vineri, 3 iunie 2022

Oslo, "the blue and the green the city between"

In fiecare an imi face placere sa calatoresc la Oslo de cel putin doua ori pe an, fiica mea este stabilita acolo de vreo 13 ani asa ca imbin utilul cu placutul si de fiecare data mai vad si invat ceva interesant. De asemeni pot vedea cum a evoluat orasul in acesti ani si cum evident totul este de la an la an mai bun. Poate la fel de scump dar este un raport corect pret /calitate. Perioada cea mai draga mie este in jur de 17 mai cand norvegienii sarbatoresc ziua nationala si este un adevarat spectacol care merita privit. Iar a doua perioada este in jurul anului nou, cu forfota sarbatorilor si pregatirile pentru targurile de Craciun. 2021, anul trecut am plecat in luna iunie, pe langa Oslo am vizitat si partea de vest adica fjordurile din zona Geiranger, ne-am continuat drumul spre Skjael, Donfossa, Loen, muntele Dansibba. Asa ca de aceasta data Alexandra a alocat mai mult timp plecarilor decat in Oslo. A fost o excursie de neuitat cu locuri minunate, cu panorame pe care poate le vezi odata in viata si te lasa fara suflare cat de frumoase sunt. Drumul din Oslo catre aceste locatii este lung peste sase ore de mers cu masina si necesita multa atentie, deoarece este in zona muntoasa. Sfat: imbracati-va bine, deoarece veti fi la o altitudine de peste 1500 de metri si chiar si in luna iunie a fost destul de frig. Dar merita sa tremuri putin pentru aceste minunate panorame. Voi cauta sa nu va pierd in prea multe detalii ci numai ce este esential.
Drumul nostu a inceput din Oslo, am mers destul de mult cu masina dar a meritat deoarece am vazut multe cascade si caderi de ape, precum si minunate locuri pentru a face fotografii. Daca era dupa mine opream mai des dar a trebuit sa ma conformez ca altfel intarziam la destinatie. Excursia se intindea pe doua zile si trebuia sa vedem cat de mult posibil chiar daca locatiile nu erau de fiecare data aproape.
Asa ca ne-am structurat drumul din Oslo spre Geinreger Skywalk panorama de pe muntele Dalsibba, a urmat, Geinregerfjord, plimbare prin orasel, pranzul si plecarea catre Skjak, cina si cazarea. A doua zi urmand sa plecat catre Donfoss, Loen plimbare cu telecabina, de aici catre Lom, Bergomsrunda(tiroliana), plimbare prin oras, vizitarea bisericii locale si spre Oslo.
Cea mai înaltă vedere a fiordului din Europa de pe șosea - 1500 de metri Imaginați-vă stând pe un vârf de munte, inhalând aer curat de munte și bucurându-vă de priveliștea munților cu zăpadă, a Patrimoniului Mondial UNESCO și a fiordul Geiranger.
Geiranger Skywalk a fost deschis în 2016, noua platformă de vizionare a Muntelui Dalsnibba a fost deschisă oficial în august 2016. Datorită suprafeței sale ingenioase a podelei și balustradei de protecție din sticlă oferă priveliști inedite, Geiranger Skywalk vă oferă o senzație de plutire – deși, desigur, sunteți perfect în siguranță. Te poți de vederi magnifice la Geiranger și la fiordul de dedesubt, precum și la munți și ghețarul Blåbreen. Pentru a ajunge la Dalsnibba, urmați drumul Nibbevegen, unul dintre cele mai ambițioase proiecte de construcție de drumuri văzute vreodată în Norvegia. Drumul este considerat unul dintre cele mai importante simboluri ale turismului din Geiranger, iar excursia până la Dalsnibba este o experiență în orice moment al sezonului estival. Las fotografiile si video-urile sa va povesteasca mai mult. https://dalsnibba.no
Dupa aceasta a urmat coborarea si imbarcarea pentru croaziera Geirengerfjord. Aceasta croaziera costa intre 35-45 de euro, dureaza o ora si cinci minute si are mai multe opriri la insulele din jur. Preturile pot diferi in functie de ce ambarcatiune luati. Nu se serveste pranz pe vapor dar se poate comanda cafea.
Pregatitiva aparatele ca veti vedea si fotografia minunate caderi de apa care au nume semnificative. Ajungem in zona celui mai frumos si spectaculos fiord novergian - fiordul Geiranger (patrimoniu UNESCO) si pornim intr-o croaziera de vis unde puteti admira pitoresti ferme montane, impresionantele cascade inspumate ca: Dei sju systrene sau "Cele sapte surori", Brudesløret "Voalul miresei", Friaren "Petitorul", dar si peisajele de vis oferite de piscurile muntilor acoperite de zapada si scaldate de razele soarelui, cum veti vedea in videourile atasate. https://www.geirangerfjord.no/geirangerfjord-sightseeing-5
Dupa aceasta minunata croaziera, am luat oraselul la pas ca sa descoperim produsele locale, sa gustam ciocolata si cafeau si evident sa servim pranzul la restaurantul Olebuda, http://www.olebuda.no/. Unde ne-am delectat cu niste preparate minunate si apetisante. Ne-am mai plimbat vreo jumatate de ora si a trebuit sa ne imbarcam catre locul de destinatie finala a acestei seri si anume Reinheimen Lodge, Skjak, Nordberg. La fiecare punct touristic va voi atasa linkuri.
Am ajuns la destinatia noastra dupa vreo ora si jumatate si am avut de ales cazare in camera normala sau in iurca, as fi incercat variant doi dar nu m-au lasat asa ca a ramas la varianta unu. Dupa ce am despachetat, ne-am pregatit de cina pe malul lacului, unde am testat aproape toate branzeturile si mezelurile norvegiene alaturi de un pahar de Hugo, gin, Campari orange sau aperol, fiecare cu gustul lui. https://www.booking.com/hotel/no/reinheimen-lodge.en, Address: Skjåkvegen 2839, 2690 Nordberg, Norway.
A doua zi am luat micul dejun si ne-am continuat drumul catre o alta locatie minunata cu ape involburate si privelisti de vis. Auzisem ca aceasta locatie este foarte cautata vara, pentru preturile foarte bune, de asemeni aveau doua piscine unde copii se distrau in voie si de asemeni ofera si ore sau cursuri de pescuit contra cost. Campingul Dønfoss este situat in apropierea cascadă Dønfossen, într-un cadru natural de-a lungul R.V. 15 din municipalitatea Skjåk.
Am intrebat mai multe detalii si am aflat urmatoarele, ca au pus un mare accent pe faptul că totul ar trebui totul să fie construit din materiale tradiționale precum piatra și lemnul. Piscina este construită în mod natural la doar câțiva metri distanță de cascadele zgomotoase. Au o capacitate mare de cazare (202 locuri), pentru rulote. De asemeni se pot monta si corturi.
Locurile de corturi existente au fost îmbunătățite cu mai multe prize de curent și stâlpi de lumină. Ofera de asemeni 14 cabine, 10 mari și 4 mici, toate construite în stil tradițional norvegian, cu materiale realizate manual, acoperișuri din iarbă și toate includ echipamente moderne. Pe lângă cabane, sunt si 5 apartamente, fiecare de 45 m², dintre care două au un dormitor și 3 cu două dormitoare. Toate sunt dotate cu ustensile de bucătărie, mașină de spălat vase, televizor, duș, toaletă și terasă cu mese/bănci. Este foarte recomandat ca cabanele și apartamentele să fie rezervate în avans din cauza cererii mari. Facilitățile de la campingul Dønfoss includ o piscină mare și o piscină pentru copii, ambele situate la câțiva metri de cascada Dønfoss. Au restaurant propriu cu vedere la piscină și la cascada Danfoss. Beri, vinuri și mâncăruri simple sunt servite în acest peisaj spectaculos pe tot parcursul sezonului de vară principal. WIFI este disponibil în tot campingul pentru o mică taxă suplimentară.Noi am facut cateva fotografii, am baut o cafea si am mancat o felie de pizza cat am admirat privelistea, ne grabeam sa ajungem in timp catre celelalte locatii Dønfoss Camping, puteți utiliza una dintre Adresă: Dønfoss Camping, Nordberg Solside 964, 2693 Nordberg, Norvegia Telefon: +47 612 14 898, Fax: +47 612 14 946, E-mail: info@donfosscamping.no. Urma orasul Lom. Acesta este o municipalitate din comitatul Innlandet, Norvegia. Este situat în cartierul tradițional Gudbrandsdal. Centrul administrativ al municipiului este satul Fossbergom Bergomsrunda este o călătorie plăcută dus-întors prin Satul Parcului. Bergomsrunda este o călătorie plăcută dus-întors pe jos, prin Parcul Național Satul Lom. Runda duce prin sat și vă duce la obiectivele turistice din și în jurul centrului. Drumul dus-întors este de 2,5 km.
Lom este renumit pentru caracteristicile arhitecturale. Pe podul de lemn, construit la fel ca primele poduri vreodată, te apropii de apa dătătoare de viață, pe drumul de la ghețari la ocean. Fossheim Stone Center are colecții unice de minerale din întreaga lume. Maiestuoasa biserică din doage de lemn de la Lom povestește despre istorie, cu 850 de ani înapoi în timp. Peste drum găsești Centrul Montan Norvegian cu expoziții și informații despre natură și condițiile de viață din regiunile montane de-a lungul istoriei.
În călătoria dus-întors, vii și la Presthaugen. În mijlocul zonei liniștite ale parcului, veți găsi muzeul local în aer liber, Lom Bygdemuseum, care oferă cunoștințe despre vremuri trecute. Centrul satului Lom National Park este înconjurat de trasee frumoase de drumeții. Tronoberget este una dintre multele drumeții montane ușor accesibile - aproape de Parcul Național Reinheimen Din vârful Tronobergetului puteți vedea părți din Zona de Conservare a Peisajului din Valea Finndalen și Parcul Național Reinheimen. Dupa ce am vizitat cam tot ce se putea, fetele sau gandit ca ar fi minunat sa faca o plimbare cu tiroliana deasupra apei involburate a raului Bovra, eu evident ramanand sa filmez.
Placuta si interesanta experienta, am vizitat biserica medievala din lemn
si cimitirul, muzeul Fossheim Stone Center si amfacut fotografii pe podul de lemn. Biserica din doage de lemn din Lom dateaza din 1158. Biserica este încă folosită ca biserică principală din Lom. În interiorul bisericii veți găsi o mare colecție de picturi din anii 1700 și o mulțime de sculpturi frumoase din acant. De-a lungul timpului biserica a fost reconstruită și mărită de mai multe ori. Când biserica a fost restaurată pentru prima dată în anii 70, a existat o oportunitate pentru săpături ample. S-au făcut câteva descoperiri interesante de marcă de pelerinaj, doage de rune, documente de pergament și cel mai mare total de monede găsite în Norvegia de 2.245 de monede. https://en.wikipedia.org/wiki/Lom,_Norway. Ne-am continuat calatoria catre Loen, ultimul punct al excursiei noastre, dupa care urma drumul catre Oslo. Loen este un sat din municipalitatea Stryn din comitatul Vestland, Norvegia. Este situat în partea interioară a regiunii Nordfjord, la capătul cel mai de est al Nordfjorden. Loen este situat la aproximativ 6 kilometri nord de satul Olden și la aproximativ 11 kilometri, sud-est de centrul municipal Stryn. Lacul Lovatnet este situat chiar la sud-est de satul Loen. Hotelul Alexandra a fost înființat în Loen în 1884. Biserica istorică Loen este, de asemenea, situată în sat.
Loen Skylift este un tramvai aerian(funicular) din Loen din Stryn, Norvegia. Telecabina urcă 1.011 metri, până în vârful Muntelui Hoven, deasupra Nordfjord-ului. Viteza maximă este de 7 metri pe secundă .Cu un gradient de până la 60°, este unul dintre cele mai abrupte din lume. Media este de 45°. Telegondola se află la 170 de metri deasupra solului cel mai înalt. Este primul tramvai aerian instalat în Norvegia de la Hangursbanen în 1963.
Loen este situata la 2,5 ore de Ålesund, la 4,5 ore de Bergen și la 6 ore de Oslo cu mașina. Începeți ascensiunea către Mt. Hoven (1011 m) cu telecabina chiar lângă fiord. Când ajungeți la restaurant, veți avea vedere panoramică de 210 de grade cu vedere la Muntele Skåla și lacul Lovatnet în est, ghețarul Jostedalsbreen și satul Olden în sud și Nordfjord-ul care se îndreaptă spre Stryn.
Panarama te lasa fara cuvinte, am facut cat de multe fotografii am putut. Pretul 55euro per adult. In cadrul hotelului Alexandra, exista restaurant, gift shop, loc de joaca pentru copii. Am servit cina la altitudine de 1000 metri, simturile fiindu-ne delectate nu doar de minunatele preparate cat si de aerul curat si privelistea inebunitor de frumoasa.
https://www.nordfjord.no/loen-skylift https://loenskylift.axess.shop/Shop/Index/en/61601?fbclid=IwAR2bKNPfEw5AuZlYYKtd4u_OSMr8ixL6U8tLYZBQhY1xPEbUpxOyiwtWN9Y
Dupa tot acest traseu urma returul in Oslo si o pauza bine meritata. Mai aveam doar doua zile si inca nu luasem Oslo la picior mai aveam multe de vazut si vizitat. In fiecare an imi face mare placere sa merg in Aker Brygge si sa privesc vapoarele sau yachturile parcate, blocurile cu arhitectura futurista in care un apartamement costa destul de mult si care vine la pachet cu un loc de parcare pentru yacht, asa da viata. Imi place forfota din port si de ce nu privelistea cu fortareata Akershus in departare. Dar sa nu uitam de trambulina international de sarituri cu skiurile din zona Holmenkollen, care este o poartă către Nordmarka, una dintre cele mai populare zone de agrement din oraș. Tryvann și Frognerseteren sunt puncte de plecare excelente pentru drumeții și excursii vara și iarna deopotrivă. Pe lângă peisajele frumoase, cea mai mare atracție din Oslo este situată aici; Muzeul de schi Holmenkollen și săritura cu schiurile. Trambulina se afla la 500 de metri deasupra nivelului mari si aici se desfasoara concursurile internationale de sarituri cu schiurile. Evident ca fetele nu au ratat, o plimbare cu tiroliana. De aici si citatul din titlu, asa este privita aceasta trambulina si orasul in sine intre cer si vegetatia de un verde intens.
Asa ca maine aveam sa vizitam aceasta zona, la pranz aveam rezervare la Tullins Caffe, iar seara la restaurantul Brasilia(unde se mananca numai carne)traditional Brasilian BBQ, adresa: Kronprinsesse Märthas plass 1, 0160 Oslo, https://brasilia.no/
Deci ziua a inceput cum planificasem si am trecut la vizitarea, teatrului National, primariei, parcul, strada Karl Johan cu diferitele magazine. Am mers pana la palatal regal si am ajuns in port. Iar de acolo ne-am indreptat catre Tullins Caffee, adresa: Tullins gate 2, 0166 Oslo, https://tullins.no/ Eu am ales Chicken Tikka Masala cu paine naan, alaturi va atasez linkul cu meniul: https://tullins.no/meny. Este un restaurant norvegian-pakistanez, cu un patron extraordinar de serios, dragut si amabil. Ne-am simtit foarte bine aici si cu siguranta vom reveni.
Dupa pranz ne-am gandit sa achizitionam o croaziera OsloFjord. Aceasta dureaza doua ore si este in jur de 40 de euro de persoana. Vaporasul are mai multe opriri la insulele din vecinatate. Pe vapor se poate comanda: pranzul, cafea si bauturi racoritoare. Sfat faceti rezervarile in avans. Acesta este vaporasul pe care il luati si puteti ajunge pe insula Bygdoy, sa vizitati: muzeul Folclorului, muzeul marinei, muzeul Fram, muzeul Kon-Tichi, muzeul Holohastrului si muzeul vaselor vikingilor. Toate acestea sunt incluse in Oslo pass, asa ca mai bine achizitionati un card, in care este inclus si transportul. Am simtit vantul prin parul nostru iar soarele ne imbia cu razele lui, era asa bine sa stai si doar sa privesti in zare la albastrul infinit. Incet, incet am plecat catre destinatia finala, unde urma sa servim cina, restaurantul Brasilia. Un loc inedit si interesant daca esti mare mancator de carne. Servirea produselor de carne se face pe sabii, iar ospatari fac un adevarat spectacol. Sunt diferite garnituri care se potrivesc si trebuie sa alegi intelept, deoarece ospatarii tot vin la masa ta si te imbie cu diferite produse din carne. Cand nu mai poti trebuie sa intorci cartonasul de pe masa ca sa stie ca gata esti stop joc si nu mai poti manca. Gata eram deja prea plina ca sa zic asa, maine era penultima zi iar paimaine plecam deci bye-bye Oslo pana la anul. Dar mai aveam o zi si evident Alexandra iar s-a intercut pe ea, maine urma sa mergem sa vizitam Villa Malla, Stranda 3, 3480 Filtvet, www.villamalla.no. Din Oslo am facut aproximativ o ora. Villa Malla este in Filtvet, in peninsula Hurum, care a avut o poziție centrală atunci când traficul maritim era legătura dintre ambele maluri ale fiordului Oslofjord, iar aceasta constă dintr-un peisaj de coastă frumos nealterat și sate fermecătoare din sud. Aici se gasesc orașele Filtvet si Tofte.
La Filtvet se poate ajunge ușor cu barca în timpul verii și începem de la debarcader de unde avem vederi minunate spre Son și spre Filtvet Fyr. Urmați Strandveien pe lângă casele mici către Farul Filtvet și frumoasa plajă albă unde puteți închiria jet de apă, kaiace, puteți înota și face plajă și vă puteți bucura de o înghețată bună de la barul de înghețată. Pe cealaltă parte a farului este o zonă verde frumoasă cu bănci de agrement care se pot inchiria.
Ni s-a spus că Filtvet este port încă din Evul Mediu unde se făcea încărcare și descărcare de mărfuri și exporturi de cherestea. Din anii 1740 până în anii 1770 au fost operate în trei mine de fier lângă Filtvet. Acestea erau deținute de fabricile de fier Moss și erau situate pe sau lângă Husebykollen. Mineritul a încetat și marinarii s-au stabilit la Filtvet. Continuand activitatile de pescuit si dezvoltand turismul in zona, asa au aparut locatii ca Vila Malla. Sunt si alte locuri de cazare nepretentioase si cu mai putine stele, adica casele localnicilor, care se inchiriaza la preturi mai mici. La Villa Malla se serveste meniu mediteraneean, european dar si produse locale. Dupa ce am mancat a urmat o sesiune de fotografii si cam aceasta a fost excursia noastra, ne intorceam la Oslo si deja aveam bagajele facute pentru a doua zi spre Bucuresti. Deja ne gandeam la excursia Oslo 2022 care nu a intarziat sa apara, voi reveni si cu povestirea din 2022 in maxim o saptamana. Pana atunci va doresc lectura usoara si sa calatoriti unde va doriti voi, prieteni calatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu