, asa ca de a trebuit sa ne bazam pe conditia fizica acumulata. A meritat macar pentru panorama pe care am vazut-o de la inaltimea turnului. Piața Wenceslas (Václavské náměstí), Muzeul National - Muzeul National (Narodní muzeum) reprezinta o asociatie de muzee diverse, cu peste 14 milioane de exponate din sfera istoriei naturale, istoriei, artei, muzicii si literaturii, localizate in zeci de cladiri. Cladirea principala a Muzeului National se afla in piata Wenceslas si este dedicata muzeului de istorie naturala din pacate cand am ajuns noi, tocmai se lucra la fatada cat si in interiorul muzeului iar accesul publicului nu era permis deci am avut bafta maxima.
Turnul prafului de puşcă (Prašná brána,) construit în 1475, turnul prafului de puşcă este una dintre cele 13 porţi ale oraşului, care separă Oraşul Vechi de Oraşul Nou. În secolul 17 aici era depozitat praful de puşcă, de unde şi-a primit şi numele. Trebuie să urcaţi 186 de trepte pentru a ajunge până în vârf, noi nu am indraznit, eram deja obosite. Am fost la Observatorul din Praga, unde am vazut multe exponate interesante, ne-am cantarit vazand ce greutate avem pe diferite planete, am vazut meteoriti si am aflat lucruri interesante despre sistemul solar.
Celelalte muzee platite(neincluse in card) costau intre 10-20 de euro. Am vizitat Muzeul de ceara, sincer nu a fost ceva wow dar ne-am zis sa ne distram de ce nu, aveam timp suficient. A urmat muzeul fantomelor, ceva kitsch dar dragut. Am ras maxim la muzeul sexului, sa nu il ratati ca merita vizitat dar nu cu minori in preajma. Muzeul oglinzilor, acele oglinzi pecare le stiam din copilarie care ne deformeaza in diferite feluri, dar care ne face sa ne amuzam teribil.
Dacă ajungi în Malá Strana, trebuie neapărat să bifezi și cea mai îngustă stradă din capitala Cehiei, te vei distra pe cinste. De asemeneni mai avem biserica Sf Nicolae si Biserica Tyl.
Pentru mai multe zile in Praga cumpara un Card Praga care permite folosirea gratuita a transportului public (metrou, autobuz si tramvai) si intrare gratuita sau discounturi la biletele de intrare pentru numeroase obiective turisitce din oras. Cardul Praga este valabil timp de 4 zile, nu este transferabil, iar pretul unei card este de aproximativ 65 euro pentru adulti (full), 56 euro pentru 3 zile sau 46 euro cu folosinta 2 zile. Daca preferi tururile de tip hop-on/hop-off bus, biletele porneau de la 10 euro de persoana si includ diferite trasee de vizitare a orasului. O alta varianta buna de a vedea orasul este o calatorie cu vaporasul pe raul Vltava. Pretul unei calatorii porneste de la 10 euro sau achizitionarea unu tur ghidat. Praga este un oras accesibil oricarui calator. Atata timp cat nu alegi pub-urile irlandeze, o halba de bere va costa in jur de 1euro, iar masa la un restaurant cochet va ajunge la aproximativ 10-15 euro. Scurta in lungime, dar lunga in istorie, Strada de Aur, cea ingusta de la capatul Castelului Praga, este unul dintre cele mai frumoase locuri din Europa pentru a face cumparaturi de suveniruri.
Tot la capitolul shopping, Praga este intesata de magazine ale designerilor locali, adevarate bijuterii nedescoperite. Centrul vechi este o alegere buna pentru cumparaturi in sezonul reducerilor in Europa. Pietele de Craciun din Praga au loc in Centrul Vechi si Piata Wenceslas. Praga culinara. Ce mancaruri sa nu ratezi La capitolul mancare, cehii mananca des Koleno, un ciolan de porc gatit in sos de bere neagra, alaturi de legume murate, paine neagra ceha si diferite sosuri. Mancarea stradala preferata este Bramboraky, un fel de placinte din cartofi, prajite in ulei. Carnati, Sunca de praga din ciolan, varza murata si cartofi in diferite feluri. Noi am incercat si mancarea stradala dar si miculetele restaurante familiare, in care am mancat acei faimosi coltunasi si tocana in bol de paine.
Cam asta a fost despre Praga, la ora stabilita eram in autogara si ne-am intors cu autocarul Atlasib, fara nici o problema. Recomand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu