Vreau sa ii
multumesc prietenei mele Sidonia Toncean, ca mi-a dat aceasta reteta. Am
inteles ca este a mamei ei, deci si mai veche asa ca trebuie pastrata si
transmisa mai departe din generatie in generatie. Multumesc Sidi. Mai jos gasiti reteta din jumatate de
cantitate cum am facut eu.
Ingrediente:
500 g de
faina, 2 oua(1 ou pentru uns deasupra), 100 g de unt, 60 g de untura(2 linguri)
100 g de smantana 20% grasime, ½ lingurita de zahar si 1 ½ lingura de sare, 1
pliculet de drojdie uscata(7g).
Pentru
decorarea covrigeilor am folosit: 50g mac, 50 g susan combinat alb/negru si 50
g cascaval.
Mod de preparare:
Cernem faina si facem o gropita in mijloc. Pregatim
untul care este la temperatura camerei si il taiem cubulete. Pregatim o maia din 2 linguri de faina,
drojdia si zaharul, peste care adaugam apa calduta cat sa se activeze drojdia.
Lasam 15-20
de minute sa creasca. Dupa ce a expirat timpul si a crescut aceasta maia se va
adauga in faina si incorpora.
Adaugam si
celelalte ingrediente si amestecam. Sa nu uitati sa adaugati sarea.
Trebuie sa
avem un aluat care se desprinde dupa mana dupa ce l-am framantat. Formam bila
de aluat si o lasam la caldura sa creasca(dospeasca) aproximativ 1 ora.
Luam aluatul
si il divizam in 2-4 parti. Dupa care incepem sa intindem foaia, aceasta va
trebui sa NU fie subtire deoarece se
vor arde covrigeii imediat.
Grosimea
ideala cum mi-a spus Sidi trebuie sa fie de 5-7 mm. Intindem foaia si vom taia
cu forma speciala. Punem hartie de copt in tava si adaugam covrigeii. Ii vom
unge cu ou pe deasupra si presaram: mac, susan, cascaval. Dupa care dam la
cuptorul preancalzit, eu l-am dat la treapta 4 la gaz si s-au copt frumos, cred
ca au stat 15 minute, dar verificati este in functie de cuptorul vostru.
Mie mi-au
iesit 82 de covrigei(3 tavi). Intr-o 100 de grame intra aproximativ 10-11
covrigei. Sper ca v-am raspuns la intrebari si spor la treaba.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu