marți, 5 noiembrie 2019

La pas prin Atena,


Dupa episoadele Meteora urma partea finala a calatoriei in Grecia si anume Atena.

Gata era prima si ultima zi  pe care o petreceam in Atena deci trebuia sa fim foarte concise ce aveam de gand sa facem si sa vizitam in scurtul timp ramas. Asa ca am decis sa mergem sa vedem Acropolele si in functie de aceasta sa ne continuam drumul. Ziua a inceput cu un mic dejun la taverna lui Zicos, o omleta un suc de rodie sau portocale dupa preferinte, painea prajita si unsa cu ulei de masline si oregano si cafeaua greceasca ne-a dat forta pana dupa pranz. Am pornit spre metroul din Piata Omonia si am mers trei statii cu Red Line pana la statia Acropole. Acum deja stiam sa circulam cu metroul nu ne mai speriam. Am coborat iar intrarea la Acropole era imediat.




Teatrul Herodes Atitcus
 Deoarece era sambata nu pot sa va spun puhoiul de lume chiar daca intrarea variaza intre 20-30 de euro. Biletele se pot rezerva on-line si ridica de la intrare sau poti sa cumperi cu cardul: Visa sau Mastercard de la intrare de la automate. Plin de chinezi mai vasnici care nu erau prea familiarizati cu automatul de cartele unde pentru 15 minute am devenit ghid. pentru ei. Am cumparat cartelele noastre si am intrat. Asa am aflat ca: unul dintre cele mai populare obiective turistice ale AteneiAcropola  a fost inscrisa in patrimoniul UNESCO in anul 1987.

Construita in anul in jurul anului 3.000 i.Hr., Acropola se afla in cel mai inalt punct al orasului, in centru, fiind cea mai cunoscuta acropola din lume. 

Zona include un numar impresionant de 21 de vestigii, punctul de atractie principal fiind Partenonul, care vegheaza asupra orasului de secole. Templul este situat chiar in cel mai inalt punct al colinei si este cel mai mare templu al perioadei antice clasice.

Printre ruinele care pot fi admirate pe aceasta colina se afla: templul Atenei, sanctuarul zeitei Artemis sau templul lui Dionysos, iar la poalele colinei se afla cele doua tearte antice celebre: Odeonul lui Herodes Attticus si Teatrul lui Dyonisos. Asa ca am avutceva de urcat si de asteptat dupa un numar impresionant de personae. Am facut multe fotografii si video si am punctat ce era mai interesant de vazut. In cadrul complexului Acropole era o festivitate unde eram stranse foarte multe oficialitati elene.



Asa mi-am dat seama ca ne-am trezit fata in fata cu domnul Prim ministru al Greciei, Kyriacos Mitsoutakis, care a salutat faimoasa garda si turisti aflati in zona si a plecat. Asa am putut si noi sa plecam in spatele coloanei oficiale deoarece am fi stat acolo mult si bine dupa toti tusistii chinezi. 










































La coborare am vrut sa facem o fotografie cu un soldat din garda dar ne-a refuzat iar o ghida foarte nesuferita care batea din gene si sprancene, tare ofuscata ne-a spus ca nu trebuie atins ca este trimisul lui Dumnezeu pe pamant asa ca nu am insistam si ne-am continuat drumul.

Aproximativ 2 ore si jumatate a constat vizita la Acropole.
Dupa aceea ne-am continuat drumul catre Piata Syntagma, facand o scurta sesiune de foto la: Arcul lui Hadrian(monument construit în anii 131-132 d. Hr. în cinstea împăratului Hadrian, pentru numeroasele beneficii pe care le-a adus orașului antic. Fiind în mijlocul unei intersecții, nu există nicio taxă de intrare pentru a vedea arcul)
Arcul lui Hadrian

si  Templul lui Zeus.

Ne-am continuat drumul incet si am ajuns la St. Paul, Anglican Church si Biserica Rusa. Am ajuns in Piata Constitutiei tocmai cand se schimba garda, asa ca am asistat la aceasta si am facut fotografii. 

Templul lui Zeus










Biserica rusa



Biserica Rusa



Dupa aceea am travesat si am ajuns in parcul din Piata Syntagma, am gasit statia lui X95 spre aeroport, am vazut orarul autobuzului si locul de unde se pot cumpara bilete. Dar aceleasi bilete se pot cumpara si de la automatele de la metrou.

Ne-am continuat drumul spre Plaka. Era asa frumos afara, multi oameni zambitori si fericiti, iar vremea tinea cu noi. Asa ca ne-am grabit sa vedem tot ce puteam.  Pe stradute multe magazine si taverne cu personal amabil si multe locuri frumoase de fotografiat ca: manastirea Theotokos Gorgoepikos si Ayos Eleytherios, micuta biserica    din Plaka  Biserica Panagia Kapnikarea. Este o biserica ortodoxa greaca  dintre cele mai vechi din Atena.



Catedrala Metropolitana

Precum  si catedrala metropolitana. Constructia acesteia a inceput in 1842 sub sub domnia primului rege al Greciei Otto,  lucrarile au durat 20 de ani iar piatra pentru constructie a fost adusa de la alte 72 de biserici daramate in acea perioada.(Acestea le-am aflat de la Almona calatoreste, de pe blogul ei) deoarece nu era nici un ghid in zona.



















Catedrala metropolitana



Dupa multe fotografii ne-am reantors inspre Hotel Grand Bretain si ne-am continuat drumul, trecand pe la muzeul de numismatica 



si pornind catre cele trei cladiri foarte frumoase de pe bulevardul principat care se gasesc la statia de metrou   Panepistimiou, prima statie de la piata Syntagma. Aici va voi povesti despre cele trei cladiri impozante. Ceea ce am citit intr-un ghid de calatorie, deoarece nu era nici un tur cu ghid.

Biblioteca Nationala din Atena face parte din trilogia cladirilor, impreuna cu Universitatea si Academia din Atena. Construita in  stil  neoclasic, proiectata  de danezul Theophil Edvard von Hansen. Cladirea a inceput sa fie construita in 1887 iar lucrarile au durat 15 ani. Cladirea este construita din marmura pentelica,  sub forma unui templu in stil doric, fiind flancata in cele doua parti de alte doua cladiri mai mici. 

 Cladirea din mijloc reprezinta sala de lectura, cu coloane inalte la intrare si scari duble, curbate, de o parte si de alta, specifice stilului renascentist. In mijlocul acestui “joc” de stiluri troneaza statuia lui Panaghis Athanassiou Vallianos, negustor si unul dintre sponsorii bibliotecii. Lacasul de cultura cuprinde o colectie impresionanta de carti, ziare, manuscrise si harti in limba greaca dar si in alte limbi, din care se detaseaza net cele 4500 de manuscrise grecesti ce reprezinta una dintre cele mai vechi colectii de manuscrise din lume, unele avand o vechime de peste 1400 de ani. Deasemeni scarilesunt sculptate cu diferite stiluri aparand un fel de vulturi/condori neanfricati.





Langa Biblioteca Nationala se gaseste o  o alta frumoasa cladire Universitatea din Atena.  Este cea de-a doua mare institutie de invatamant  superior din Grecia. Si-a deschis portile in anul 1837 fiind nu doar prima universitate a Greciei ci si prima institutie destinata invatamantului superior din intreaga zona balcanica si mediteraneana. Astazi Universitatea din Atena se mandreste cu un activ de cadre didactice de peste 2000 de membrii si foarte multi    studenti, ce-si desfasoara activitatile in aule si laboratoare moderne, unde pot alege sa se specializeze
 
Universitatea




Academia


Scena din nasterea zeitei Atena
Statuia lui Apollo

Statuia Atenei
Academia din Atena, a fost deschisa pe data de 18 martie 1826,principalele specialitati ale acesteia fiind: stiintele naturii, filologia si artele plastice si stiintele politice. Biblioteca dispune de 12 centre si 10 birouri de cercetare. Proiectul Academiei din Atena a inceput in anul 1859 de catre arhitectul danez Theopil Hansen, el inspiranduse din arhitectura clasica a secolului al V- lea IH. Exteriorul este realizat din marmura fina, Academia beneficiaza de un minunat décor sculptural, acestea fiind realizate in perioada 1870-1880. Cea mai mare parte a cladirii a fost realizata de catre sculptorul grec  Leonidas Drosis. 





O importanta sculptura se gaseste pe frontispiciul de la intrare in cladire, care infatiseaza nasterea zeitei intelepciunii Atena. 






Sculpturile din teracota ce impodobesc cele opt frontoane impodobesc  cele doua aripi ale cladirii.  In lateralele cladirii centrale exista doua coloane gigantice care simbolizeaza: Statuia lui Apollo, zeul luminii  si al artei. Aceasta are o inaltime de 3,71 metri iar cealalta infatiseaza zeita Atena, zeita razboinica. Inalta de 4,11 metri.  La intrarea in curtea principal de o parte si cealalta a drumului gasim doua sculpturi efectuate inca din 1885 care reprezinta statuile lui Socrate si Platon cu o inaltime de 2,40 metri si acestea efectuate de sculptorul Drosis. Intregul complex architectural este o capodopera  care te face sa te transpui in alte vremeri demult apuse. O perla a arhitecturi daca imi este permis a spune. 

Dupa  ce am terminat de vizitat aceste minunate cladiri si de fotografiat, ne-am intreptat catre Piata Omonia plina de taverne care mai de care cu oferte mai apetisante. Asa ca am poposit la Yaso taverna, 

Gyros

Unde am luat un pranz delicious si copios, tahini, tzatchini, musaka, gyros si vanata umpluta cu legume si branza feta gratinata

.  Yummiiiii. Ne-am propus sa ne odihnim 2 ore iar pe seara sa repetam din nou acest traseu dar mai linistite si fara alergatura de dimineata.  Piata Omonia era in pline lucrari de amenajare asa ca nu arata chiar minunat cat despre curatenia pe strada as putea spune ca nu este chiar punctul lor forte, dar sa nu fiu prea critica.

In jur de ora 20, am iesit iarasi la plimbare, orasul mi s-a parut sigur fara sa imi fie frica sau sa ma uit peste umar. Am pornit iarasi la pas de la Piata Omonia catre Syntagma, incet si agale sa vedem Atena si seara sa vedem daca sunt luminate obiectivele turistice. Am facut fotografii in fata cladirii guvernului cu soldatii din garda(am facut turur atat dimineata cat si seara) si ne-am continuat drumul spre  Plaka si am luat-o pe stradutele intortocheate in jos.










Agora Romana

Agora Romana

Scoala din Atena

In fata cladirii parlamentului, asteptand schimbarea garzii

















Tot mergand am dat peste Agora Romana si ne-am oprit putin, cat sa gustam o portie de dovlecei umpluti, 





minunatul iaurt grecesc cu miere si o bere artizanala la o taverna frumos asezata pe trepte de unde se vedea luminat Acropolele.  Tot mergand am incercat cataiful si o inghetata si ne-am delectate cu ele, urmand plimbarea pe stradutele din acea parte a orasului. 






Nu am vazut foarte mult dar am incercat pe cat posibilul sa luam pulsul orasului. Cred ca voi reveni intr-un city break sa mai aprofundez despre minunata Atena, leaganul civilizatiei. Iar la final cand am plecat catre aeroport, am urmat sfatul Almonei si amvizitat gratuit expozitia de la aeroport. Cam atat despre aceasta excursie, urmeaza altele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu