luni, 7 ianuarie 2013

Tort Cuib

Blat: 4 oua 200 g faina 160 g de zahar 25 ml ulei Crema: 450 g de ciocolata neagra(cuvertura) peste 55% cacao 350 ml frisca lichida 250 g de zahar 1 fiola esenta de rom sau vanilie(sau semintele de la o pastaie de vanilie) Zmeura, mure, coacaze Fulgi de migdale Sirop: 200 ml de apa 150 g de zahar cateva picaturi de esenta de rom/vanilie Décor: Sticksuri trase in ciocolata(pof fi cumparate de la Auchan,Cora) Un cuib decorativ cu puisor(evident ca nu se mananca) 50 g nuca de cocos verde Pentru blat: Preincalzim cuptorul la 180°C. Separam ouale si vom bate separate albusurile de galbenusuri. Pentru inceput batem albusurile cu un praf de sare, dupa ce incepe sa se intareasca adaugam in ploaie zaharul. Dupa aceea scoti albusurile batute spuma de la robot si le transferi intr-un bol de sticla. Vom incorpora pe rand galbenusurile si vom amesteca dupa fiecare in parte, de abia dupa ce a fost incorporat se adauga urmatorul.Dupa aceea adaugam faina incet si uleiul, amestecam cu o spatula ca sa aeram compozitia sa iasa blatul pufos. Compozitia o turnam intr-o forma circulara de 22.5 cm, care in prealabil a fost unsa cu ulei si tapetata cu faina, sau putem sa punem hartie de copt. Se da la cuptor la temperatura de 180°C aproximativ 30 de minute. Dupa care putem incerca; testul se poate face cu o scobitoare, se introduce in blat si daca se scoate si este curata inseamna ca blatul este copt.
Cat asteptam ca sa se coaca blatul ne putem apuca de crema si de sirop, deci pentru crema topim ciocolata intr-o cratita la foc mic(sau la bain-marie) adaugam zaharul si frisca lichida si amestecam, avem grija sa nu dea in clocot. Luam de pe foc si continuam sa amestecam, dupa care punem vasul intr-un alt recipient in care avem apa rece si continuam sa amestecam pana crema devine spumoasa, apoi adaugam esentele. Pentru sirop, punem pe foc si fierbem apa cu zaharul lasam sa se raceasca si adaugam esentele. Acum ne vom apuca de asamblat tortul, tai blatul de tort in trei, fiecare parte a blatului se va insiropa cu siropul facut in prealabil dupa aceea adaugam crema, dupa ce am pus crema pe primul blat adaugam fructele: zmeura, mure coacaze, adaugam al doilea blat adaugam crema iar deasupra punem fulgi de migdale pe care in prealabil i-am tras la tigaie fara ulei iar deasupra adaugam a treia parte a blatului si adaugam crema. Luam un cutit mai lat si adaugam crema si in laterala tortului, dupa ce am terminat aceasta operatiune adaugam sticksurile de ciocolata si lasam sa se lipeasca de crema si vom trece la adaugarea prafului de nuca de cocos, dupa aceea adaugam cuibul si dam la frigider.
Reteta am gasit-o in revista “Practic in bucatarie special, Torturi, prajituri, fursecuri” dar mi-am adus si eu contributia, adaugand si modificand unde am crezut ca este cazul. Pofta Buna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu