sâmbătă, 15 mai 2021

Tortellini cu pasta de sfecla, umplute cu ricotta si cartof dulce,

Cand te gandesti la paste, totul ti se pare foarte simplu si usor de facut. Numai ca nu de fiecare data este asa simplu daca vrei sa faci impresie, atat gustativa cat si vizuala. Astazi simtindu-ma inspirata ai avand ceva timp tiber, am pregatit: ravioli, tortellini si tagliatelle. Asa ca si pastele pot necesita destul de multa munca daca le doresti un pic mai sofisticate, deci sa trecem la treaba.
Ingrediente: Pentru pasta de sfecla, • 1 sfecla mica, frunzele ne vor trebui la pesto, • 200 grame de faina, • 30 grame de gris, • 2 oua (100 gr) plus 1 galbenus (20 gr) • Sare, • 2-3 linguri ulei de masline
Pentru Umplutura: • 150 grame de Ricotta sau urda, • 100 grame Creme Fraiche • 100-120 grame piure de cartof dulce, • 1 lingura de verdeturi(patrunjel, busuioc, cimbru) • 100 gr de cascaval/parmezan ras • Razatura de lamaie, • Sare, piper. Pentru pesto de sfecla cu fistic: • 3 catei de usturoi, • 4 frunze mai mari de sfecla, • 125 grame fistic, • 1 legatura de patrunjel • Busuioc, • 3 linguri de ulei de masline • 50 grame de parmezan.
Pentru sosul de unt si vin: • 1 ceapa, • putin fenicul, • 1 ceasca de vin alb sec • Cimbru 2 crengute, • Sare, piper, boia, • 100 grame de unt, • Coaja de lamaie rasa. • Décor: ramurele de fenicul, Mod de preparare: Preancalzim cuptorul la 200 grade Celsius, luam sfecla si o vom stropi cu ulei, o invelim in folie de aluminiu si o lasam sa se coaca aproximativ 35 de minute, punem in tava putina apa, dupa expirarea timpului, verificam daca s-a copt, facem testul cu scobitoarea, daca nu este coapta mai lasam la cuptor.
Pregatim umplutura pentru tortellini dupa cum urmeaza: amestecam ricotta, crème freche, verdeturile si parmezanul ras. Anterior cartofii dulci au fost copti , pasta rezultata se va amesteca cu ingredientele mentionate. Gustam si asezonam bine. Dam umplutura la frigider. Intre timp sfecla este deja coapta, o curatam de coaja si o vom taia si blenda bine la robot, trebuie sa rezulte un piure, noua ne trebuiesc aproximativ 80 de grame.
Trecem la pregatirea aluatului, intr-un robot de bucatarie adaugam : ouale, faina, gris, piureul de sfecla si blendam. Ulterior adaugam sarea si ulei continuand amestecarea, daca observam ca pasta este uscata adaugam putina apa, daca este prea moale adaugam un pic mai multa faina. Dupa ce a prins forma aluatul nostru, scoatem aluatul si vom continua operatiunea de framantare manual, pentru a activa glutenul. Dupa aceea invelim in folie de plastic si dam 30 de minute la frigider. Pregatim pesto, adaugam fisticul care a fost copt in prealabil, punem frunzele de sfecla dar fara tija, patrunjelul, busuioac, usturoiul, parmezanul, evident uleiul si blendam, nu trebuie sa fie foarte fin. Pentru sosul de vin, intr-o tigaie punem untul, tocam ceapa si o adaugam, punem si fenicului, lasam sa devina translucida dupa care adaugam sare. Adaugam vinul, cimbru, boia si lasam sa scada la jumatate sosul. Cand a scazul sosul la jumatate strecuram si verificam consistenta. Verificam cu o spatula daca sosul se desparte si daca sta separat este gata, asa ca putem lua de pe foc.
Scoatem aluatul din frigider si trecem la pregatirea si umplerea pastelor . Intindem aluatul si il vom trece prin masina de facut paste. Aluatul se va trece progresiv de la masura 1 la 8, adica de la spatiul mai mare al masinii ( aceasta operatiune se face din reglarea butonului aferent) pana la spatiul mai mic. Dupa fiecare trecere a aluatului prin masina, acesta se va infaina, altfel riscam sa se lipeasca. Dupa ce avem grosimea ideala la aluat trecem la taierea pastelor cu cercul . Punem umplutura intr-un posh si vom pune compozitia pe fiecare pasta, dupa care sigilam cu apa sau galbenus de ou si tortellini sunt gata. Pregatim o oala cu apa si sare si punem la fiert, cand apa incepe sa fiarba se adauga pastele. Fiind paste proaspete timpul de fierbere este mai scurt aproximativ 2,5 minute, verificam. Atentie sa nu le fierbeti prea mult. Dupa ce pastele sunt fierte se scot si se vor pune in sosul de vin pentru 1 minut cat sa absoarba savoarea sosului sisa se umfle putin.
Dupa acest ultim pas putem sa trecem la servirea preparatului, punem 6-7 bucati de tortellini cu sosul de vin, adaugam pesto, coaja de lamaie. Radem parmezan si decoram cu ramurele fine de fenicul. Pofta buna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu