Blat:
200 g faina,
50 g faina de
migdale,
125 g unt,
100 g de
zahar pudra,
2 galbenusuri de ou,
2 linguri
de apa rece,
Crema:
500 ml lapte,
5 galbenusuri,
200 g de zahar,
100 g de amidon,
Juice si coaja de la 3-4 lamai,
* optional esenta
de lamaie,
Decor:
Inghetata,
Menta/ busuioc,
Sos de ciocolata,
Ne apucam de
pregatirea tartei, cernem faina, spalam ouale, untul trebuie sa fie la
temperatura camerei.
Separam galbenusurile
de albusuri si adaugam zaharul peste galbenusuri. Incepem sa amestecam
ingredientele, adaugam cel doua tipuri de faina si untul peste celelate
ingrediente si incepem framantarea. Adaugam putina sare si apa. Framantam si
vom obtine un aluat sfaramicios. Punem aluatul in folie de plastic si dam la
frigider pentru 30 de minute, timp in
care ne vom ocupa de crema.
Radem coaja de
lamaie dar atentie sa nu ajungem la partea alba deoarece este foarte amara.
Stoarcem si lamaile. Punem laptele la foc mic(aproximativ 350 ml), separat
amestecam galbenusurile cu zaharul si ulterior cu amidonul, adaugam si restul
de 150 ml de lapte si amestecam. La
final adaugam coaja si zeama de lamaie dupa care punem pe foc peste laptele
caldut. Nu lasam
nesupravegheat deoarece se poate lipi. Cand are consistenta dorita o luam de e
foc.
Luam
aluatul din frigider, pregatim o forma de tarta o ungem cu unt si presaram
faina, intindem aluatul in forma, modelandu-l si taiem surplusul. Intepam cu
furculita blatul sa nu se umfle, iar deasupra asezam o foaie de pergament si
fasole pe ea, pentru a pastra forma tartei. Dam la cuptor 15 min la T180.
Scoatem
tarta din cuptor si o lasam cateva minute sa se raceasca, dupa aceea punem crema.
Din aluatul ramas facem un
grilaj si acoperim tarta si o mai dam 15 minute la foc potrivit. Inainte sa o
scoatem incercam daca sii grilajul este facut, daca nu mai lasam suplimentar.
Scoatem tarta si
o lasam sa se raceasca, se serveste cu o lingura de inghetata, sos de ciocolata
si menta/busuioc.
Pofta Buna.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu