500 g fasole alba boabe,
2 ceape mari ,
4 catei de usturoi,
1-2 morcovi medii,
½ de telina,
2 foi de dafin,
1 lingura sare cu gust de
afumatura( Se gaseste la Afi Cotroceni),
Ulei,
Cimbru,
Pentru decorul de ceapa:
2-3 cepe,
½ lingurita boia dulce de ardei si ½
de lingurita de boia afumata,
Sare dupa gust,
Putin sauce dulce-acrisor,
Mod de preparare:
Fasolea se va curata de impuritati, o alegem bine si o spalam. O punem la inmuiat
cu o seara inainte de-a o pregati.
A doua zi aruncam apa in care a stat fasolea si ne vom apuca de lucru dupa
cum urmeaza.
Pregatim legumele, curatam ceapa si o vom taia marunt si cu telina si morcovul
procedam la fel(le putem taia marunt sau cubulete). Luam o cratita(oala) de 5
litri adaugam 3 litri de apa, o lingurita de sare si adaugam fasolea si
legumele si lasam sa fiarba. Adaugam foile de dafin si putin cimbru. Incercam
din cand in cand fasolea sa vedem daca este fiarta.
Luam usturoiul, il curatam si il zdrobim. Daca fasolea s-a fiert o scoatem
si o punem intr-o strecuratoare, pastram din lichidul in care a fiert dar nu
tot lichidul, surplusul se va arunca.
Fasolea o vom zdrobi in doua etape, prima data intr-o sita(strecuratoare)
deoarece vor ramane multe coji pe care le vom arunca si de abia dupa aceasta
etapa vom pune fasolea rezultata in robot si o vom mixa bine. Adaugam
usturoiul, sare si putin ulei si continuam mixarea pana se va omogeniza bine.
Daca este prea uscata mai adaugam din lichidul in care a fiert dar nu puneti
mult de la inceput doar completati daca este nevoie.
Concomitent ne vom apuca sa pregatim si ceapa calita care va fi aranjata
deasupra fasolei. Tocam ceapa si o punem la calit in ulei cand este translucida
adaugam boia si lasam sa prinda si culoare, adaugam si sosul dulce-acrisor,
asteptam sa se combine savorile dupa care o scoatem din tigaie si o vom adauga
peste fasole.
Fiecare poate decora dupa gustul lui.
Pofta Buna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu