sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Food Bloggers Conference



Cu ceva timp in urma prietena mea Medi, mi-a povestit despre un eveniment interesant care urma sa aiba loc intr-o zi de miercuri 26.11.2014 in cadrul hotelului Crown Plaza din Bucuresti.  Mai exact era vorba de invitatia lansata de Cristi Manafu de la firma Evensys privind prima conferinta a food bloggerilor din Romania.


Asa ca nu puteam sa nu particip la acest eveniment  si evident de abia asteptam sa aud povestile de succes ale bloggerilor cu mai multa experienta decat mine.  Era un eveniment care isi propusese sa uneasca pentru prima data marea masa a bloggerilor de food din Romania si sa aflam unde ne pozitionam noi bloggeri din acesta activitate comparativ cu cei din alte domenii, dar nu doar atat.  Urmaream zilnic lista cu posibili speakeri si déjà imi imaginam cum va fi evenimentul.





Timpul a zburat si iata ca a sosit si ziua cu pricina, noi eram déjà un grup de prietene care ne cunoasteam datorita site-ului culinar Bucataras.ro, unde aproape zilnic ne bem cafeaua impreuna si asa sau creat conexiuni, prietenii  si punti care au sudat prietenia noastra. La ora stabilita m-am intalnit cu prietenele mele Pusi (Roman)si cu Medi(Mihalche) si am ajuns in holul hotelului Crown Plaza unde ne-am inregistrat participarea. Prima impresie, o mare masa de oameni tineri, galagiosi si foarte colorat imbracati(adecvat varstei), déjà se simtea buna dispozitie si voiosia in glasurile si gestica lor. Ne-am intalnit cu alte prietene Dana Szocs si Irina Niculescu si am intrat in sala de conferinta destinata special evenimentului.


Conferinta a fost structurata pe trei sectiuni:

1. Blog Talk, speakers:  Ana Naie(Easypeasy.ro), Monica Rosu(FoodieFamily.ro), Madalin Simion(Wine and Knives), Andreea Craciun(Andie.ro) si moderator Florin Itu(Crazy Mother Cooker)
2. Blog Know-How, speakers:    Larisa Petrini(Saatchie&Saatchie), Ana Sipciu(Google), Alexandru Negrea(FB / Spada), Radu Dumitrescu(foto) si   moderator: Cristian Manafu(Evensys)
3.  Blog Heroes,  speakers:   Adi Hadean, Cristina Mazilu(GoodFood), Anca Feodor(Cookie Jar), Ana, Codruta Popa(Codru dePaine) moderatorul fiind Marius Tudosie(proprietar Bacania Veche)
Fiecarei sectiuni,  i-au fost alocate 90 de minute, au fost discutii placute si ne-au fost impartasite impresii le si trairile lor. Cum au pornit ei un blog, care au fost asteptarile, ce au realizat, sacrificiile pe care le-au facut, daca au facut compromisuri si daca da din ce punct de vedere. S-a discutat daca la ora actual se poate trai in Romania numai din bloggarit, raspunsul a fost categoric si ferm ca nu.
Pentru mine ca blogger este foarte greu sa ma rup definitiv de ceea ce fac in prezent (chiar imi iubesc meseria ) si de unde imi vine salariul lunar, care nu este deloc  de neglijat si sa ma dedic 100% numai activitati de food blogger( dar evident imi place si acest hobby  caruia i-am dedicate foarte mult timp si bani) este destul de greu, este minunat hobby-ul dar trebuie totusi sa ai o meserie din care sa castigi un salariu decent in Roomania.



Un sfat a fost sa continuam in paralel  sau sa avem un fel de part time in diferite domenii conexe pana ne hotarat ce ne dorim mai mult. Cred ca marea majoritate inca luptam cu aceasta nesiguranta de a nu stii ce decizie sa luam, cred ca numai determinarea si exemplul celorlalti ne va ghida inspre cea mai buna decizie.
Au urmat diverse intrebari legate de inceputurile in bloggering, the monetizare, de castiguri si multe  sfaturi, astfel s-a incheiat prima parte a conferintei urmand pauza.



2. Blog Know-How:
Partea a doua  s-a axat pe advertising si brand personal, pe care trebuie sa ne-o facem bloggurilor pe Youtube, FB.  Cum putem sa creeem video si sa le postam,  sa vedem cati view-ari  avem si toate celelalte statistici. Aici am aflat ca se pot vedea cate click-uri sau dat pe o postare in FB, care te duce la sursa, aici vorbeam de capacitatea site-ului culinar Bucataras.ro, care a a vut intre 45.000-60.000 de clickuri pe pagina de FB care au fost directionati pe linkul din bucataras. Ce bine m-am simtit ca faceam parte din aceasta comunitate si inca o data am realizat meritele lui Gusti Roman, caruia ii multumesc.
 De asemeni expertul fotograf Radu Dumitrescu ne-a prezentat cateva aspecte necesare pentru obtinerea unei fotografii culinare de calitate, dupa care in pauza a fost un mic training.



Dupa a doua pauza am inceput ultima sesiune  Blog Heroes, unde Adi Hadean, Cristina Mazilu, Codruta Popa si ceilalti si-au prezentat inceputurile in food activity, cum si-au creeat blogurile, precum si despartirea de meseria lor de baza dedicandu-se 100% hobbyurilorui lor si evident reusind in acest domeniu, de aceea la ora actual ei sunt Blog Heroes si noi doar followers.


A fost o atmosfera placuta, incarcata de prietenie si sfaturi bune, de aceea parca nu ne venea sa plecam, asa ca gazda noastra Marius Tudosie(Bacania Veche)ne- a invitat la restaurantul cu specific turcesc de pe Calea Floreasca,  Divan unde am petrecut cateva ore bune si am gustat din minunatele preparate otomane, care mai de care mai apetisante(Humus, pasta de ardei de doua feluri, placintele cu branza, iaurt cu rodii, alta specialitate din orez, musaca de legume, kebab, frigarui de pui, placinta cu carne de miel si tabulleh.



Carnuri de mai multe feluri insotite de diferite legume, Carne de miel cu legume in vase de lut puse la jar, o minunatie, iar la final nu puteau sa lipseasca dulciurile din care am recunoscut doar cateva:smochine umplute cu nuca, inghetata, iaurt turcesc inghetat cu apa de trandafiri, jeleu de gutui cu migdale, cred ca si baclava, dar deja erau prea multe si gusturile se amestecau, asa ca decat sa gresesc mai bine nu ma pronunt. Intr-un cuvant minunat, mancare buna, servire minunata, antren deosebit.





Preparatele ne-au incitat papilele gustative, iar textura si cromatica lor ne-au uimit, de aici si expresia mananci cu ochii, asa se face ca ochii nostri au fost incantati de minunatele culori ale preparatelor  si evident gustul. Au fost foarte multe preparate pe care as fi putut sa vi le evidentiez dar din pacate nu am retinut numele lor, dar voi atasa o multime de fotografii de la eveniment unde se vor evidential cu siguranta.



Inca o data felicitari organizatorilor(Evensys), sponsorilor: Lidl(partener principal), Floriol, Napolact, Nikon, Staropramen(parteneri), restaurantului Divan(partener de petrecere) si speakerilor participanti la eveniment si sper sa ne reintalnim in 2015 in aceeasi formatie sau de ce nu mai multi.




 Sper ca odata cu aceasta initiativa, sa fim luati in seama, deoarece parerea noastra conteaza intr-o gastronomie normala, unde putem chiar prin consultari cu patroni de restaurante sa impunem un nou trend, in bucataria romaneasca de mancare sanatoasa si gustoasa. O seara minunata va doresc si un 1 Decembrie minunat, La multi ani, frumoasa Romanie.








Un comentariu:

  1. Succes Nico! O recomandare; mai multa aplecare spre bucataria si arta culinara romaneasca... Frantzuji, datorita lui RAR au pus semnul egal intre a lor si a noastra...
    Miroase a nationalism, dar mie imi miroase bine....

    RăspundețiȘtergere