vineri, 26 octombrie 2012

Cotlet de porc cu sos de rodii a la Nico

Va asteptam sa ne vizitati si pe blogul hostelului nostru Transilvania Hostel din San Jose, Costa Rica: www.transilvaniahostel.blogspot.com, sau pe pagina de FB, Transilvania Hostel Costa Rica.

Ingrediente: 1 bucata cotlet de porc 220g/brut boabe de coriandru, cimbru ulei de masline Piure: 2 cartofi 100 g de varza 1 fir de ceapa verde(doar cozile) Sare, piper alb Lapte, unt ½ de capatana de usturoi 1 crenguta de rozmarin 1 morcov Unt Lichior de ciocoloata(1 lingura) Miere (1/2 de lingurita) Curry (2 g)
Dressing: 1 lingurita de mustar 100 ml vin alb 50 ml smantana lichida 10 g seminte de rodii 1 lingurita concentrate de rodii Coriandru boabe, sare, piper Décor: Germeni si boia de ardei
Se ia bucata de carne se maseaza cu ulei, se piseaza boabele de coriandru si piper, se adauga sare si cimbru si se va trece friptura prin acest amestec dupa care se poate praji intr-o tigaie nonaderenta dar se poate adauga foarte putin ulei, se prajeste pe ambele parti, iar cand este suficient patrunsa se scoate din tigaie.
Spalam cartofii bine si ii punem la fiert in apa cu sare, tocam si varza si o vom pune cateva minute la fiert in lapte, separat de cartofi. Varza o lasam cateva minute pana se-nmoaie dar sa nu isi schimbe culoarea. Dupa care o scoatem din lapte si o scurgem, lasand-o in asteptare. Cartofi se fierb bine, se arunca apa si ei se curata de coaja, se adauga unt pentru cremozitate si adaugam si lapte putin cate putin, pasam bine si radem si putina nucsoara, saram si adaugam si piper alb. Cand este gata se adauga varza fiarta si cozile de ceapa taiate marunt.
Intr-o cratita punem apa cu sare, curatam un morcov si taiem fasii subtirii cu economul, cand apa fierbe adaugam fasiile de morcov si le lasam 1,5 minute cat sa fie al-dente, dupa care le scoatem si pregatim etapa a doua. Adaugam unt in tigaie si putin ulei adaugam morcovii, mierea, curry, sare si piper iar la final adaugam si lichiorul de ciocolata.
La final ne vom acupa de dressing(sauce/sos), adaugam unt in tigaia in care am prajit carnea lasam sa de-a un pic in clocot, adaufam vinul si lasam sa se evapore alcoolul, dupa care adaugam mustarul, smantana lichida, sosul de rodii si semintele de rodii, saram si piperam, gustam si daca are consistenta dorita luam de pe foc.
Vom decora ca in imaginele alaturate, punem germenii deasupra si punem cateva picaturi de ulei de masline peste si pudram cu putina boia piureul. Se serveste cu garnitura de varza alba, varza, rosie, morcovi, seminte de rodii si o vinegreta de ulei de masline si juice de lamaie.
Pofta Buna

sâmbătă, 20 octombrie 2012

Mic dejun Costarican

Va asteptam sa ne vizitati si pe blogul hostelului nostru Transilvania Hostel din San Jose, Costa Rica: www.transilvaniahostel.blogspot.com, sau pe pagina de FB, Transilvania Hostel Costa Rica.

Gallo pinto 1 ardei rosu 1 ardei galben 2 ceapa 3 catei de usturoi 200 g de orez 150 g fasole neagra sau rosie Coriandru proaspat Sare, piper, ulei 1 lingurita de zahar Punem ulei intr-o tigaie in care vom adauga ceapa taiata cuburi mai mari si ardei cubulete mai mari(doar jumatate si cantitatea de ardei), lasam sa treaca savoarea din acestea in ulei si le scoatem(acestea nu ne mai trebuiesc se pot chiar arunca sau folosi la altceva). Taiem cateii de usturoi foarte fin si ii adaugam in acelas ulei, lasam doar sa se-nmoaie si adaugam peste orezul care a fost in avans spalat.
Vom folosi masina speciala pentru facut orezul aici putem alege cum il preparam si in functie de aceasta adaugam si cantitatea de apa. Daca adaugam mai multa apa va iesi mai moale, daca adaugam mai putina apa va iesi mai tare, ideal este la o masura de orez 2 ½ masuri de apa, cat sa fie acoperit orezul cu apa.
Masina va cunoaste timpul exact cat va trebui sa prepare orezul si se va opri singura. In acest timp noi ne vom ocupa de fasole care trebuie sa fie neagra sau rosie. Aceasta trebuie sa fie fiarta, iar daca este de la cutie procedam in felul urmator. Intr-o tigaie punem ulei in care adaugam ceapa taiata pestisori si cealalta jumatate de cantitate de ardei, dupa care vom adauga fasolea din conserva(sau cea care a fost fiarta in avans) si se va adauga si putin cate putin din lichidul in care a fiert. Cand aceasta va avea consistenta dorita, adaugam si zaharul si cateva picaturi de sos Worcestershire si mai lasam cateva minute sa se topeasca zaharul.
Vom trece la combinarea celor doua componente:orez si fasole neagra/rosie, la final adaugam cilantro sau coriandru verde proaspat. Vom aranja ca in imaginile alaturate. Langa gallo pinto putem servi un piept de pui la gratar, neaparat un ou facut omleta(jumari) dar fara prea mult ulei, se poate adauga o lingura de smantana mai grasa si evident plantane(banane verzi care au un gust mai sarat si se pot praji ramanand crispy) prajite.
In linii mari cam acesta este meniul, cu siguranta vi se pare destul de incarcat dar credeti-ma nu prea am vazut persoane supraponderale cand am fost in Costa Rica, deci micul dejun este intradevar cea mai buna, sanatoasa si consistenta masa a zilei. Evident nu lipsesc fructele care se servesc la inceputul mesei: pepene rosu, papaya, mango si evident fresh-uri din cele mai variate fructe.Am atasat diverse variante din pacate eu nu am avut frunze de banan sa servesc preparatele asezate pe ele.
Nu luati in considerare datele de pe fotografii nu a fost reglat aparatul de fotografiat corect. Pofta buna

joi, 18 octombrie 2012

Piept de rata cu piure si bacon crispy

Va asteptam sa ne vizitati si pe blogul hostelului nostru Transilvania Hostel din San Jose, Costa Rica: www.transilvaniahostel.blogspot.com, sau pe pagina de FB, Transilvania Hostel Costa Rica.

Ingrediente: 1 piept de rata 6 cartofi 1 sfecla 3-4 felii de bacon 100 g de dovleac unt lapte nucsoara 1 morcov ulei sare piper boia cimbru Se ia pieptul de rata si i se va face un grilaj pe partea cu grasimea, dupa care se va pune intr-o tigaie nonaderenta pentru a se praji, dupa ce este facuta pe partea cu grasimea se-ntoarce pe cealalta parte pentru a se praji dupa care se va introduce la cuptor.
Se curata doi cartofi de coaja si se feliaza subtire intr-o tigaie mai mica adaugam ulei si feliile de cartofi si felii de morcovi, dam la cuptor 15 minute dupa care scoatem si adaugam pieptul de rata prajit peste cartofi, se sareaza, pipereaza si un praf de boia, punem folie peste si mai dam maximum 12 minute la foc iute.
Pieptul de rata ar trebui sa ramana in mijloc un pic rosu(rose) dar din pacate eu nu il pot manca asa, de aceea eu il las 12 minute si nu 7-8 minute. Dupa expirarea timpului verificam sa fie facut atat pieptul de rata cat si legumele si lasam sa se tempereze pentru a putea felia. Facem piureul dupa cum urmeaza spalam bine cartofii si ii punem in coaja la fiert in apa cu sare, ii fierbem, dupa care ii scoatem ii curatam de coaja si pasam bine, adaugam unt, sare daca mai trevbuie si daca este prea vascos un pic de lapte. Sfecla a fost prefiarta dar o mai dam si pe ea intr-un clocot. O blendam bine si amestecam putin cate putin in piureul de cartofi. Fierbem bucata de dovleac, o blendam, piureul rezultat il punem intr-o tigaie adaugam unt si sare si gata piureul. Facem bucatile de bacon crispy dandu-le la cuptor. Pieptul de rata s-a racit si il vom felia. Vom aranja ca in imaginile alaturate. Ideea prezentari in acest fel apartine lui chef Johnny Susala eu am incercat pe cat am putut sa ma apropii de ce a realizat el, dar imi dau seama ca mai am de lucru. Pofta Buna

marți, 16 octombrie 2012

Dressing pentru paste si pizza


Va asteptam sa ne vizitati si pe blogul hostelului nostru Transilvania Hostel din San Jose, Costa Rica: www.transilvaniahostel.blogspot.com, sau pe pagina de FB, Transilvania Hostel Costa Rica.

Ingrediente: 3 cepe 2 teline potrivite 4 morcovi 1 pastarnac 1 radacina de patrunjel 7-8 catei de usturoi frunze de busuioc, telina, tarhon, patrunjel 1 lingurita de cimbru 10 ciuperci 1 ardei kapia ½ de limetta 2-3 ardei iuti 150-200 ml de vin alb sare 1 lingurita rasa de piper, 1 lingurita de boia dulce 2 litri de suc de rosii pregatit in avans 3 foi de dafin, 2 stelute de anason stelat ulei / unt Radacinoasele se spala, se curate si se vor rade pe razatoarea mica, ceapa taiata brunoise, tocam ardeiul, taiem marunt verdeata, taiem limete-ul in cubulete mai mici, ciupercile in lamele, adaugam si usturoiul..
Punem la sotat pentru inceput ceapa si radacinoasele, dupa ce acestea s-au inmuiat se adauga ardeiul, usturoiul, ardeiul iute, verdeturile condimentare, foile de dafin si anasonul, cimbru.
Se lasa ca sa se patrunda aromele. Dupa ce acestea sunt sotate se va adauga vinul alb, ciupercile, piperul, boiaua, limeta si se lasa sa se evapore alcoolul dupa care se va adauga sucul de rosii si se va continua fierberea. Observam cand este fiert si luam de pe foc, lasand sa se tempereze. Dupa aceea blendam compozitia bine si vom pregati borcane(steriliza) pentru a fierbe suplimentar dressingul nostru pentru paste/ pizza.
Punem dressingul in borcane si le punem la fiert, dup ace a inceput sa fiarba apa se mai lasa inca 25 de minute. Pofta buna

Ostropel de pui

1 pui(sau piept de pui) de aproximativ 1 kg 100 ml ulei 4 cepe 2 morcovi 50 g de faina 2 linguri pasta de tomate 3-4 catei de usturoi 50 ml de vin alb 500 g de cartofi 1 litru de stoc de pui Sare, piper Patrunjel proaspat Puiul(sau pieptul de pui cum preferati, daca este piept de pui sunt anumite etape pe care nu le veti face) se spala si se va trece prin flacara(se flambeaza)se taie(portioneaza) si se va da cu un praf de sare. Ceapa se curata si se taie brunoise, morcovii se spala se curata si se vor taia si ei la fel ca ceapa. Usturoiul il vom taia in fasii subtiri, iar cartofii ii spalam, curatam si ii vom taia in cubulete de marime potrivita si ii vom pune la fiert in apa cu sare. Cernem si faina, patrunjelul il curatam, spalam si tocam marunt. Pasta de tomate se va dilua in apa sau in supa.
Punem o tigaie in care adaugam ulei, in aceasta adaugam bucatile de carne, le lasam sa se soteze si sa prinda culoare pe toate partile. Dupa aceea adaugam ceapa si morcovii, adaugam 150 ml de supa si lasam sa fiarba. Vom scoate carnea si o vom pune separate, continuand fierberea iar peste ceapa si morcovi vom adauga faina cernuta dizolvata in apa rece si pasta de tomate si vom sara si pipera si adaugam restul de supa lasand sa fiarba bine si sa scada, aproximativ 25-30 de minute. Cand acest sos este gata, luam de pe foc si lasam un pic sa se raceasca, se poate strecura sosul sau il putem blenda, eu am ales varianta a doua. Sosul rezultat l-am adaugat peste bucatile de carne de pui, adaugam usturoiul si continuam 15-20 de minute fierberea, aproape de final adaugam vinul si verdeata.
Acest preparat se va servii cu cartofii nature, care au fost fierti iar deasupra am presarat verdeata. Pofta buna

Piept de pui(Suprema de pollo) cu sos de tamarind si chiftelute de dovlecei

Aceasta reteta este un pic adaptata, reteta originala este pregatita de o prietena din Peru iar eu am mai adaugat cateva ingrediente unde s-a putut. 200 g de tamarind 2 bucati de piept de pui 5-6 felii de sunca 5-6 felii de cascaval(mai tare) cilantro(coriandru) verde daca nu avem folosim patrunjel 100 ml de smantana lichida sare, piper 1 dovlecel potrivit 1 ou ulei, unt
Se ia tamarindul(are un gust dulce-acrisor) si se va pune intr-o cratita in care avem apa calduta si il desfacem, lasandu-l sa fiarba incet. Se va forma o pasta care va avea o culoare maronie si vor exista niste seminte mai mari. Dupa ce observam consistenta amestecului si decidem ca este suficint fiert, luam de pe foc si lasam putin sa se raceasca, dupa care strecuram si va ramane decat lichidul respectiv.
Pieptul de pui se aplatizeaza se adauga: sunca, cascavalul si patrunjelul, dupa care formam rulouri. Acestea se vor prinde cu scobitori la capete si se vor trage la tigaie in unt si ulei de masline, pana prinde o culoare rumenie pe toate partile.
Dupa aceea se adauga in sosul de tamarind si se da la cuptor 20 de minute. Dupa expirarea timpului verificam si adaugam smatana lichida si mai lasam 10 minute sa se patrunda.
Ne apucam de pregatirea chiftelutelor de dovlecei, curatam dovlecelul si il radem pe razatoarea mare(stoarcem bine dovlecelul san u ramana surplus de lichid in el, dupa care, amestecam cu oul batut, adaugam sare si piper iar cand uleiul este incins adaugam dovlecelul ras. Acesta se va praji pe ambele parti si se va scoate pe hartie absorbanta pentru a absorbi surplusul de ulei.
Se serveste ca in imaginile alaturate se va adauga si verdeata proaspata la final. Pofta Buna

Gulas

Facusem aceasta reteta de ceva timp si chiar aveam de gand sa o atasez, cand am vazut concursul de la Libertatea pentru femei cu o reteta aproximativ la fel, asa ca am acceptat provocarea si am mai pregatit-o, din nou, iar degustatorii veniti din Costa Rica au apreciat foarte tare gustul ei. Ingrediente: 750 g de carne de vita, 500 g de cartofi, 2 cepe, 1 ardei gras rosu, 1 ardei gras verde, 1 conserva de rosii in bulion, 3 linguri de boia(daca doriti mai iute puneti 2 linguri de boia iute si una de boia dulce, daca doriti mai putin picanta puneti 2 linguri de boia dulce si aproape o lingura de boia iute) 1 lingura de zahar, 1 lingurita de chimen(rasnit), 2-3 frunze de dafin, 1 ardei iute(eu am pus ardei jalapenos tocati), cimbru, ulei, sare, piper, Carnea se spala si se tamponeaza pentru indepartarea surplusului de apa, dupa care vom taia carnea in cuburi de marime potrivita. Incingem o tigaie in care am adaugam ulei si punem bucatile de carne, pe care le lasam sa-si schimbe culoarea sis a capete acea culoare uniform maronie. Se lasa sa se patrunda bine sis a isi lase carnea sucul, dupa aceea vom adauga legumele: ceapa si ardeii se lasa sa devina ceapa sticloasa si se va adauga supa(din concentrat de vita sau daca nu avem adaugam apa calduta) aproximativ un litru si lasam la fiert, dam totul la cuptor. Se va lasa 1-1 ½ ora la cuptor si vom verifica in permanenta. Cand observam ca este patrunsa carnea vom adauga si celelalte ingrediente, cartofii taiati cubulete, conserva de rosii, chimenul pe care in prealabil l-am rasnit, boiaua, zaharul si ardeii iuti si lasam in continuare la fiert. La final adaugam si cimbru.
Se poate servi in paine, eu am pus pentru cateva minute painea pe grill si dupa ce am pus gulasul am decorat cu un fir de ceapa verde si am presarat cimbru. Pofta Buna