duminică, 11 ianuarie 2015

Sarmale old & new style



 Ingrediente:

700 g carne de porc,
300 g carne de vita,
200 g kaizer afumat,
150 g de orez,
2-3 cepe,
Foi de dafin, cimbru,
Varza murata,
Piper, sare,
Ulei,
Smantana, Ardei iute,
Bulion,

Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-o tigaie, până când devine translucida. Dupa ce am tocat carnea, aceasta se va adauga peste ceapa si se lasa sa se caleasca. Alegem orez neaparat cu bob rotund care devine lipicios si este special pentru umpluturi. Il putem chiar prefierbe, sau doar il inmuie in putina apa rece, dupa care se va adauga peste carne, dupa ce aceasta este déjà calita. Asezonam cu putina sare, piper si cimbru si lasam sa se imbine aromele. Punem putina untura si punem kaizerul taiat bastonase sa se prajeasca, dupa care le scoatem si le vom pune printre sarmale.


 Dacă varza este prea sărată, lăsaţi-o în apă caldă cel puţin o oră înainte de a fi folosită pentru a se desara, dupa care ne ocupam de decuparea frunzelor de varza. Vom taia frunzele si vom scoate cotoarele si nervurile mai groase.  Trecem la umplerea frunzelor de sarmale cu compozitia de carne, formand sarmale de marime potrivita.


Sarmalele pregătite se pun într-o cratiţă destul de încăpătoare, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul cratiţei puneţi în prealabil o lingură de ulei si se pot pune frunze de varza intregi sau putem sa le taiem marunt cat sa acopere fundul cratitei.

















 După ce terminaţi de asezat primul strat de sarmale, puneţi deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceşcuţă de apă. şi câteva bucăţi de afumatură. Printre sarmale rupeţi şi 2 foi de dafin uscat. Continuaţi apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumatură şi din nou sarmale, până când le terminaţi.  Turnati printre straturi si uleiul in care am tras kaizerul., adaugati piper boabe si cimbru, printer straturi.

Deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de varză tocată mărunt şi adaugati iarasi bulion diluat. Completaţi cu apă si bors până când aceasta depăşeste sarmalele. Se acoperă cratiţa de ceramic si se va da la cuptor,  se pune la fiert la foc mijlociu cam o ora. Dupa o ora se verifica stadiul in care sunt sarmalele si cu siguranta mai trebuiesc fierte inca o ora dar se va lua capacul si se va continua fierberea daca mai este nevoie se va complete cu apa si bors.

La final facem proba si vom scoate o sarma şi să o gusta, varza trebuie să fie bine fiartă. Se lasa sa scada sis a prinda un pic de crusta. Neaparat se serveste cu mamaliguta, ardei uite si optional smantana.

Decoram in functie de ideile noastre, eu am facut mai multe decoruri si aranjamente cu ajutorul telefonului mobil, dupa cum veti observa

Va urez  pofta buna.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu