Ingrediente:
700 g carne
de porc,
300 g carne
de vita,
200 g kaizer
afumat,
150 g de
orez,
2-3 cepe,
Foi de
dafin, cimbru,
Varza murata,
Piper, sare,
Ulei,
Smantana,
Ardei iute,
Bulion,
Se curăţă ceapa şi se toacă
mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-o tigaie,
până când devine translucida. Dupa ce am tocat carnea, aceasta se va adauga
peste ceapa si se lasa sa se caleasca. Alegem orez neaparat cu bob rotund care
devine lipicios si este special pentru umpluturi. Il putem chiar prefierbe, sau
doar il inmuie in putina apa rece, dupa care se va adauga peste carne, dupa ce
aceasta este déjà calita. Asezonam cu putina sare, piper si cimbru si lasam sa
se imbine aromele. Punem putina untura si punem kaizerul taiat bastonase sa se
prajeasca, dupa care le scoatem si le vom pune printre sarmale.
Dacă varza este prea sărată, lăsaţi-o în apă
caldă cel puţin o oră înainte de a fi folosită pentru a se desara, dupa care ne
ocupam de decuparea frunzelor de varza. Vom taia frunzele si vom scoate
cotoarele si nervurile mai groase.
Trecem la umplerea frunzelor de sarmale cu compozitia de carne, formand
sarmale de marime potrivita.
Sarmalele pregătite se pun
într-o cratiţă destul de încăpătoare, una lângă alta, în forma circulară. Pe
fundul cratiţei puneţi în prealabil o lingură de ulei si se pot pune frunze de
varza intregi sau putem sa le taiem marunt cat sa acopere fundul cratitei.
După ce terminaţi de asezat primul strat de
sarmale, puneţi deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceşcuţă de apă.
şi câteva bucăţi de afumatură. Printre sarmale rupeţi şi 2 foi de dafin uscat.
Continuaţi apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumatură şi din nou sarmale,
până când le terminaţi. Turnati printre
straturi si uleiul in care am tras kaizerul., adaugati piper boabe si cimbru,
printer straturi.
Deasupra ultimului strat de
sarmale puneţi un strat de varză tocată mărunt şi adaugati iarasi bulion
diluat. Completaţi cu apă si bors până când aceasta depăşeste sarmalele. Se
acoperă cratiţa de ceramic si se va da la cuptor, se pune la fiert la foc mijlociu cam o ora.
Dupa o ora se verifica stadiul in care sunt sarmalele si cu siguranta mai
trebuiesc fierte inca o ora dar se va lua capacul si se va continua fierberea
daca mai este nevoie se va complete cu apa si bors.
La final facem proba si vom
scoate o sarma şi să o gusta, varza trebuie să fie bine fiartă. Se lasa sa
scada sis a prinda un pic de crusta. Neaparat se serveste cu mamaliguta, ardei
uite si optional smantana.
Decoram in functie de ideile
noastre, eu am facut mai multe decoruri si aranjamente cu ajutorul telefonului mobil,
dupa cum veti observa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu