joi, 29 octombrie 2009

Orez de Post






Timp de preparare:
30-35 min (complexitate redusa)

Ingrediente:
300 gr de orez, 500 ml supa de legume (2 cuburi de concentrat de legume)
1 dovlecel
1 vanata
100-150 gr de ceapa
150 gr de ciuperci
2-3 catei de usturoi
2-3 rosii taiate
1 morcov, 1 ardei, 20 ml vin alb
ulei, sare, boia, margarina vegetala
1-2 cubulete de concentrat de legume

Pentru dessign: 4-5 rosii chery
Salata verde
Mod de preparare:
Se caleste ceapa, dupa care se adauga orezul care a fost spalat si scurs. Separat, se pune la fiert supa cu concentrat de legume in 500 ml apa. Cand fierbe, se toarna peste orezul calit cu ceapa, se lasa sa fiarba cu capacul pus 10 minute pe foc pana se umfla orezul, se sareaza si pipereaza, dupa gust, dupa care se pune in cuptor alte 15-20 de minute, se poate adauga si 20 ml de vin alb si cimbru pentru un gust deosebit. Se va incerca daca este facut, trebuie sa aiba o consintenta frumosa si gust delicioas, daca nu este facut se mai lasa la cuptor.

Separat calim legumele se adauga ardeiul si vanata se lasa un pic dupa care se adauga dovlecelul(se spala bine dar se lasa cu coaja) si ciupercile aproape de sfarsit se adauga: usturoiul, cimbru si un pic de boia.

Se fierbe un morcov potrivit, cand este fiert se soteaza in 20-30 gr de margarina vegetala.

Se aranjeaza pe frunze de salata, de jur imprejurul orezului se pun legumele, morcovul se aseaza in varf, se pun si rosiile cherry intregi si se serveste, daca nu era de post se putea rade parmezan cam 150 gr.

Pofta Buna

miercuri, 28 octombrie 2009

Rulouri de pui cu orez si legume






Timp de preparare:50 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
4 fileuri de pui,
300 gr de orez,
150 gr de ceapa,
1 vanata,
2 ardei rosii / 2 ardei verzi/ 2 ardei galbeni/ portocalii,
1 fir praz,
1 dovlecel,
200 gr de dovleac / 2 morcovi,
1 ceapa rosie,
sare, piper(boia),
1 ceasca vin alb,
5 gr cimbru,
ulei,
supa pui(1 cubulet concentrat),
8 felii sunca de Praga,
100-150 gr de brocolli,

Mod de preparare:
Reteta se executa in 3 etape:

1. Fileurile de pui se taie in 2 parti egale si se bat un pic, ardeii si prazul se taie longitudinal si se calesc in ulei, cand sunt gata se scot pe hartie absorbanta, dupa care se trece la umplerea fileurilor cu ardeii si prazul calit, se ruleaza si se adauga sunca de Praga rulandu-se peste file-ul de pui inca o data, dupa care se pun la prajit intr-o tigaie cu capac. Rulourile se taie in jumatate.

2. Orezul se spala in mai multe ape, ceapa se toaca marunt si se pune intr-o tigaie la calit cand este aurie se adauga si orezul se caleste un pic si se pune supa(de legume sau pui dupa preferinta), lasandu-se sa fiarba 10 minute pe flacara dupa care se da la cuptor 20 de minute cand este gata se scoate de la cuptor si se asteapta efectuarea etapei 3.

3. Legumele se spala(brocoli dupa ce se spala se da intr-un clocot) si se taie cubulete 1.5cm, se pun la calit iar dupa 10 minute se adauga si ceasca de vin, se condimenteaza, cand sunt gata se scot pe hartie absorbanta si se monteaza produsul final.

Orezul fiind alb il vom decora cu flori de morcov crud si flori de praz pentru a fi deosebit. Aceasta reteta daca nu se adauga rulourile de carne poate fi incadrata si la retete de mancaruri de legume si zarzavaturi.

Pofta buna

Salata Viviana Royal








Timp de preparare 25 minute
Ingrediente:

125 gr maioneza light
125 gr iaurt degresat
2-3 linguri de miere(zahar)
1 lingurita de sare
125 gr telina tocata cubulete, foarte marunt(fruct+frunze)
125 gr stafide
350-400 gr mere cu coaja taiate in cubulete mici
500-750 gr varza alba taiata in fisii foarte fina
100 gr de migdale taiate in jumatate


Se amesteca maioneza, iaurtul, mierea(zaharul) sare, telina, stafide si merele. Dupa ce s-au amestecat se adauga si varza(taiata foarte fin). La sfarsit se adauga migdalele amestecandu-se din nou si se da la frigider pana in momentul servirii.

Pentru dessign-ul farfuriei se pot intercala straturile de varza alba iar intre ele se poate pune sfecla rosie taiata cubulete(aprox 100-125 gr)

Este o salata dulce iar aceasta reteta este aproximativ asemanatoare cu reteta prietenei mele din Costa Rica, Viviana care are un show culinar tv, Viviana en tu coccina.

Pofta Buna

marți, 27 octombrie 2009

Piept de pui cu ciuperci si sos de smantana






Timp de Preparare
60 minute (complexitate ridicata)

Ingrediente:
2-3 bucati de piept de pui
250 gr de ciuperci
300 gr de cartofi
200 gr de kaizer
200 ml smantana lichida
150 gr de ananas
sare, piper, 100 gr unt,
50 ml de bere blonda
1 ardei rosu / 1 ardei verde si salata pentru decor

Mod de preparare:

Pieptul de pui se spala se taie in bucati potrivite si se pune in wok sau tigaie la foc mediu pentru a se praji cat sa prinda culoare. Cartofii se taie cubulete mai mici sau mai mari, ananasul la fel, iar baconul in fasii si se calesc in unt aproximativ 20-25 de minute separat de pui in alta tigaie, cand sunt gata legumele si kaizerul se scot si se introduc ciupercile in acelas ulei, lasandu-se intre 5-7 minute cat sa se inmoaie dupa care se scot si acestea.

Pieptii de pui se scot din wok, se scurge uleiul si se continua reteta adaugadu-se untul, peste acesta se pune 50 ml bere blonda si smantana lichida, se pune pieptul de pui si se continua fierberea pana scade.

Cand este gata se serveste astfel: se aseaza cateva felii de salata verde, peste se aseaza o portie de cartofi,ananas,kaizer, piepul de pui, se pune dressingul rezultat, ciupercile, si se decoreaza cu fasii de ardei rosu si verde.

Pofta Buna.

Piept de Pui Umplut












Timp de preparare:
35 min (complexitate medie)

Ingrediente:
1-2 piepti pui
1 pachet de branza topita feliata
100-150 gr de sunca feliata foarte subtire
1 legatura de leurda
amestec de ardei(rosu, galben, verde) taiat cubulete
100-150 gr de faina
2 oua
sare, piper, boia, curry

Mod de preparare:

Se ia pieptul de pui se sareaza se pun frunze de leurda, peste care se aseaza, un strat de branza topita, se condimenteaza cu piper, dupa care urmeaza un strat de sunca, urmeaza alt strat de leurda, peste care se pune un nou strat de branza topita si se pune boia.

Se ruleaza pieptul de pui, se pune un praf de curry si se prinde cu scobitori in lateral. Rulourile astfel formate se trec prin faina, se bat ouale se sareaza si se trec rulourile prin ou dupa care inca o data prin faina. Se prajesc pe ambele parti la foc potrivit.

Se scot pe hartie absorbanta se lasa sa se raceasca, se scot scobitorile, se taie, si se aseaza pe o farfurie pe care am pus in prealabit frunze de leurda si se garniseste cu ardei multicolor(ardeiul se taie in cubulete mici si se serveste crud).


Pofta Buna

Peste in aluat





Timp de preparare:
30-45 de m (complexitate medie)

Ingrediente:3-4 fileuri de peste alb,
300-400 gr de cartofi taiati rondele de preferinta
sare, unt(pentru a unge foile de placinta)
piper
boia
plante aromate dupa gustul fiecaruia
foi de placinta Linco
1/2 l lapte
ulei

Mod de preparare:Pestele se spala si se usuca cu servete absorbante, se lasa deoparte, se curata, spala si taie cartofi in rondele, dupa care cartofi se introduc in lapte(rece) pentru 30 minute.

Dupa care se ia tava de cuptor, se unge cu ulei si se pune prima foaie, se unge cu un pic de unt(untul va fi topit) si se pune a doua foaie, precum si a treia dupa care se aseaza pestele si cartofii, se toarna si laptele,se adauga:sare,piper, boia, plante aromate dupa care se acopera tot cu trei foi de placinta(si aceste foi au fost unse cu unt topit inainte de a acoperi pestele) si se da la cuptor la foc potrivit 10-15 minute; dupa care se bat bine 1-2 oua si se adauga peste foile de placinta, se mai lasa la cuptor pentru 30 de minute, verificam dupa 20 minute sa vedem daca totul este bine si ultimele 10 minute micsoram focul de la cuptor.

Pofta Buna

duminică, 25 octombrie 2009

Clatite Punguta cu doi bani




Timp de preparare:20-30 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:3 oua
1 cana si jumatate de lapte
1 cana si 2 linguri de faina
1 lingura de zahar
2 linguri de unt topit
un pic de sare

Mod de preparare:

Puneti totul intr-un castron si amestecati bine sa nu aiba cocoloase, daca sunt prea groase se mai pune un pic la lapte, se da la frigider pentru 30 de minute. Dupa care se incinge tigaia, se pune unt ori ulei, daca se pune ulei, excesul se scurge, se pune compozitia de clatite, se coace pe ambele parti dupa care se unge tigaia din nou si se trece la urmatoarea clatita, compozitia este suficienta pentru 12 clatite.

Se pot umple cu :

1. gem si crema de branza
2. ciocolata si felii de banane
3. Nutella si inghetata

Se pot servii in diferite forme dupa cum se poate observa, in fotografiile atasate, daca clatitele s-au racit se introduc in cuptorul cu microunde pentru 1 minut.

Pentru dessign: eu am facut din clatita o punguta identica cu "Punguta cu Doi bani" si am pus si bobite de rodii care ii plac foarte mult fiicei mele Alexandra.


Pofta buna

Pepene galben cu fructe caramelizate si inghetata








Timp de preparare:2 ore (complexitate medie)

Ingrediente:
6 Pepeni galbeni
150 gr de struguri albi
150 gr de struguri negri
3 Kiwi
1 Mango
2-3 portocale
2-3 banane
2-3 mere
50 gr de afine
50 gr mure
50 gr zmeura
100-150 gr de smochine
50 gr de coacaze
½ de sticla de sampanie(vin spumos)
20-30 ml de cognac

* Pentru 12 portii

Mod de preparare:Fructele se spala, pepenii galbeni se taie in jumatati se curata de seminte si se taie din interiorul pepenelui cubulete potrivite; cubuletele se pun intr-un castron mare peste care se adauga celelalte fructe dupa cum urmeaza: se curata merele de coaja si se taie in cubulete portivite, la fel se procedeaza si cu mango, se curata kiwi si bananele si se taie in rondele, boabele de struguri, smochinele se taie in jumatate(intregi), portocala se decojeste si se taie tot in cubulete. Se adauga murele, afinele, coacazele si zmeura dar se mai opresc cateva din fiecare fruct si pentru décor, peste fructele respective se adauga sampania de preferat dulce si se lasa sa stea 1-2 ore pentru a prinde acest gust dulceag si se da la frigider.

Dupa cele doua ore, se pune o tigaie pe foc in care se pun 4-5 linguri de zahar, si se lasa pentru a se carameliza, fructele se scot din frigider si se lasa sa se scurga de juice-ul respectiv dupa care se adauga in tigaie peste zaharul caramelizat, pentru un gust mai deosebit se adauga 20-30 de ml de cognac pentru a se flamba putin, dupa care se scot fructele se pun in pepenele galben langa care se vor adauga 2-3 cupe de inghetata se va adauga frisca, menta proaspata si ciocolata rasa.

Tortul de inghetata poate fi cumparata din comert sau facut de noi in casa dupa cum urmeaza:

Timp de preparare:
2 ore (complexitate redusa)

Ingrediente:2-3 plicuri de inghetata(praf)
lapte 200 ml pentru fiecare plic
2 kiwi
1 mar
fructe de paduew: mure, coacaze, afine
1 fir de menta proaspata

Mod de preparare:

Se cumpara 2-3 plicuri de praf de inghetata care va fi omogenizat in lapte, pentru fiecare plic in parte se adauga cate 200 de ml de lapte, dupa care se amesteca cu mixerul aproximativ 10 minute pana se-ngoasa compozitia, separat se pot taia fructe si se pot amesteca in inghetata. Aceasta se va da la congelator pentru inceput 2 ore dupa care se scoate inghetata si se poate decora cu frisca si se pot adauga fructele oprite pentru décor: mure, zmeura, coacaze, afine si felii de kiwi, mar si banane.

Dupa ce s-a terminat de decorat, inghetata se introduce din nou la congelator pentru 3-4 ore. Se poate servi alaturi de pepene cu fructe caramelizate.

Pentru design: se va desena cu topping de ciocolata sau capsuni pe farfurie.

Pofta Buna

Rulouri de Pui cu Ciuperci



Timp de preparare:45 minute (complexitate medie)

Ingrediente:
2-4 piepti de pui
1 kg de ciuperci sau 4 cutii de ciuperci
150 ml vin alb
1 salata verde
1 ardei rosu
1 ardei portocaliu
½ de castavete lung
1 ardei verde
1 legatura ceapa verde
1 sfecla mica
150 gr-200 gr de sunca feliata foarte subtire
½ fir de praz
300-400 gr de smantana
ulei, sare, piper, o crenguta de rozmarin

Mod de preparare:
Pieptul de pui se bate un pic pentru a se-ntinde fara a se rupe, se pune o felie de salata, iar peste o felie de sunca. Ceapa verde, prazul, ardeiul se taie subtire si se pune la calit cand sau inmuiat(calit) se scot si se pun pe servetele absorbante pentru a trage surplusul de grasime. Sfecla se taie in felii foarte subtiri, dupa care se taie in jumatati si se vor aseza peste sunca, pe sfecla se va aseza legumele calite. Dupa ce s-a indepartat surplusul de grasime se iau legumele calite si se pun peste sfecla, dupa care se sareaza, pipereaza si se pun la prajit la foc potrivit. Se-ntorc pe toate partile si se lasa sa se patrunda, dupa care se adauga vinul alb continuandu-se fierberea(inabusirea) in vinul respectiv.

Ciupercile se taie in cubulete si se pune intr-o tigaie in care s-a pus unt se adauga ciupercile cand s-au inmuiat se scot si se trec in cealalta tigaie in care este vinul alb continuandu-se fierberea, se pune o crenguta de rozmarin, dupa care se adauga smantana, continuand fierberea, atentie focul trebuie sa fie mic, se lasa la fiert pana scade.

Rulourile se taie in doua jumatati, la o portie se pot servi 2-3 jumatati de rulou, se aseaza garnitura de ciuperci, iar imprejur se face separat o salata din: salata verde taiata foarte fin, ardei toate culorile taiati in cubulete mici, precum si castravete, care se amesteca cu un strop de ulei de masline si otet. Se sareaza si se serveste pe aceeasi farfurie ca in imaginea alaturata.

Pofta Buna

Snitel Fantezi cu Piure Bicolor







Timp de preparare:
30-40 min (complexitate medie)

Ingrediente:3-4 bucati de piept de pui
300-350 gr de cartofi
300-350 gr de spanac(congelat la punga)
200-250 gr de baby morcovi
200-250 ml de lapte pentru pregatirea piureului
150 gr unt(margarina) pentru piureul de spanac
75-100 gr de unt pentru piure de cartofi
1 pachet de mac 200 gr
1 pachet de curry de 200 gr
200 gr de faina
4-5 oua

Pentru decor : Salata Verde si Boia

Mod de preparare:Se spala, curata si se taie in cubulete cartofii, se pun la fiert in apa cu sare, baby morcovi daca sunt congelati la fel se lasa sa se decongeleze si se vor pune la fiert in apa cu sare, spanacul daca este congelat se va lasa sa se dezgete dupa care se va fierbe, daca este proaspat se spala si se pune la fiert.

Se trece la pregatirea carnii pentru snitele, se poprtioneaza, se bate carnea, se condimenteaza se trece snitelul prin ou si faina, dupa care se mai trece o data prin ou, iar capatul snitelului din partea stanga se va trece prin mac iar cel din dreapta prin curry, in mijloc ramanand doar oul cu faina. Se trece la prajirea snitelelor pe ambele parti dupa care se vor aseza pe hartie absorbanta pentru a se-ndeparta surplusul de grasime.

Trecem la prepararea piureului din spanac, dupa ce a fiert se va scurge se va lasa sa se raceasca, dupa care se va pune in blender impreuna cu 3 linguri de unt si 50 ml de lapte care se adauga treptat, trebuie sa rezulte o pasta fina, se sareaza cu un praf de sare.

Dupa ce au fiert cartofii se scurg se lasa sa se raceasca un pic, se pun in blender, dupa care se adauga laptele amestecandu-se, se sareaza si se adauga 1 lingura de unt, daca va place mai gras se poate adauga unt mai mult.

Baby morcovii se pot face si piure, eu i-am folosit dupa cum se observa, dupa ce gustam si vedem ca sunt fierti se scurg de apa si se trag un pic la tigaie in unt, adaugandu-se rozmarin peste ei.

Se trece la aranjarea farfuriei: Folosim salata verde pe care o udam foarte putin in apain partea de sus a salatei pentru a prinde pudra cu boia, efectul este spectaculos, se va aseza snitelul in mijlocul farfuriei, piureul bicolor langa fiind insotit de baby morcovi cu rozmarin.

Simturile si gusturile musafirii dumneavoastra vor fi cu adevarat rasfatate.


Pofta Buna

Friptura Piramida












Timp de preparare: aproximativ 2 ore
Complexitate ridicata

Ingredientele pentru friptura:
1 kg si jumatate de cotlet de porc
2 morcovi lungi si subtiri
sare, piper, unt
100 ml miere

Ingrediente pentru Arici:
1 kg carnati oltenesti (5-6 bucati)
7-8 cartofi mari
3-4 oua
150-200 gr de parmezan
150-200 gr de faina


Ingrediente pentru garnituri:
11-12 ciuperci mari
7-8 cartofi mari
1 ceapa rosie
4 catei de usturoi
ulei, sare, piper
1 salata creata
100 gr parmezan
1 ardei rosu

* Preparatele sunt pentru 11-12 portii

Mod de preparare

Pentru cotlet se va face o marinata speciala formata din:

- 1 ceapa potrivita
- 4-5 catei de usturoi
- cimbru / tarhon
- 1 ceasca de vin rosu demisec
- 100 gr unt
-4-5 boabe de piper Sichuan
-1 lingurita de hot chilli
-sare


Cotletul: se spala si se usuca, dupa care se va unge cu unt(untul fragezeste) care in prealabil a fost topit, se sareaza, pipereaza si se lasa in asteptare, separat se taie ceapa cubulete,se zdrobesc cateii de usturoi se pune ceasca de vin rosu demisec, toate acestea se pun intr-o punga speciala pentru marinat in care se va adauga si cotletul, se adauga cimbru si tarhon cate putin din fiecare condiment se sigileaza punga si se da la frigider intre 2-4 ore pentru a lua cotletul toate savorile ingredientelor.

Dupa ce carnea a stat suficient la frigider se scoate si se va pune intr-o tava la cuptor, in prealabil tava a fost unsa cu unt se introduce cotletul in tava, se ia un cutit foarte subtire si se va incerca sa se faca niste gauri in care se vor introduce morcovii(subtiri si lungi) se adauga si 2-3 catei de ustoroi in tava, se mai adauga ½ de cescuta de apa si se da la cuptor pentru a se face carnea. Din 15 in 15 minute carnea se va unge, dupa cum urmeaza, se ia din sos-ul rezultat in tava si se vor adauga 2-3 linguri de miere(100 ml miere), cu acest amestec se va unge carnea din 15 in 15 minute, se va lasa la cuptor pana cand este facuta. Daca cotletul este portionat deja se va lega bucata de carne cu ata alimentara pentru ca bucatile de carne sa stea drepte, dupa 45 de minute se va indeparta ata alimentara si se va lasa cotletul portionat sa se patrunda bine.

Aricii: Carnatii se taie in bucati de 3 cm, se prajesc dupa care se scot si se pun pe hartie absorbanta pentru a se inlatura surplusul de grasime.
Separat se curata cartofii, se spala se dau pe razatoarea mica si se scurg bine, se adauga ouale, faina treptat, sare, piper si se amesteca bine, se iau bucatile de carnat si se imbraca in aceasta compozitie dupa care se scufunda in ulei incins, de preferat ar fi intr-o friteuza cateva minute 4-5 minute. Dupa care se scot si se lasa in asteptare pentru a se-ndeparta surplusul de ulei.

Separat curatam si spalam cartofii pentru garnitura, taindu-i in bucati potrivite se vor sara, pipera, se taie ceapa julien care se pune in tava unsa cu ulei la cuptor. Se zdrobesc 2-3 catei de usturoi, dupa ce s-au calit 4-5 minute se adauga si cartofii, se pune cimbru, sare, boia de ardei si se pune putina apa. Se da la cuptor pentru a se face preparatul care va fi servit ca garnitura la Friptura Piramida.

Ciupercile se spala se curata de pielita protectoare, se aleg ciuperci cu palarii mijlocii, si se pun pe gratar, in prealabil grilll-ul a fost frecat cu o ceapa si ciupercile vor prinde gust de ceapa, in palariile ciupercilor se pune un strop de unt, piper, sare, un pic de usturoi.

Se va scoate cotletul de la cuptor, se lasa un pic dupa care se trece la a se taia felii de aprox 1,5 cm dupa care se va trece la montarea preparatului. Daca bucatile de cotlet sunt mari se vor taia in jumatate. Se vor lua bete de frigarui si se va introduce prima bucata de cotlet dupa care se va pune un arici pe lungime se va continua cu inca o bucata de cotlet si una de carnat dupa care in varf se va pune o ciuperca, dupa ce sunt montate se vor mai da la cuptor 5-10 minute iar pe palarii se va rade parmezan. Dupa ce s-a format preparatul inainte de servire se baga la cuptor 10 minute, dupa expirarea celor 10 minute friptura este gata pentru servit. Se va pune friptura in mijloc se vor pune cartofii imprejur, iar salata verde creata tocata marunt va forma o bordura imprejurul cartofilor.

Pofta buna